"tanulja az ég a földet"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 9. (695.) SZÁM – MÁJUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
A szellemi határzár
Varga Melinda
A lelki Trianonoktól oltalmat nyújtó vers a hazám - beszélgetés Eszteró István költővel
Borsos J. Gyöngyi
Bajor Andor palackpostái
Hajdú-Farkas Zoltán
Babás álmok
Fekete Vince
SZÉLHÁRFA - 99+1 haiku
VASILE ERNU
Elöljáróban
Benő Attila
Versek
Ovio Olaru
az anatómia egy magasabb tudományág
FISCHER BOTOND
Isten. Torzó.
Mechiat Zina
Száraz jég
Haklik Norbert
Platóni űrutazás pravoszláv tömjénfüsttel
Balázs Tibor
Versek
Szőcs István
Származni, hej! (I)
Bakk Ágnes
„Ebben a szakmában egy kicsit mindenki elmebeteg”
CSUSZNER FERENCZ
Kórházi tanmese, tapssal
Benke András
Fémhuzallá nyúló árnyékok
Bartalis-Kádár Gellért
Kikeletre várva
Codău Annamária
Kézikönyv egy életműhöz
Jakabffy Tamás
Világpolgár és bolsevik hazafi – Prokofjev
Portik Blénessy Ágota
Nem csupán sejteni, de tudni a világot
Hírek
 
Papp Attila Zsolt
A szellemi határzár
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 9. (695.) SZÁM – MÁJUS 10.


A magyar irodalom egységes és oszthatatlan. Egy magyar irodalom van. Ezeket a mondatokat annyiszor hallottuk és olvastuk az utóbbi évtizedekben, hogy evidenciaként fogadjuk el a bennük foglaltak igazságát. Aki magyarul ír, az magyar író, függetlenül attól, hogy Budapesten, Pozsonyban, Kolozsváron, Szabadkán vagy Los Angelesben teszi ezt, és ugyanannak a magyar szellemi térnek a része. Egy kijelentés azonban úgy is lehet igaz, hogy igaznak kéne lennie, hogy az igazsága túlmutat a valóság esetlegességein (vö. „az igazat mondd, ne csak a valódit” – ismeretlen magyar költő). Ezért aztán megrázó – és egyszersmind eszméltető – erővel bír, amikor a szellemi tér szövete fölfeslik valahol.
Nem olyan rég egy pesti irodalomtudós a közösségi hálón tartotta szükségesnek méltatlankodni, hogy rangos magyar állami díjat kapott két nagy magyar költő, akiket ő nem ismer – akik történetesen erdélyiek, súlyosbító körülményként pedig egy bizonyos művészeti intézmény tagjai, és bizonyára ezért kapták a kitüntetéseiket, nem pedig azért, mert nagy magyar költők, illetve nem is lehetnek azok, hiszen nem ismeri őket (vö. „az kizárt dolog, mer’ én nem tudom” – ismeretlen magyar internethős).
Nem is az a kérdés, hogy ki kit ismer, okkal vagy ok nélkül (ezért a szereplők sem fontosak): ebben a jelentős pályát befutó állásfoglalásban (mert erről van szó) összesűrűsödik mindaz, ami az egységesként tételezett magyar kulturális-szellemi tér belső viszonyrendszerének rákfenéje. Az információs szupersztrádán Kolozsvár vagy Sepsiszentgyörgy mintha továbbra is leküzdhetetlennek tetsző távolságra lenne a magyar fővárostól, és ez a távolság értékjelzőként is megjelenhet ilyen-olyan kánonokban. Természetesen lehetsz nagy magyar költő Erdélyben vagy Felvidéken, de az egységes irodalmi köztudat ezt csak akkor ismeri el, ha Budapesten is azzá válsz: a sokszínű Kárpát-medencei magyar literatúra – kanonikus önképe szerint – épp olyan „központosított”, mint maga a Trianon utáni magyar állam. Mintha más történetekben élnénk, és nem értenénk egymás nyelvét, amelyen elbeszéljük ezeket a történeteket. Hogy miért gondoljuk azt, amit gondolunk, miért leszünk tagok itt, miért nem leszünk tagok ott, hogy miért keressük ennek vagy annak a társaságát, miért kapjuk fel a fejünket erre vagy arra, miért azt jelentik a szavaink, amit jelentenek, és miért idézzük különböző hangsúlyokkal ama nagy ismeretlen magyar költő versét: ezzé lett magyar hazátok.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében