"Csak. Egy. Szerep. Volt. Újrakezdeni."
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 6. (692.) SZÁM – MÁRCIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
A titkos forradalom
Pintér Viktória
„Nem akartam gúzsba kötve táncolni” - Beszélgetés Géczi Jánossal
Ármos Lóránd
Versek
Balrog Károly
Próza
Rajvinder Singh
Versek
Száz Pál
Rövidprózák
Sára Gergely
Versek
Kerber Balázs
Conquest III
Varga Borbála
Versek
Solymár András
Karácsony
Szőcs István
Rozsdásszemű
Marcsák Gergely
Kaland
FELLINGER KÁROLY
Versek
Pomogáts Béla
Cselekvő népszolgálat
Gyenge Zsolt
Törvényen kívül
FISCHER BOTOND
Relationship: it’s complicated
MOLNÁR ZSÓFIA
Szemes, szemtelen életlövedékek
Papp Attila Zsolt
Az elszabadult regényhős és más történetek
Horváth Előd Benjámin
Homogén színes
Jakabffy Tamás
Magasabb, azaz mélyebb világba
Túros Eszter
Gaál András 80
Áprilisi évfordulók
 
Túros Eszter
Gaál András 80
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 6. (692.) SZÁM – MÁRCIUS 25.

A Csíki Székely Múzeumban április 17-ig látogatható az a kiállítás, amely a március 9-én 80. születésnapját ünneplő gyergyóditrói születésű festőművész, Gaál András munkásságából válogat.  Az öt múzeumi nagytermet elfoglaló tárlat több mint száz alkotást sorakoztat fel, egyenrangúan kezelve a különböző technikákat. Gaál András eddig közel 1500 képet festett, most többnyire a saját tulajdonában levő, a Pro Ditró Egyesületnél található, illetve a gyergyószárhegyi gyűjteményből válogatott. Egy olyan Gaál Andrást láthatunk, aki bravúrosan bánik az olajjal, akrillal, mesteri akvarelleket, pácképeket és paszetelleket készít. Erdélyi és pannonhalmi tájai uralják a kiállítást, a vászonra nyomott és ott kikevert olajjal, akrillal rögzített benyomásai, élénk színsávokban kirajzolódó expresszív látomásai, ahol a valamikor látottak gyakran leválnak a vászonról, hogy átadják helyüket a festői történéseknek.  Időnként csak egy-egy részlet vagy képcím emlékeztet a képre vitt táj konkrétságára.
Gaál András, a természetet tartva legfőbb tanítómesterének, mindig szívesen alkotott vízfestékkel is. Ha volt jó festéke és Whatman-papírja, akvarellezni kezdett. Bár ezzel a technikával készített képein is gyakran jelen van a sajátosan gaálandrásos, egymástól határozottan elkülönülő, színsávokra tagolt látvány, monumentális akvarelljeit mégis inkább a finom átmenetek teszik izgalmassá, a határozott körvonalak, és a határaikat vesztő színfoltok kiszámíthatatlan, mégis egyensúlyban tartható játéka. Ugyanakkor az is érdekes, ahogy egy-egy akvarellje mintha ellentmondana a vízfestés alapvető tulajdonságainak. Éles, szálkás, rajzos festmények ezek.
Bár tájképfestőként emlegetik elősorban, gyakran portrézik. Akár olajjal, akár vízfestékkel vagy pasztellel dolgozik, mindig nagyon gyorsan készíti el portréit.
Mintha életének minden jelentős figuráját meg kívánná örökíteni, rögzíteni róluk egy képet, a történelmi, a helyi személyiségektől a barátokig, családtagokig. Ezek közül talán  azok a leglátványosabb  portrék, ahol a tájképek színsávjai a megjelenített alak köré rendeződnek, betöltve az üres képfelületeket. Mintha a portrék komplementerei lennének, általuk válik teljessé a kép, teremthető meg a harmónia.
A kiállításon egy egész termet csak a pasztellek töltenek meg, melyekkel, rajzosságuk ellenére, időnként éppoly festői látvány teremthető, mint az olajjal, ugyanakkor az akvarellre jellemző, egymásba mosódó színhatások létrehozására is alkalmasnak bizonyulnak.
Bár nincsenek külön tagolva, a tárlatot szemlélve mégis különválnak az alkotó Szárhegy-képei, az egykori táboralapító mementói. Külön képpel emlékezik a nemrég elhunyt Zöld Lajosra, illetve külön, monumentális hatású képen festi egymás mellé a szárhegyi szoborpark mára már helyükről elmozdított darabjait.
A születésnap alkalmából egy művészalbum is készült a Csíkszereda Kiadóhivatalnál, amely 80 színes reprodukció mellett egy terjedelmes, fotókkal dokumentált interjút is tartalmaz, melyet Székedi Ferenc készített az alkotóval.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében