"újból befutnak a keringésbe"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 5. (691.) SZÁM – MÁRCIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
A prágai rózsatemető
MOLNÁR ZSÓFIA
Lemondani a latin és keresztény örökségről: öngyilkosság - beszélgetés Szörényi László irodalomtörténésszel, kritikussal
Nora Gomringer
Versek
Sebestyén Mihály
A tudomány oltára
Dimény H. Árpád
Versek
Borcsa Imola
Karácsony
VARGA LÁSZLÓ EDGÁR
marius meg egy magyar nő
Ughy Szabina
Házibuli
Nagy Márta Júlia
Versek
Makkai Zsófia
Emlékekbe zárt fordított neveléstörténet
Hajdú-Farkas Zoltán
Időtlen virrasztás
Sári Mihály
A magyar kultúra Erdély olvasztótégelyében
Haklik Norbert
Vidám embermesék a végről
Szőcs István
Van Tantan? (Szaktantárgy az anyanyelv?)
Jakab-Benke Nándor
Ez nem az a holokausztfilm
Bréda Ferenc
THEATRUM TEMPORIS - Levelek az Utókornak
Benke András
A létezést állítani kell, nem bizonyítani
TŐTŐS DOROTTYA
Moszkvától Háromszékig az ördöggel
Virágzó csa­lánba feküdni
Jakabffy Tamás
Az élemedett korú, rózsás arcú Csárdáskirálynő
Portik Blénessy Ágota
Fény- és árnyjátékok. Szabó András: Istenek és szörnyek
Hírek
 
Portik Blénessy Ágota
Fény- és árnyjátékok. Szabó András: Istenek és szörnyek
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 5. (691.) SZÁM – MÁRCIUS 10.


Megkínzott voodoo-babák, szamurájok, dúskeblű termékenység-istennők és misztikus külső-belső terek fogadtak február 25-én Szabó András grafikus műtermében. A műterem udvarának félhomályában ismerős arcok és hangok között maga a művész várta a látogatókat. A pálinka, bor, sörösláda-ülőalkalmatosságok, winamp-playlist, shuffle mode on, klikkekben beszélgető, cigarettázó felnőttek és hancúrozó gyerekek a kilencvenes évek dekadens házibuli-fílingjét jutatták eszembe. S ha mindezen átharcolta magát az ember, a műterem-galériába lépve 13 nagyméretű képpel találta szemben magát, melyek az elmúlt év legfrissebb alkotásai. A művész ezen képei is az általa kifejlesztett grafikai eljárással készültek: a feketére festett fehér műanyaglemezbe sablonkéssel karcolva, fotórealisztikus hűséggel vitte át fantáziája, vagy éppen magánélete isten- és szörnyalakjait.
Szabó András marosvásárhelyi születésű grafikus a kolozsvári Képzőművészeti és Forma­tervezői Egyetemen szerzett diplomát, majd mesteri és doktori fokozatot. 2001 óta folyamatosan jelen van munkáival a hazai és külföldi kiállításokon. A közönség a bukaresti Anaid Art Galleryben, a Nemzeti Színházban, a kolozsvári Korunk Stúdiógalériában (melynek három évig kurátora is volt), a Bulgakov kávéházban, az Ataş Galériában, a sepsiszentgyörgyi Magmában, vagy utóbb a párizsi Kohn Galleryben láthatta alkotásait. Bár kiállított munkái különálló sorozatokba tagolódnak, más-más tematikát bontva ki, mind azonos technikával készültek, és formai nyelvezetük, ábrázolásmódjuk alkotójuk sajátos látásmódjáról vall. Elsőre az erős látvány-élmény a legmeghatározóbb: a nagyméretű munkák hiperrealisztikus hűséggel örökítik meg alkotójuk életterét, a hozzá közel álló személyeket, tárgyakat, élethelyzeteket. Ám a kivitelezés precizitásán, míves jellegén túllépve a barokkosan túlzsúfolt, dinamikus felületek végül egy szürreális, abszurd látvánnyá állnak össze, mely inkább kérdéseket ébreszt a nézőben, mintsem válaszokat kínál.
A jelenlegi, „házi” kiállításban szereplő képek megőrzik ezt a barokkos clair-obscur hatást, a fehér és fekete éles kontrasztját, a beállítások fokozott színpadiasságát, illetve a felületek túldíszítettségét, ám kissé eltávolodnak a korábbi, nagyon személyes töltetű munkáktól, melyeknek gyakran a művész is szereplője volt. Annak ellenére, hogy tudjuk, némelyikük a gyűjtőt, a barátot, vagy éppen a babysittert ábrázolja, a személyektől eltekintve a hétköznapi élet apró momentumait ragadják meg, fényképszerűen kiragadva azt az idő síkjából. S ezeket az alakokat Szabó András a végtelen űr sötétjéből bontja ki, teremti hús-vér élőlényekké, már szinte a trompe-l’oeil szemet megtévesztő festészet határait súrolva ezzel.
A kiállítás talán legérdekesebbnek mondható képei a voodoo-babát, szamurájt, plüssállatot vagy istennő-szobrocskát idéző alkotásai, melyek apró, finoman kidolgozott (dísz)tárgyakból állnak össze szinte tapintható élőlénnyé. S talán ezek a munkák veszik leginkább igénybe a befogadó nyitottságát, asszociációs készségét és fantáziáját. A tárlaton egy színes munka is feltűnik, mely meglepetésszerűen hat a nézőre: megtörve az éles fekete-fehér kontrasztokat a pop-art szitanyomataira, vagy a street art graffitijeire emlékeztet.
Összegzésként elmondhatjuk, hogy Szabó András munkái ellenpontját képviselik a letisztult, ipari minimálnak, újraélesztve a barokk ellenpólusokra épülő ábrázolásmódját, és a manierizmus kidolgozottságát a globalizált hi-tech-kel. Képei a hétköznapi élet banális jeleneteinek sajátos misztériumát ábrázolják, személyes isteneket, bálványokat, hősöket vagy rettegett szörnyeket teremtve. S bár munkássága formailag nem köthető az utóbbi időben gyakran emlegetett kolozsvári festészeti iskola figuratív ábrázolásához, igen érdekes színfoltját képviseli a kolozsvári és erdélyi kortárs képzőművészetnek.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében