"újból befutnak a keringésbe"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 5. (691.) SZÁM – MÁRCIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
A prágai rózsatemető
MOLNÁR ZSÓFIA
Lemondani a latin és keresztény örökségről: öngyilkosság - beszélgetés Szörényi László irodalomtörténésszel, kritikussal
Nora Gomringer
Versek
Sebestyén Mihály
A tudomány oltára
Dimény H. Árpád
Versek
Borcsa Imola
Karácsony
VARGA LÁSZLÓ EDGÁR
marius meg egy magyar nő
Ughy Szabina
Házibuli
Nagy Márta Júlia
Versek
Makkai Zsófia
Emlékekbe zárt fordított neveléstörténet
Hajdú-Farkas Zoltán
Időtlen virrasztás
Sári Mihály
A magyar kultúra Erdély olvasztótégelyében
Haklik Norbert
Vidám embermesék a végről
Szőcs István
Van Tantan? (Szaktantárgy az anyanyelv?)
Jakab-Benke Nándor
Ez nem az a holokausztfilm
Bréda Ferenc
THEATRUM TEMPORIS - Levelek az Utókornak
Benke András
A létezést állítani kell, nem bizonyítani
TŐTŐS DOROTTYA
Moszkvától Háromszékig az ördöggel
Virágzó csa­lánba feküdni
Jakabffy Tamás
Az élemedett korú, rózsás arcú Csárdáskirálynő
Portik Blénessy Ágota
Fény- és árnyjátékok. Szabó András: Istenek és szörnyek
Hírek
 
Papp Attila Zsolt
A prágai rózsatemető
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 5. (691.) SZÁM – MÁRCIUS 10.


Nem az a döbbenetes, hogy 84 éves korában meghalt Umberto Eco – az a döbbenetes, hogy már 84 éves volt. Sosem gondolkodtam azon – ezért nem is néztem utána –, milyen idős lehet, mert nem  éreztem fontosnak: Eco, úgy tűnt, nem öregedik, nem fog rajta az idő, az újabb és újabb műveiből ugyanaz a szellemi frissesség áradt, mint évtizedekkel ezelőtt, A rózsa nevétől A prágai temetőig és vissza. Ritka madár az ilyen örökifjú, mégis régi vágású, szellemes, polgári humanista polihisztor.
Mert Eco professzor mindazt megtestesítette a nyugati, európai kultúrában, amit leginkább szerettünk benne, és amelyről lassan, de biztosan le kell mondanunk az elkövetkező évtizedekben (évszázadokban?), legalábbis abban a formájában, amelyet ismertünk korábban. Az erudíció, a klasszikus műveltség, az enciklopédikus tájékozódás és az örök kíváncsiság, világra nyitottság kultúrája, amely dekódolhatatlan információhalmazzá sekélyesedik a digitális analfabetizmus bábeli birodalmában (és amely a borgesiánus bábeli könyvtártól épp annak rendezett végtelelenségében különbözik), vagy ott pusztul Palmüra berobbantott romjai alatt, a legújabb barbárságok mementójaként.
Eco ennek a letűnő világnak a kiemelkedő, de nem kivételes alakja volt, erős a kísértés, hogy halálát a nyugati modernitás tudásközpontú értékvilágának szimbolikus korszakhatáraként értelmezzük. (Igaz, Vargas Llosa még él, de az utolsó mohikánok közül való.)
Umberto Eco – aki, bár nem volt hívő a szó szoros értelmében, de pontosan tudta, hogy az ember természeténél fogva „vallásos lény”, és ezen semmiféle szekularizálódás nem tud változtatni – halálába is viszi magával azt a kulturális hátteret, amely nélkül jószerivel levegőt venni sem tudott. Végrendeletében meghagyta, hogy sírkövére Campanella Napvárosának sorait véssék: „Aspetta, aspetta! Non posso, non posso!” („Várj egy kicsit, várj még! Nem bírom, nem tehetem!”)
Nem teheti, megy hát. Odaát, abban a prágai rózsatemetőben talán várja őt egy öreg, vak szerzetes, a Világ Utolsó Könyvtárosa, és együtt indulnak a labirintus belseje felé.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében