"újból befutnak a keringésbe"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 5. (691.) SZÁM – MÁRCIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
A prágai rózsatemető
MOLNÁR ZSÓFIA
Lemondani a latin és keresztény örökségről: öngyilkosság - beszélgetés Szörényi László irodalomtörténésszel, kritikussal
Nora Gomringer
Versek
Sebestyén Mihály
A tudomány oltára
Dimény H. Árpád
Versek
Borcsa Imola
Karácsony
VARGA LÁSZLÓ EDGÁR
marius meg egy magyar nő
Ughy Szabina
Házibuli
Nagy Márta Júlia
Versek
Makkai Zsófia
Emlékekbe zárt fordított neveléstörténet
Hajdú-Farkas Zoltán
Időtlen virrasztás
Sári Mihály
A magyar kultúra Erdély olvasztótégelyében
Haklik Norbert
Vidám embermesék a végről
Szőcs István
Van Tantan? (Szaktantárgy az anyanyelv?)
Jakab-Benke Nándor
Ez nem az a holokausztfilm
Bréda Ferenc
THEATRUM TEMPORIS - Levelek az Utókornak
Benke András
A létezést állítani kell, nem bizonyítani
TŐTŐS DOROTTYA
Moszkvától Háromszékig az ördöggel
Virágzó csa­lánba feküdni
Jakabffy Tamás
Az élemedett korú, rózsás arcú Csárdáskirálynő
Portik Blénessy Ágota
Fény- és árnyjátékok. Szabó András: Istenek és szörnyek
Hírek
 
Hírek
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 5. (691.) SZÁM – MÁRCIUS 10.

Február 5-én meghalt Kőrösi Zoltán író, filmforgatókönyv-író, dramaturg. 1962. március 14-én született Buda­pesten. A budapesti ELTE Bölcsé­szet­tudo­mányi Karán magyar-történelem szakon diplomázott 1987-ben. 1989-ben Lissza­bonban, Portugáliában élt. 1990-2007 között a Magyar Rádióban dolgozott. Volt lapszerkesztő (Kritika) és könyvsorozat (JAK-füzetek) felelőse, dramaturg és forgatókönyvíró, tanár és műsorkészítő. 1998 óta több éven keresztül tagja volt a MEDIAWAVE-Fényírók fesztiválja nemzetközi zsűrijének, illetve 2001-2008 között a Magyar Mozgókép Közalapítvány játékfilmes szakkollégiumának. Néhány szemeszteren át a Színház- és Film­művé­szeti Egyetemen volt óraadó. Novelláit számos nyelvre lefordították. Rangos irodalmi díjak – többek közt a József Attila-díj – birtokosa volt.

A Helikon-estek sorozatban az Ex Symposion folyóirat Kuncz Aladár-számát mutatták be február 26-án a kolozsvári Bulgakov kávéházban. Meghívottak voltak a lap szerkesztői és szerzői: Bozsik Péter, Mesés Péter, Selyem Zsuzsa, Vágvölgyi B. András. A beszélgetést Józsa Márta vezette, a házigazda szerepét Karácsonyi Zsolt, a Helikon főszerkesztője töltötte be.
Életének 74. évében, hosszan tartó betegség után, február 25-én elhunyt Katona Éva kolozsvári színművész. 1942. augusztus 4-én született Kolozsváron. 1964-ben végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben, és a kolozsvári Állami Magyar Színházhoz szerződött. Lírai és karakterszerepeket egyaránt játszott. Főbb szerepei között volt: Ottilie (Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása); Kasszandra (Euripidész–Sartre–Illyés Gy.: A trójai nők); Margaret (Shaw: Fanny első színdarabja); Madár (Fodor S.: Csipike). A közönség versmondó estjeiről is jól ismerhette, szerkesztőként pedig több könyv összeállításában is közreműködött: ő válogatta többek közt a Kriterion Kiadó versantológia-sorozatában megjelent kötetek egy részét, valamint segédkezett férje, Király László költő, író több könyvének összeállításában.

Három fiatal magyar szerző találkozott a kolozsvári fiatal román írók fórumának számító Thoreau unokája kör közönségével a kolozsvári Insomnia kávéházban, március 2-án. Horváth Benji, Kulcsár Árpád és Varga László Edgár magyar és román nyelven olvastak fel műveikből (románul Andrei Dósa fordításában).

A Látó szépirodalmi folyóirat és a Mentor Könyvek Kiadó a 70 éves Vári Attilát köszöntötte a marosvásárhelyi Bernády Házban, március 2-án. Az írót Káli Király István, a Széltörésben című verseskötetét Kovács András Ferenc méltatta.

A magyar kormány 150 millió forintnyi keretből létrehozta a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft.-t. A KMTG első projektje irodalmi jellegű: az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, amelynek projektvezetője Orbán János Dénes. Az íróakadémia kiírta első pályázatait, amelyeknek futamideje alatt legfeljebb 30 alkotó részesülhet anyagi támogatásban, tanulási, továbbképzési lehetőségekben, műhelymunkában és korszerű önmenedzselési módszerek elsajátításában. A KMTG-ről, az Előretolt Helyőrség Íróakadémiáról és pályázatairól a kmtg.hu honlapon lehet tájékozódni bővebben.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében