"arénában a vadállatok"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 8. (694.) SZÁM – ÁPRILIS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Az állat mint tükör, vészjelzés és remény
Idősebb Pilnius
Természetrajz (Historia naturalis)
Murányi Sándor Olivér
Tereprajz
Molnár Vilmos
Kilencedik fejezet, amelyben különös dolgokról esik szó, Malacka pedig álmot lát
SELYEM ZSUZSA
A felhők földi barátai
Lovász Krisztina
Versei
György Attila
Transzilvállatok (Bestiarium siculorum)
Balázs Imre József
Találkozás
Bréda Ferenc
THEATRUM FABULAE
Barcsai László
Langurvizeltető
ANDRÉ FERENC
Versek
Solymár András
Novellák
HORVÁTH BENJI
Madarak. A goliárdok krónikásához
Pap Zsolt
Vannak-e az ellenállásnak közhelyei?
Patricia Lockwood
Megerőszakolós vicc (Rape joke)
SERESTÉLY ZALÁN
Két vázlat az állat méltóságához
Varga Melinda
Állatszív
Szőcs István
Juszt se leszek a magáé!
Ferenczi Szilárd
Farkas, okkal kitáncoló
Péter Beáta
Brahms és a macskák. Meghalni minden este?
Antal Balázs
Éjsötét szerelmetes nemzedék
Papp Attila Zsolt
A noirtól északra
Demeter Zsuzsa
Családom és egyéb állatfajták
Jakabffy Tamás
Schubert és a D. 944
Portik Blénessy Ágota
Káoszelmélet vászonra vetve
Májusi évfordulók
 
Jakabffy Tamás
Schubert és a D. 944
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 8. (694.) SZÁM – ÁPRILIS 25.


Egyáltalán nem illik rá Franz Schubert 9. („Nagy”) C-dúr Szimfóniájára a kevéssé ismert megjelölés, az azonban tény és való, hogy koncerttermeinkben elég ritkán hallható. Terjedelmében, intenzitásában, témagazdagságában egyaránt „nagy”, nincs is olyan karmester, aki számára ne volna igazi feladat – vagy újabb keletű divatszóval: kihívás – a D. 944-es megszólaltatása.
Bonyodalmas mű, nemcsak zeneileg, de zenetörténetileg is. A 20. század végéhez közeledve vált egyre tarthatatlanabbá a vélekedés, hogy a schuberti „Kilencedik” a szerző utolsó életévében – a harmincegyedikben! – készült volna, s ezért (?) művészi szintézisként kellene rá tekintenünk. A keletkezésmítoszt az a nem teljesen bizonyítható tény – ezért pontosabban vélelem – rengette meg, hogy Schubert 1825 nyarán és őszén írt, majd 1826-ban a bécsi Zenebarátok Egyesületéhez benyújtott munkája voltaképpen ez a „nagy” C-dúr szimfónia volt, nem pedig egy elveszett, rejtélyes „gasteini szimfónia” – amely ráadásul saját számot kapott Schubert műveinek jegyzékében, a Deutsch-katalógusban! S így nem lehet igaz, hogy élete utolsó évének termése, minthogy Schubert 1828-ban halt meg. (A bonyodalmak persze a számozás körül sem maradnak el. Ma német nyelvterületen hetedikként, az imént említett D-jegyzékben nyolcadikként, angol nyelvterületen pedig kilencedik szimfóniaként ismert.)
A hatalmas kompozíció utóélete voltaképpen tíz évvel szerzője halála után kezdődött. Schubert közismerten hányatott és szakmai elismeréseket csak módjával hozó életében tudniillik ez a szimfónia sem került nagyobb koncerttermi nyilvánosság elé, így jó ideig egyéb kéziratok között lappangott (1828 után a zeneszerző bátyja, Ferdinand által őrzött hagyatékban). Robert Schumann „fedezte fel” a partitúrát, átadta Mendelssohnnak, aki 1839 márciusában a szimfóniát be is mutatta Lipcsében. „A késés mégis végzetes volt – írja Dolinszky Miklós. – A szerző halála és a bemutató között eltelt tíz év elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy meghonosodjon a dalszerző Schubert kliséje.”
Igen, Schubert – a valaha élt „legköltőibb zenész”, ahogy Liszt jellemezte – a szalonokban, vagyis a korabeli zenei kultúra kánonalkotó „jobb helyein” valóban szinte beleragadt a dalszerzői besorolásba. Nem csoda! A liedek bőséges sorozatát író Schubert tényleg a műfaj halhatatlanja, legalább annyira, mint amennyire Beethoven a szimfónia zsenije. Schubert oeuvre-jében a szöveg nélküli zene – s ekként a szimfóniák két tömbre osztható sora is – sokkal inkább tükrözi a klasszikus kompozíciós elvekkel való szakítás vajúdását. Mára viszont már az sem tartható nézet, hogy a „nagy” C-dúr szimfónia a beethoveni Kilencedik ellenszimfóniája lenne (ezt vélhetőleg az önkényesen kezelt 9-es szám bűvöletében találták ki azok a zenetörténészek, akik az időben egymáshoz valóban közeli két kompozícióba a rivalizálás bizsergető lehetőségét akarták belevetíteni).
Schubertet tehát zenekari szerzőként valóban fel kellett fedezni. Első hat szimfóniája még a klasszicizmus hagyományos és elég sematikus étosza szerint, „problémamentes egyenletességgel” (Dolinszky) sorjázik. Majd töredékek következnek, mintha legalábbis a keresés zegzugos ösvényeit próbálgatná a zeneszerző. Van ugyan befejezett, de egészében hangszereletlenül maradt szimfóniakorpusz is, de az első hat és az utolsó jelentős szimfonikus kompozíciók között kétségkívül időbeli és stílusbeli törés áll fenn. A dalok „termelése” ugyanakkor folyamatos, és a társasági zene énekelt válfajainak ázsiója töretlen.
A „Nagy” C-dúr Szimfóniát nemrégiben Kolozsváron is játszották. A helybeli filharmóniai zenekart Christian Kluxen vezényelte, kiválóan, magabiztosan, precíz „Schubert-ismeretről” tanúságot téve. A szerkezeti párhuzamokat, a hangnemi különlegességeket – így például a dúr és moll témák közötti kontrasztokat – nyomatékosítva, tempóban árnyaltan interpretálta a kolozsvári zenészekkel ezt a remekművet. Különösen magasztos teljesítményükkel a fúvóskarok olyan Schubert-szimfóniát hoztak a kolozsvári közönség elé, amelyre minden zenekar és minden karmester büszke lehet.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében