"arénában a vadállatok"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 8. (694.) SZÁM – ÁPRILIS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Az állat mint tükör, vészjelzés és remény
Idősebb Pilnius
Természetrajz (Historia naturalis)
Murányi Sándor Olivér
Tereprajz
Molnár Vilmos
Kilencedik fejezet, amelyben különös dolgokról esik szó, Malacka pedig álmot lát
SELYEM ZSUZSA
A felhők földi barátai
Lovász Krisztina
Versei
György Attila
Transzilvállatok (Bestiarium siculorum)
Balázs Imre József
Találkozás
Bréda Ferenc
THEATRUM FABULAE
Barcsai László
Langurvizeltető
ANDRÉ FERENC
Versek
Solymár András
Novellák
HORVÁTH BENJI
Madarak. A goliárdok krónikásához
Pap Zsolt
Vannak-e az ellenállásnak közhelyei?
Patricia Lockwood
Megerőszakolós vicc (Rape joke)
SERESTÉLY ZALÁN
Két vázlat az állat méltóságához
Varga Melinda
Állatszív
Szőcs István
Juszt se leszek a magáé!
Ferenczi Szilárd
Farkas, okkal kitáncoló
Péter Beáta
Brahms és a macskák. Meghalni minden este?
Antal Balázs
Éjsötét szerelmetes nemzedék
Papp Attila Zsolt
A noirtól északra
Demeter Zsuzsa
Családom és egyéb állatfajták
Jakabffy Tamás
Schubert és a D. 944
Portik Blénessy Ágota
Káoszelmélet vászonra vetve
Májusi évfordulók
 
Portik Blénessy Ágota
Káoszelmélet vászonra vetve
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 8. (694.) SZÁM – ÁPRILIS 25.


A káoszelmélet olyan egyszerű dinamikai rendszerek vizsgálatával foglalkozik, melyek viselkedése, az őket meghatározó determinisztikus törvényszerűségek ellenére sem írhatóak le hosszú távon előre. Bár a névben szereplő káosz szó hétköznapi jelentése totális rendetlenségre utal, az elmélet alapján a káosz a viselkedés lokális instabilitásának, és globális keveredésének az együttese. A lokális instabilitás abban mutatkozik meg, ha egymáshoz közeli kezdőfeltételekkel indítjuk a rendszert, viszont a különbségek kis idő alatt gyorsan nőnek.
Március 3-án a Mátyás-ház pincegalériájában nyílt tárlat (Wrocław Now. A káosz összes arca) tökéletes szemléltetése e fizikában és matematikában használt elméletnek. A kiállítás a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem és a wrocławi Eugeniusz Geppert Művészeti Akadámia közös projektje, mely több mint 40 képzőművész munkáit vonultatja fel. Az esemény a Wrocław 2016 projekt égisze alatt valósult meg, hisz a város megkapta az idei Európai Kulturális Főváros címet. E tárlat a két egyetem újabb együttműködésének eredménye, a 2008-as és a 2010-es grafikai kiállítások, illetve a tavaly novemberi Social Error után, melyeken diákok és tanárok művei is kiállításra kerültek. Ez alkalommal azonban csak a különböző korosztályú és művészi szemléletű tanári kar alkotásai tekinthetőek meg. A művészi koncepció Joanna Pałys, Janusz Merkel és Krzysztof Walaszek kurátoroknak köszönhető. A káosz fogalmát körüljárva a kiállítás azt a finom vonalat kívánja bemutatni, mely az álom és realitás, a festői harmóniák és izgalmas disszonanciák, a konkrét megfogalmazás és lírai kétértelműség, a burjánzó, barokkos giccs és a minimalizmus között húzódik. Véleményük szerint a káosz kiérlelt, kiteljesedett pillanatában élünk, mely magába foglalja elfojtott félelmeinket, racionálisan ellenőrizhetetlen rögeszméinket.

Bár létezik e közös koncepció, s valamilyen szinten a kiállító művészek mindegyike aktuális problémákra reflektál, a műalkotások formai és stiláris nyelvezete nagyon eltérő: a geometrikus absztrakciótól, a strukturalista, expresszionista képeken át a figuratív festészetig és kritikai hangvételű konceptuális alkotásokig mindennel találkozunk. S e sokféleség részben nyilván a korosztálybeli különbségeknek tudható be, viszont a kiállított anyag érdekes keresztmetszetét mutatja nem csak a wrocławi akadémia, de a város körül kialakult képzőművészeti életnek is. A kiállítótérbe lépve talán sokkoló látványként hat a nézőre a diverzitás: elmosódott, romantikus hangvételű, fokozott pikturalitású tájképek, ironikusan megfogalmazott képregényszerű életképek, a pollocki akcionizmus elveit követő munkák, mikroszkópikus látványt idéző, a természetből vett felnagyított felületek, dekoratív, absztrakt megoldások, vagy az általunk is jól ismert szocializmus építészeti jegyeit hordozó épülettömbök köszönnek vissza.
S ha az első benyomás ijesztő, ugyanakkor izgalmas sokféleségén túllépve rájövünk, hogy a káoszelmélet ténylegesen vonatkoztatható e művészeti anyagra: hasonló akadémiai kiindulóponttal rendelkező lokális művészek rövid időn belül más-más, hosszú távon előre nem meghatározható irányba fejlődnek, különböző művészi koncepciók és formanyelvek képviselőivé válnak a globális tendenciákkal találkozva.
A kiállítást végigjárva a néző Andrej Bjelij-jel együtt elmondhatja, hogy az átélt káosz megszűnik káosznak lenni, hisz átélve mintegy átengedjük magunkon ezeket a tartalmakat.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében