"a város lélegzése egyre gyorsult"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 7. (693.) SZÁM – ÁPRILIS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Horváth Előd Benjámin
Titkos név
Papp Attila Zsolt
Álmaimban több a feszültség, mint egy középkori harctéren - beszélgetés Jánosi Andrea grafikussal
Bogdán László
Vaszilij Bogdanov: Ördöglakat
Balthasar Waitz
Családi sír
Fried István
Egeres világjárás Kovács András Ferenccel
Csontos Márta
Versek
Hajós Eszter
Novellák
Dunajcsik Mátyás
Versek
Sági Enikő
De te ne hagyd
Németh Gábor Dávid
Versek
GOTHÁR TAMÁS
homokóra
Zsidó Ferenc
Huszonnégy
Cseh Katalin
Versek
Szőcs István
Honnét ezen bájdalotskák-la?
Szántai János
A Lovasíjász – egy 115 perces reklám
CSUSZNER FERENCZ
Akár a víz
Fülöp Gábor
Éjjeli versek múzsája
Miklós Krisztina
A Szekuritáté árnyékában
Lakatos Artur
Legendás Kolozsvár
Jakabffy Tamás
A spaghettiwesterntől az Oscarig
DABÓCZI GÉZA
A mítosz valósága és a valóság mítosza
Hírek
 
Hírek
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 7. (693.) SZÁM – ÁPRILIS 10.

Életének 87. évében hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Kertész Imre. A Nobel-díjas írót 2016. március 31-én budapesti otthonában érte a halál. Kertész Imre 1929. november 9-én született Budapesten. 1944-ben, tizennégy évesen Auschwitzba deportálták. Megjárta a buchenwaldi koncentrációs tábort, majd a lágerek felszabadítása után, 1945-ben hazatért Magyarországra. Első regényét, a Sorstalanságot 13 évig írta, majd többévi visszautasítás után 1975-ben jelent meg, 2005-ben rendezett belőle filmet Koltai Lajos. A Sorstalanság mellett többek közt A kudarc (1988), a Kaddis a meg nem született gyermekért (1990), Az angol lobogó (1991), a Felszámolás (2003), a K. dosszié (2006) vagy A végső kocsma (2014) című műveivel írta be nevét az irodalom történetébe. Műveit számtalan nyelvre lefordították, ő maga németből fordított. Több mint húsz rangos magyarországi és nemzetközi irodalmi díjat kapott, 2002-ben pedig Nobel-díjjal tüntették ki.

Karácsonyi Zsolt A Krím című, a budapesti Orpheusz Kiadó gondozásában megjelent új verseskötetét mutatták be a Helikon Estek rendezvénysorozat keretében március 11-én, a kolozsvári Bulgakov kávéházban. A költővel Balázs Imre József beszélgetett.

Erdélyi – és Erdélyből elszármazott – írókat, költőket is kitüntettek a március 15-i nemzeti ünnep alkalmával Budapesten. Király László és Farkas Árpád Magyarország Babérkoszorúját kapta, Farkas Wellmann Endrét és Nagy Koppány Zsoltot pedig József Attila-díjjal tüntették ki. Böszörményi Zoltánt a Magyar Érdemrend középkeresztjének polgári tagozatával jutalmazták.

Elhunyt Lendvay Éva költő, műfordító. 1934. április 24-én született Brassóban, a kolozsvári egyetemen szerzett magyar nyelv és irodalom szakos diplomát. Újságíróként dolgozott az Utunk, a brassói Új Idő, a Művelődés, majd a Brassói Lapok szerkesztőségében, éveken át a Román Rádió bukaresti magyar adásának is munkatársa volt. Fontosabb verskötetei: Bájoló ének (1967), A második kérdés (1977), A földtől a homlokunkig (1981), Felszálló füst (1986).
Besztercére látogatott a Helikon március 21-én. Az Alkotások, nemzedékek témájú rendezvényen a szerkesztőséget Karácsonyi Zsolt főszerkesztő, valamint Demeter Zsuzsa és Horváth Előd Benjámin szerkesztők képviselték.

A 80 éves Bodor Ádámot köszöntötte a Látó szépirodalmi folyóirat a Maros­vásárhelyi Nemzeti Színház kistermében, március 29-én. A Kossuth-díjas íróval Kovács András Ferenc, a Látó főszerkesztője beszélgetett. Bodor műveiből a folyóirat szerkesztői, Szabó Róbert Csaba és Demény Péter, valamint Gáspárik Attila, a színház igazgatója olvasott fel, Vida Gábor pedig a Helikonban megjelent Bodor Ádám-paródiájával köszöntötte az ünnepeltet.

Békés Pál-díjjal tüntették ki Potozky Lászlót. A díjat negyedik alkalommal ítélték oda, korábban Tompa Andrea, Csabai László és Kiss Tibor Noé vehette át.

Garaczi László volt az E-MIL Álljunk meg egy szóra! elnevezésű estsorozatának vendége március 30-án, a kolozsvári Bulgakov kávéházban. Az íróval, költővel, műfordítóval László Noémi beszélgetett.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében