"tanulja az ég a földet"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 9. (695.) SZÁM – MÁJUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
A szellemi határzár
Varga Melinda
A lelki Trianonoktól oltalmat nyújtó vers a hazám - beszélgetés Eszteró István költővel
Borsos J. Gyöngyi
Bajor Andor palackpostái
Hajdú-Farkas Zoltán
Babás álmok
Fekete Vince
SZÉLHÁRFA - 99+1 haiku
VASILE ERNU
Elöljáróban
Benő Attila
Versek
Ovio Olaru
az anatómia egy magasabb tudományág
FISCHER BOTOND
Isten. Torzó.
Mechiat Zina
Száraz jég
Haklik Norbert
Platóni űrutazás pravoszláv tömjénfüsttel
Balázs Tibor
Versek
Szőcs István
Származni, hej! (I)
Bakk Ágnes
„Ebben a szakmában egy kicsit mindenki elmebeteg”
CSUSZNER FERENCZ
Kórházi tanmese, tapssal
Benke András
Fémhuzallá nyúló árnyékok
Bartalis-Kádár Gellért
Kikeletre várva
Codău Annamária
Kézikönyv egy életműhöz
Jakabffy Tamás
Világpolgár és bolsevik hazafi – Prokofjev
Portik Blénessy Ágota
Nem csupán sejteni, de tudni a világot
Hírek
 
Jakabffy Tamás
Világpolgár és bolsevik hazafi – Prokofjev
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 9. (695.) SZÁM – MÁJUS 10.A zenei média csatornáin április utolsó hetében jelentősen megvastagodott a Szergej Szergejevics Prokofjevre való odafigyelés. Ezt természetesen a kvázikerek évforduló magyarázza: az ellentmondásos, sokarcú, elismerést és kitagadást bőven betakarított mester 125 éve látta meg a napvilágot az ukrajnai Szoncovkában. Érthető, hogy születésére nemigen figyelt fel a közvélemény – ez újszölöttekkel így szokott lenni. Prokofjevnek azonban a halálát sem kísérte szélesebb társadalmi gyász, hisz könnyeit, akár igazak, akár fogösszeszorítva erőszakoltak voltak is, mindenkinek Sztálinra kellett koncentrálnia, aki épp azon a hapon halt meg, mint Prokofjev.
A zenei életművét is mélyrehatóan ismerő Prokofjev-biográfusoknak lélektanászi eszközöket is be kell vetniük, amikor átfogó, lényeglátó portréját akarják megrajzolni. Szűkebb családja is a zenére predestinálta (édesanyja kezdte zongorára tanítani), de az idejekorán belénevelt kiválasztottság-tudat, a korai sikerek, később a széles ismertségre való mindenek fölötti igény – a vitathatatlan tehetség és munkaképesség mellett – vélhetőleg sztárkényszeressé alakította Prokofjev alapmagatartását. Ugyanakkor nem mondhatjuk elvakultnak: a II. világháború alatti, majd az azt követő politikai útvesztőben úgy próbált boldogulni, hogy közben végig józan és szenvedésképes reflexióval értékelte művészi engedmény-áldozatait, amelyeket a „fennforgás” érdekében a bolsevik ideológia oltárán kellett bemutatnia. A Szovjetunió legmagasabb kitüntetéseinek zápora közepette egyszer csak – 1948-ban – azok közé sorolták, akiknek „formalista torzulásai idegenek a szovjet néptől”, s akik leplezetlen rokonszenvvel fordulnak a Nyugat dekadens zenéje felé. (Érdemes itt a már 1922-ben megbélyegzett Szosztakovics Rayok, avagy az antiformalista mutatványosbódé című abszurd kisoperájára emlékeztetnünk – amelyet  a Kolozsvári Operastúdió 1993-ban Demény Attila rendezésében nagy sikerrel adott elő –: Sosztakovics a bolsevik esztétikai beskatulyázás önkényességéről és korlátozhatatlanul ostoba ítélkezési gyakorlatáról adott egzisztenciális súlyú karikatúrát.) Mi tagadás, nem kevesen vannak, akik politikai megalkuvónak tekintik Prokofjevet, hiszen a kitüntetésekhez és magasztaláshoz szokott sztárkomponista a kemény hangú ítéletet követően olyan zenei opuszokat írt, mint például a Békeőrségen című oratórium vagy a Téli tábortűz című szimfonikus szvit, számos politikai kantáta, amelyekkel közvetlen ellenérveket akart szolgáltatni arra, hogy hiányozna alkotói palettájáról a nyílt nemzeti jelleg s hogy alkalmatlan volna a világos politikai mondanivaló kifejezésére vagy éppenséggel a közérthető, a munkás-paraszt közönség számára is fogható stílusra. 1951-ben meg is nyílt a „díjcsap” újra rendesen.
Ami miatt Prokofjev halhatatlan, az természetesen a szabad és művészileg öntörvényű alkotómunka gyümölcse. Első nagyszabású zenekari műve, a Szkíták szvit (1914) azután született, hogy táncjáték-tervét megosztotta Szergej Gyagilevvel, az Orosz Balett mindenható mesterével, aki nem volt odáig az ötlettől. Balettzene helyett tehát önálló zenekari mű lett belőle, amelyet 1916-ban maga a szerző vezényelt Szentpéterváron.
1917-ben írta első szimfóniáját. Korszerű technikával, de hagyományos szerkezettel és ökonomikus hangszereléssel akart Haydn és Mozart szimfóniáinak követőjévé válni általa; úgy is nevezte el: „Klasszikus” szimfónia (1918). A harmónia- és dallamvilág azonban tagadhatatlanul prokofjevi. Sziporkázó formai megoldásai miatt a mű nem véletlenül közkedvelt azóta is.
Számos nagy sikerű és értékes kompozíciója közül már csak kettő említésére maradt helyünk. Önkényesen emeljük ki a legjobbak közül a Shakespeare tragédiájára írt táncjátékát, a Rómeó és Júliát (1935), amelyet a moszkvai Nagy Színház együttesének szánt, s amelyből két hangversenyszvitet is összeállított (1926 és 1937), illetve a zenekarra és narrátorra írt szimfonikus költeményét, a Péter és a farkast (1936), e zenepedagógiai szempontból is izgalmas, értékes darabját. Ebben a szereplőket – többnyire állatokat – egy-egy hangszer képviseletére bízza és összetéveszthetetlen vezérszólamokkal jeleníti meg, mindezeket a narrátor mesélése szervesíti összefüggő epikus láncolattá.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében