"tanulja az ég a földet"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 9. (695.) SZÁM – MÁJUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
A szellemi határzár
Varga Melinda
A lelki Trianonoktól oltalmat nyújtó vers a hazám - beszélgetés Eszteró István költővel
Borsos J. Gyöngyi
Bajor Andor palackpostái
Hajdú-Farkas Zoltán
Babás álmok
Fekete Vince
SZÉLHÁRFA - 99+1 haiku
VASILE ERNU
Elöljáróban
Benő Attila
Versek
Ovio Olaru
az anatómia egy magasabb tudományág
FISCHER BOTOND
Isten. Torzó.
Mechiat Zina
Száraz jég
Haklik Norbert
Platóni űrutazás pravoszláv tömjénfüsttel
Balázs Tibor
Versek
Szőcs István
Származni, hej! (I)
Bakk Ágnes
„Ebben a szakmában egy kicsit mindenki elmebeteg”
CSUSZNER FERENCZ
Kórházi tanmese, tapssal
Benke András
Fémhuzallá nyúló árnyékok
Bartalis-Kádár Gellért
Kikeletre várva
Codău Annamária
Kézikönyv egy életműhöz
Jakabffy Tamás
Világpolgár és bolsevik hazafi – Prokofjev
Portik Blénessy Ágota
Nem csupán sejteni, de tudni a világot
Hírek
 
Bakk Ágnes
„Ebben a szakmában egy kicsit mindenki elmebeteg”
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 9. (695.) SZÁM – MÁJUS 10.

A címben foglalt állítás vonatkozhat bérgyilkosokra, képregénykészítőkre, filmesekre – kicsit mindenki meg van kattanva. De mi a helyzet az „átlagos” emberekkel? És azokkal, akik például tolószékben kell leéljék az életüket, vagy úgy, hogy csak szívószállal tudnak pohárból inni? Till Attila most úgy készített filmet a mozgássérültekről, hogy az nem a kerekesszékről szól.
Till Attila ritkán rendez filmet, de amikor igen, az emlékezetes marad, azért is, mert műfajilag mindig kicsit nehéz behatárolni alkotásait. A Tiszta szívvel című, most bemutatott filmje a thriller, a mese és a feelgood film címkét érdemli ki, de mindezt olyan tökéletesen ötvözve, mintha ez a hármasság már régóta egy műfajt és egy jól körülhatárolt szabályrendszert alkotna, bejáratott utakkal. Pedig sem a témája, sem a történetvezetése nem mindennapi: mozgássérültekről és büszkeségről szól, és egy olyan világról, amiben bármi megtörténhet – mégis hihetetlenül életszagú. Nehéz spoilerezés nélkül írni a filmről, de az elárulható, hogy természetesen hatalmas meglepetéssel zárul. A főszereplő Zoli (Fenyvesi Zoli, aki a való életben is mozgássérültként született, de maratonokat tesz meg és most már rendszeresen motivációs beszédeket tart Magyarországon) egy otthonban él Barba Papával (Fekete Ádámmal, aki a TÁP Színházzal gyakran dolgozik dramaturgként és színészként is, leginkább sajátos humoráról ismert), segítik és szívatják egymást, emellett pedig képregényükkel járják a versenyeket, de legtöbbször eltanácsolják őket.
Majd megjelenik Rupaszov (akit Thuróczy Szabolcs alakít, ő az egyetlen, aki a film kedvéért ült tolószékbe), a volt tűzoltó, aki egy baleset miatt kényszerül kerekesszékbe: a fiatalokhoz csapódik, némi nevelési szándékkal próbálja terelgetni őket a pozitív életszemlélet irányába, illetve saját ügyleteibe is bevonja őket, hiszen „mellékesen” bérgyilkosként dolgozik. A későbbiekben a három sorstárs mesteri módon követ el bérgyilkosságokat, amelyek a korabeli tinifilmekre hajazó kalandként és barátságedző gesztusként jelennek meg az életükben. És ezeket a „gesztusokat” a film nem holmi csöpögős mutatványként láttatja, hanem azok nehézségeivel együtt: milyen végzetes akadály lehet egy helyszínről lépcsőn elmenekülni, milyen nehéz sokszor egy emelkedőn feljutni vagy egy kapucsengőt megnyomni, és milyen az a tehetetlen düh, amikor valaki nem tud felkelni a székéből… És mégis, sikerül leküzdeni ezeket az akadályokat! Az alkotás egyik erénye, hogy nem ábrázolja „túl” ezt a problémát, nem fog egyetlen könny sem ok nélkül megjelenni a nézők arcán. A feszültség viszont annál inkább belengi az egész filmet: mivel nem amerikai filmet nézünk, nem lehet kiszámítani, hogy happy enddel vagy keserédes zárással, esetleg tragédiával fog-e végződni a történet, ezért a nézői gyomorgörcs folyamatos. Viszont talán érdemes külön kiemelni, hogy bár egy fontos homályos pontot benne hagytak az alkotók, szinte a legapróbb részletekig lebontva nem maradt egyetlen szál sem elvarratlanul.
A történet a mozgássérültek mindennapi életének csak egy szeletét mutatja meg, de ebből egy keserédes kép kerekedik ki, igaz, inkább a jól megírt dialógusoknak, a szereplők humorának és a gyönyörű operatőri munkának köszönhetően. A filmbeli képek átesztetizálják a mozgássérült testeket, és ezáltal emberinek és szépnek látjuk őket, miközben sok fájdalmat is megmutat az életből, az ábrázolásmód pedig az optimizmus és a reményvesztettség kettősségén billeg mindvégig. A dialógusok viszont egy olyan hiánynarratívát próbálnak pótolni, amely a „nyomik” mindennapi problémáiról szól: „kurvajegy”, csajozás, higiénia és hasonlók merülnek fel. Nincs semmi izzadságszag, csak természetesség és önirónia, a tabukról pedig kiderül, hogy nem is tabuk igazán, illetve hogy amiatt (is) van ekkora szakadék a mozgáskorlátozottak és a mozgásukban nem korlátozottak között, mert mivel erről nincs megfelelő hangvételű párbeszéd. Ugyanakkor – bennem legalábbis – a dialógusok hangvétele talán enyhíti a fogalmazásbeli politikai korrektségre való törekvést, hiszen a „nehogy rosszul fejezzem ki magam” kényszere ugyancsak nem segít a problémákról való beszélgetésben, sőt inkább azok elkerülésére ösztönöz. Az alkotás azt az „elképzelhetetlenséget” is kihasználja, hogy a mozgássérültek nem lehetnek bérgyilkosok, hiszen nem élnek teljes életet és nem tudnának ilyen „feladatokat” elvégezni. Többször meg is mutatja a szemszögüket: sokszor látunk két lábon járó hasakat és/vagy mellkasokat – innen mindenki kicsit félelmetesebbnek tűnik, ezért kell nagyobb „belevalóság” leküzdeni a két lábon járó ellenséget. Persze a film időnként lelassul, és bekerültek olyan jelenetek is, amelyek a pörgősség kárára válnak, viszont a figurák ezáltal válnak igazán szerethetővé és emberközelivé: olyan „háttértragédiákat” mutat meg, mint a baleset miatt beteljesületlen szerelem, vagy egy olimpikon mozgássérült gyereke és családjának szétszakadása, valamint a fia egészségéért folytatott mindennapos harca. Ezek mind nagyon is valóságosak, és a szereplők mindezt jól tudják: minden pillanatnyi kétely vagy rossz mozdulat nélkül alakítják a szerepet – teljes átéléssel, könnyedséggel és humorral. Ez főként azért fontos, mert legtöbben amatőr színészek. A három cimbora-főszereplőn kívül pedig a főgonosz Vitanovics Dusán figuráját érdemes mindenképp kiemelni, aki civilben ugyancsak orvos, de már több filmben is szerepelt, és teljesen hihetően, különleges színfoltként alakította a Till Lindemann-külsejű orosz maffiózót, akinek megvannak a saját gyengeségei – és akit emiatt képesek vagyunk mi is megszeretni. Mintha mindenki ugyanahhoz a nagy családhoz tartozna.
Till Attila filmje megmutatja – vagy legalábbis egy kis ideig elhiteti a nézőivel –, hogy a mozgássérültek is lehetnek ugyanolyan akcióhősök, mint az egészségesen mozgó emberek, és hogy Magyarországon is történhetnek akciódús esetek, nem csak Amerikában. Ha máshol nem, akkor egyelőre a mozivásznon…

Tiszta szívvel, színes magyar film, 101 perc, 2015. Rendező: Till Attila. Operatőr: Juhász Imre. Zene: Kalotás Csaba. Vágó: Gothár Márton. Szereplők: Fekete Ádám, Thuróczy Szabolcs, Balsai Mónika, Fenyvesi Zoltán, Danish Lídia.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében