"a város lélegzése egyre gyorsult"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 7. (693.) SZÁM – ÁPRILIS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Horváth Előd Benjámin
Titkos név
Papp Attila Zsolt
Álmaimban több a feszültség, mint egy középkori harctéren - beszélgetés Jánosi Andrea grafikussal
Bogdán László
Vaszilij Bogdanov: Ördöglakat
Balthasar Waitz
Családi sír
Fried István
Egeres világjárás Kovács András Ferenccel
Csontos Márta
Versek
Hajós Eszter
Novellák
Dunajcsik Mátyás
Versek
Sági Enikő
De te ne hagyd
Németh Gábor Dávid
Versek
GOTHÁR TAMÁS
homokóra
Zsidó Ferenc
Huszonnégy
Cseh Katalin
Versek
Szőcs István
Honnét ezen bájdalotskák-la?
Szántai János
A Lovasíjász – egy 115 perces reklám
CSUSZNER FERENCZ
Akár a víz
Fülöp Gábor
Éjjeli versek múzsája
Miklós Krisztina
A Szekuritáté árnyékában
Lakatos Artur
Legendás Kolozsvár
Jakabffy Tamás
A spaghettiwesterntől az Oscarig
DABÓCZI GÉZA
A mítosz valósága és a valóság mítosza
Hírek
 
Miklós Krisztina
A Szekuritáté árnyékában
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 7. (693.) SZÁM – ÁPRILIS 10.


Kántor Lajos (szerk.): Titkosan – nyíltan. Korunk-történetek a titkosszolgálatok működéséről. Emlékezések, tanulmányok, dokumentumok. Korunk–Kom-Press Kiadó, Kolozsvár, 2014.

Az elmúlt 25 évben szórványosan kerültek napvilágra adatok a kommunizmus ideje alatt működő Szekuritáté tevékenységének mindennapjairól, az egykori tartótisztek és besúgók nevei sem ismertek egészében. Azt, hogy az egyes magyar nyelvű irodalmi lapok szerkesztőségei milyen viszonyban álltak a Szekuritátéval, szintén homály fedi. Az irodalom és Szekuritáté viszonyához, illetve a besúgók és besúgottak irodalmi szerepéhez Kántor Lajos frissen megjelent könyve vihet közelebb – mivel a Korunk szerkesztőségi tagjait is megfigyelte a román titkosszolgálat.
A kötet első része a MÉG EGYSZER címet viseli, versek, próza és emlékezések formájában vallanak a szerzők az akkor átélt helyzetek minőségéről. Hogyan lehetett úgy élni, hogy minden szavát, minden mozdulatát megfigyelte valaki. Milyen lehet úgy beszélgetni egy kávé mellett egy baráttal, hogy közben fénykép készül rólunk, melyet később megtalálunk egy Album Foto „Gherasim”-ban? Erről tájékoztat minket Gálfalvi György Kacagásaink című emlékiratának egy részlete.  
A Szekuritáté személyi dossziéi ma már bizonyos mértékig kutathatók: mit kezdjen egy értelmiségi, ha igényelte egykori személyi dossziéit, a bennük fellelhető anyagokkal? Barát marad-e a barát, költő marad-e a költő, ha kiderül annyi év távlatából, hogy jelentett rólunk? El lehet-e választani életművet és biográfiát egymástól, van-e különbség besúgó és besúgó között? A MÚLTFELTÁRÁS harmadik és egyben utolsó része a kötetnek, melynek egyike Tófalvi Zoltán Szilágyi Domokos és a Securitate című írása. Megpróbálja bebizonyítani, hogy Szilá­gyi Domokos nem volt besúgó, és hogy azok az írások, melyek ennek az ellenkezőjét állítják, nem tudnak elegendő bizonyítékot felhozni, sőt, a bizonyítékok precizitása is megkérdőjeleződik. A fent említett írások csak egy kis részét képezik a kötetnek, mintegy ízelítőt próbálnak nyújtani. Az írások által megteremtett atmoszféra lesújtó, ugyanakkor érdekfeszítő, mely további olvasásra készteti a befogadót, illetőleg egyfajta Korunk-antológiát tár elénk.

Miklós Krisztina
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében