"a város lélegzése egyre gyorsult"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 7. (693.) SZÁM – ÁPRILIS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Horváth Előd Benjámin
Titkos név
Papp Attila Zsolt
Álmaimban több a feszültség, mint egy középkori harctéren - beszélgetés Jánosi Andrea grafikussal
Bogdán László
Vaszilij Bogdanov: Ördöglakat
Balthasar Waitz
Családi sír
Fried István
Egeres világjárás Kovács András Ferenccel
Csontos Márta
Versek
Hajós Eszter
Novellák
Dunajcsik Mátyás
Versek
Sági Enikő
De te ne hagyd
Németh Gábor Dávid
Versek
GOTHÁR TAMÁS
homokóra
Zsidó Ferenc
Huszonnégy
Cseh Katalin
Versek
Szőcs István
Honnét ezen bájdalotskák-la?
Szántai János
A Lovasíjász – egy 115 perces reklám
CSUSZNER FERENCZ
Akár a víz
Fülöp Gábor
Éjjeli versek múzsája
Miklós Krisztina
A Szekuritáté árnyékában
Lakatos Artur
Legendás Kolozsvár
Jakabffy Tamás
A spaghettiwesterntől az Oscarig
DABÓCZI GÉZA
A mítosz valósága és a valóság mítosza
Hírek
 
DABÓCZI GÉZA
A mítosz valósága és a valóság mítosza
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 7. (693.) SZÁM – ÁPRILIS 10.


Egy táltosgyanús alkotóval találkozhattunk a Maros Megyei Múzeum várbéli kiállítótermében Ughy Levente személyében, Alfa és Omega című kiállításán.
Van ebben a személyiségben valami ama primordiálisan delejes őserő szikrájából. Látomás és indulat fortyog benne, de ugyanakkor álmodozó révület és türelmes anyagművelés, az anyag szeretete. Derekas egyenességgel alkot, két kezével műveli a fát, amibe álmot lehel, és új életre kelti. A cizellálatlanság botlásai, a keresetlenség, a rafinéria hiánya faragványait a középkori romanika névtelen népi faragómestereinek a műveivel rokonítja. A romanesque szobrászok őszinte naivitásával, és a vallásos kánonokon túlmutató, fantasztikumba hajló látomásosságával farag. Ughy Levente nemcsak világképében, világlátásában, hanem formaképzésének egyszerűségében is rokon lelkű a román-kori templomok művészeivel. Szobrainak olvasata egyszerre függőleges, és körkörösen vízszintes, tehát holisztikus és kereszt-dinamikájú. Egészséges humor sugárzik belőlük, miközben apokaliptikus próféciák elevenednek meg rajtuk. Mondhatjuk azt is, hogy a világvégi jóslatokat, s a jelen csillagállásait egy jókora adag posztmodern iróniával meg egészséges népi humorral oltotta be.
Mágikus rönkjei a mindenkori néplélek testetöltései. Megelevenedő lényei az emberiség évezredes tudatlerakódásának mítoszokká sűrűsödött tellérjeiből oldódtak ki. Látomásos szobrászata elüt a klasszikus iskolán felnőtt, okosan cizelláló tanoncok kánonhű formaképzésétől. Faragványai képlékenyen plasztikusak. Nem kánonszegő, de nem is keresgélő. Ő kánonok előtti. A megformálás nyersessége, frissessége a látomás azonnali világba-teremtéséből adódik. Indulata primér impulzusát követi. Faragványai belülről kifelé lüktetnek. Szellemidézővé válik, természetfeletti lényekkel, a kollektív tudatalattink ősvetületeivel érintkező varázslóvá. Küldetést teljesít, közvetít, visszabűvöl szellemi létmedrünkbe. Szobraiból idegen őserők sugároznak. Egy nem mindennapi numen, isteni erő keríti hatalmába a nézőt, egy borzongató mysterium tremendum. Mintha fensőbb hatalmakkal parolázna. Ezek a művek meditációs objektumok, de mégsem a megnyugvás és az elmélyedés jelzőoszlopai. Inkább szellemi irányzékok, felkiáltójelek, melyekkel az axis mundi, a Világtengely felé, saját léttengelyünk felé próbál terelni. Vissza akarja helyezni képzeletünkbe, tudati fellegvárunkba a létrendező hatalommal bíró mitikus ősképeket. Totemre-hívás zajlik itt. Ördöngősség és cerebrális garaboncia.
Manapság az utolsó ítélet médiabűvöletében, a fürtösbombák árnyékában, s a tőzsdecápák vicsorgása közepette nem könnyű egy művésznek bármilyen tudatrengést előidéznie. Ughy Levente mégis egy megszállottságnak tűnő hivatástudattól vezérelve próbál átúszni a mentális túlsó partra, hogy varázstalanított világunkat újjávarázsolja.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében