"Csak. Egy. Szerep. Volt. Újrakezdeni."
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 6. (692.) SZÁM – MÁRCIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
A titkos forradalom
Pintér Viktória
„Nem akartam gúzsba kötve táncolni” - Beszélgetés Géczi Jánossal
Ármos Lóránd
Versek
Balrog Károly
Próza
Rajvinder Singh
Versek
Száz Pál
Rövidprózák
Sára Gergely
Versek
Kerber Balázs
Conquest III
Varga Borbála
Versek
Solymár András
Karácsony
Szőcs István
Rozsdásszemű
Marcsák Gergely
Kaland
FELLINGER KÁROLY
Versek
Pomogáts Béla
Cselekvő népszolgálat
Gyenge Zsolt
Törvényen kívül
FISCHER BOTOND
Relationship: it’s complicated
MOLNÁR ZSÓFIA
Szemes, szemtelen életlövedékek
Papp Attila Zsolt
Az elszabadult regényhős és más történetek
Horváth Előd Benjámin
Homogén színes
Jakabffy Tamás
Magasabb, azaz mélyebb világba
Túros Eszter
Gaál András 80
Áprilisi évfordulók
 
Jakabffy Tamás
Magasabb, azaz mélyebb világba
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 6. (692.) SZÁM – MÁRCIUS 25.


„Tóth Viktor felírta magát a világklasszisok listájára – számol be egyik legújabb, megtisztelő koncertmeghívásáról a fidelio.hu. – Legalábbis erre utal az a tény, hogy nemrégiben felkérést kaptak a Tóth Viktor Arura Trióval a neves NDR Rádióba, Hamburgba, egy olyan sorozat részeként, amit anno még Dizzy Gillespie nyitott meg.” (A nevezetes Rolf-Liebermann-Studióban léptek fel. A két koncert első felét az Arura játszotta, a második set-ben Joachim Kühn zenélt.)
„A puszta Charlie Parkerje”, ahogy az NDR szerkesztője Tóthot nevezi, egyáltalán nem ismeretlen Erdélyben. Sőt számos szállal kapcsolódik a dzsessz-szaxofonisták egyik legívelőbb pályát futó fiatalja e vidékekhez. A szentgyörgyi dzsessztábor résztvevői évek óta örülnek szakmai és emberi tanúvallomásainak, valahol a Gyimesekben pedig ott áll Anna néni háza, amelyhez Tóth – amikor csak fojtogatni kezdi a zaj, a torlódó munka, a társadalmi környezet szemétuszadéka – egyféle titkos mentális hídon át meg-megtér csendesülni, visszafogadni a béke dimenzióját. 2005 novemberében „régi” zenekarával, a Tóth Viktor Tercettel (Orbán György bőgőssel és Hodek Dávid dobossal) egyhetes turnéja volt a Székelyföldön, Szebenben és Bukarestben – ami után immár a Piotr Wojtasik Quintet tagjaként tüstént európai koncertkörútra indult Hollandia néhány számottevő dzsesszközpontjába (egyebek mellett Amszterdamba és Groningenbe), több koncertet adott Lengyelországban (Wrocław, Baniewice, Zielona Góra), majd Németország két fesztiválján játszottak és tartottak workshopokat (Saarland, St. Ingbert).
Sokféle elismerés érte Tóth Viktort és zenészeit az utóbbi évtizedben, aki azonban játszani hallja – majd el is beszélgethet vele –, kellemes meglepetésként viszi magával azt a derűs nyugalmat, amely Tóthból árad. Egyféle folyamatos „életvezetési bölcsességet” emanál, mintha legalábbis gondolataival (és ennek szinonimájaként: zenéjével) modelleket konstruálna a pillanat megvalósításáról, a lépcsőzetességről, a tapasztalatok újra-tanulásának spiralitásáról, az örömről, az önértékről, vagyis az érdek nélküli értékről, mindarról tehát, ami egy önreflexív szellem számára nem csupán elmesport, hiszen elsőbben is – szívből van.
És épp ez a szemlélődő, már-már a keleti misztikákat idéző magatartás hatja át legutóbbi albumát is, amelynek számait a cimbalmos Lukács Miklóssal és a bőgős Orbán Györggyel játszotta, s amellyel Tóth valósággal tarolt a díjakban (Az Év Jazzlemeze díj 2014-ben és 2015-ben, Az Év Altszaxofonosa díj és Az Év Jazz-zeneszerzője díj 2014-ben). A Szemed kincse / The Present (2014) című felvételsor hangzásvilága és „szívverése” rendkívül egységes. De nem csupán ezek teszik tömbszerűvé az albumot, hanem a dallamok és hangulatok szerzőségét vállaló Tóth Viktor életből-író habitusa is. Mindegyik számnak személyes indoka, forrása, ihletője van, legyen az egy tragikus balesetben meghalt zenész-társ emléke vagy egy 19. századba merülő, lányszöktető ükapa (Barta Bertalan) balladai emlékmondása szaxofonban-cimbalomban-bőgőben.
E három hangszer konszonanciája voltaképpen Tóth Viktorék triójában (vagy ahogy ők mondják: tercettjében) nyert igazán polgárjogot a magyar dzsesszvilágban. De a hangszerek funkcióváltásai, elő-, majd háttérbe lépései, „mondásaik” és hozzátoldásaik, hallgatásuk vagy összhangzásuk mind valamiféle mélázó-borongós, ám egyáltalán nem kedélytelen, őszi hétköznap-délutáni hangulat felé viszik magukkal a hallgatót, egy olyan tudat- és érzésállapotba léptetnek be, amely jószerével minden konvencionálist, minden panelszerű alkatrészt kizár. Tóth Viktoréknak valóban sikerül új, élményképes nyomvonalra állítaniuk a Szemed kincse – e weöressándori utalásban könnyet és fényt zenében összesítő Nagy Szinesztézia – hallgatóit. Dobtalanságában e dzsessz különben is a líra területén fejlik ki leginkább, amely természetes eleganciával és szégyenkezés nélkül rajzolja címerpajzsába a szépséget.
E lapszám megjelenésekor Tóth Viktor már túlvan a Bart Maris Ensemble-lal játszott leuveni (Belgium) koncerten, és újra a Piotr Wojtasik Quintettel készül párizsi hallgatóságuk meghódítására.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében