"Csak. Egy. Szerep. Volt. Újrakezdeni."
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 6. (692.) SZÁM – MÁRCIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
A titkos forradalom
Pintér Viktória
„Nem akartam gúzsba kötve táncolni” - Beszélgetés Géczi Jánossal
Ármos Lóránd
Versek
Balrog Károly
Próza
Rajvinder Singh
Versek
Száz Pál
Rövidprózák
Sára Gergely
Versek
Kerber Balázs
Conquest III
Varga Borbála
Versek
Solymár András
Karácsony
Szőcs István
Rozsdásszemű
Marcsák Gergely
Kaland
FELLINGER KÁROLY
Versek
Pomogáts Béla
Cselekvő népszolgálat
Gyenge Zsolt
Törvényen kívül
FISCHER BOTOND
Relationship: it’s complicated
MOLNÁR ZSÓFIA
Szemes, szemtelen életlövedékek
Papp Attila Zsolt
Az elszabadult regényhős és más történetek
Horváth Előd Benjámin
Homogén színes
Jakabffy Tamás
Magasabb, azaz mélyebb világba
Túros Eszter
Gaál András 80
Áprilisi évfordulók
 
Horváth Előd Benjámin
Homogén színes
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 6. (692.) SZÁM – MÁRCIUS 25.

Sugárút. Szatmári Műhely. Negyedéves kulturális és társadalmi folyóirat. Kétezer-tizenöt – tél, I. évfolyam, 1. szám.

„Olyan teremtő energiák halmozódtak fel és olyan alkotó ambíciók munkálkodnak ismét itt a szatmári régióban, amelyek negyedéves nyomtatott fórumot tudnak létrehozni és működtetni.” – olvashatjuk a vadiúj Sugárút folyóirat vezércikkében. És valóban, a Szatmári Műhelynek sikerült egy színvonalas, felépítésében és hangulatában is többnyire homogén folyóiratot létrehoznia. Már a hátlapon feltüntetett szerzőgárda is önmagában igen sokat ígér (a teljesség igénye nélkül: Láng Zsolt, Papp Sándor Zsigmond, Bogdán László, Antal Balázs, Vida Gábor, Markó Béla, Kántor Lajos, Bertha Zoltán), de a tartalmi struktúra is könnyedén áttekinthető (rovatok: Szépirodalom; Tanulmány, recenzió, kritika; Társművészetek; Évforduló; Események), bárki eligazodhat benne érdekeltség szerint.
Mindenütt igen különböző hangok, nyelvek szólalnak meg, és egészítik ki egymást, a szépirodalmi rovatban kapunk önéletrajzi írást Vida Gábortól, esszészerű prózát Láng Zsolttól, Vaszilij Bogdanovot követhetjük versutazásaiban a rémek között, Papp Sándor Zsigmond regényrészletében ismerkedhetünk Marci nevű főhősével együtt a gyűlölet elvetett magjaival. Ugyanilyen színes paletta foltjai továbbá Józsa T. István mélyreható értekezése Tarkovszkij realizmusáról, Muhi Sándor képzőművészeti elemzései, a történelmi tanulmányok Szatmárnémetiről és Szatmár megyéről, a Jászi Oszkárra emlékező, őt és munkásságát, levelezését bemutató és elemző blokk és az érmindszenti irodalmi találkozó kapcsán született írások. A lapszámot egy Ady-vers zárja (A sorsom ellopója), mellette Muhi Sándor tollrajza a költőről.
Ám bármilyen színes is a paletta, bármily eltérő hangokkal, meglátásokkal találkozunk, a Sugárút folyóirat első száma lapjain mindvégig hitelesen tükrözi a vezércikkben összefoglaltakat, miszerint értelmezni szeretné kora és régiója jelenségeit, történéseit az „egyetemes életérzés és gondolat jegyében”, illetve azt a hangulatot, amit a szatmári lét áraszt, amelyben talán ereje és tragédiája is megmutatkozik, az „átmeneti szellemi létforma”, a küzdelem az érvényesülésért, a meditáció, a „gyötrő önvizsgálat” „szélsőségek magasfeszültségében” „a megismeréstől a felismerésig” – ilyes dolgokban talán érdemes volna odafigyelni e régió hangjára, történelmi és személyes tapasztalataira.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében