"tanulja az ég a földet"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 9. (695.) SZÁM – MÁJUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
A szellemi határzár
Varga Melinda
A lelki Trianonoktól oltalmat nyújtó vers a hazám - beszélgetés Eszteró István költővel
Borsos J. Gyöngyi
Bajor Andor palackpostái
Hajdú-Farkas Zoltán
Babás álmok
Fekete Vince
SZÉLHÁRFA - 99+1 haiku
VASILE ERNU
Elöljáróban
Benő Attila
Versek
Ovio Olaru
az anatómia egy magasabb tudományág
FISCHER BOTOND
Isten. Torzó.
Mechiat Zina
Száraz jég
Haklik Norbert
Platóni űrutazás pravoszláv tömjénfüsttel
Balázs Tibor
Versek
Szőcs István
Származni, hej! (I)
Bakk Ágnes
„Ebben a szakmában egy kicsit mindenki elmebeteg”
CSUSZNER FERENCZ
Kórházi tanmese, tapssal
Benke András
Fémhuzallá nyúló árnyékok
Bartalis-Kádár Gellért
Kikeletre várva
Codău Annamária
Kézikönyv egy életműhöz
Jakabffy Tamás
Világpolgár és bolsevik hazafi – Prokofjev
Portik Blénessy Ágota
Nem csupán sejteni, de tudni a világot
Hírek
 
Bartalis-Kádár Gellért
Kikeletre várva
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 9. (695.) SZÁM – MÁJUS 10.


Berekméri Árpád-Róbert: „Lesz még kikelet!” A marosvásárhelyi magyar királyi 27. székely honvéd könnyű hadosztály a második világháborúban (1940–1945). Marosvásárhely–Kolozsvár, Lector–EME, 2015.

Berekméri Árpád-Róbert hosszú, kitartó eredményes kutatás és feldolgozás után írta meg „Lesz még kikelet!” A marosvásárhelyi magyar királyi 27. székely honvéd könnyű hadosztály a második világháborúban (1940–1945) című, jelentős történelmi és hadtörténelmi művét. Jelentősége a részletességében áll, a kötet egyébként egy tábori újságról kapta címét, mint ahogy alcíme is elárulja, a marosvásárhelyi magyar királyi 27. székely honvéd könnyű hadosztály második háborúban való részvételéről szól, a megalakulástól a fegyverletételig.
A kötet első részében a második bécsi döntés értelmében Magyarországhoz visszakerülő területek, a székely városok, illetve Észak-Erdély katonai megszállásáról kapunk pontos képet. A továbbiakban betekintést nyerhetünk a katonaéletbe, a besorozástól kezdve az újoncélet nehézségein keresztül, a seregtest számára megrendezett különböző rendezvényekig: a tanfolyamokba, sporteseményekbe, lövészeti, harcászati és egyéb hadgyakorlatba.
Számomra a kötet legmélyebb és talán legdrámaiabb részei azok, amikor a szerző a székely szerepvállalásról ír a doni hadszíntéren, a galíciai hadműveletekben, valamint Magyarországon és a szülőföldön. Számtalan kiváló székely katona veszett oda a szovjetekkel, majd később az átálló románokkal harcolva, részben éppen a hitleri német diktatúra Magyarországra rákényszerített döntései miatt. Később sokakat tüntettek ki rendkívül magas állami kitüntetésekkel, bátorsága és kiemelkedő harctéri teljesítménye miatt. Ezek névsorát, illetve a további személyes adatokat a függelékben, illetve a lábjegyzetekben találjuk meg.
Berekméri kötete azért is egyedülálló, mert viszonylag kevés információ áll rendelkezésünkre a magyar hadtörténet ezen időszakáról, a székelység szerepéről nagyon kevés forrás maradt fenn. A szerző igyekezett minden ide vonatkozó forrást egyesíteni, és könnyen értelmezhető információval ellátni az olvasót. A visszaemlékezések, a korabeli fényképek és a régi térképek sokasága színessé és még hitelesebbé teszi a könyvet.
Hadtörténeti jelentősége mellett megismertet egy másik világot, a háború világát, illetve bizonyítja, hogy a lövészárkokban a borzalmak ellenére is meg lehet maradni embernek.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében