"tanulja az ég a földet"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 9. (695.) SZÁM – MÁJUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
A szellemi határzár
Varga Melinda
A lelki Trianonoktól oltalmat nyújtó vers a hazám - beszélgetés Eszteró István költővel
Borsos J. Gyöngyi
Bajor Andor palackpostái
Hajdú-Farkas Zoltán
Babás álmok
Fekete Vince
SZÉLHÁRFA - 99+1 haiku
VASILE ERNU
Elöljáróban
Benő Attila
Versek
Ovio Olaru
az anatómia egy magasabb tudományág
FISCHER BOTOND
Isten. Torzó.
Mechiat Zina
Száraz jég
Haklik Norbert
Platóni űrutazás pravoszláv tömjénfüsttel
Balázs Tibor
Versek
Szőcs István
Származni, hej! (I)
Bakk Ágnes
„Ebben a szakmában egy kicsit mindenki elmebeteg”
CSUSZNER FERENCZ
Kórházi tanmese, tapssal
Benke András
Fémhuzallá nyúló árnyékok
Bartalis-Kádár Gellért
Kikeletre várva
Codău Annamária
Kézikönyv egy életműhöz
Jakabffy Tamás
Világpolgár és bolsevik hazafi – Prokofjev
Portik Blénessy Ágota
Nem csupán sejteni, de tudni a világot
Hírek
 
Hírek
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 9. (695.) SZÁM – MÁJUS 10.

Gálfalvi György Kacagásaink című esszé- és memoárkötetét mutatták be április 7-én, a kolozsvári Minerva-házban. A könyvet Markó Béla ismertette, a szerzővel Szűcs László beszélgetett, a házigazda szerepét Tibori Szabó Zoltán töltötte be.

Oravecz Imrének ítélték az idei Aegon Művészeti Díjat. Az elismerést – és a vele járó hárommillió forintot – a költő Távozó fa című kötetéért kapta. Az idén tizenegyedik alkalommal átadott Aegon Művészeti Díj Magyarország legrangosabb, független magánalapítású díja, az előző év legjelentősebb, magyar nyelven megjelent kortárs szépirodalmi alkotását ismeri el.

Simon Réka Zsuzsánna vehette át április 7-én az idei Csukás István-díjat a budapesti Mesemúzeumban. A szerző a Pajzsika, Pimpó és az Ezerjó Lovagrend című művével pályázott a díjra, amelyet Csukás István, a pályázat névadója és tiszteletbeli elnöke adott át.

A román közszolgálati televízió kolozsvári szerkesztőségének Erdélyi Figyelő című műsora, a magyar költészet napja apropóján idén is megszervezte a Versversenyt. A műsor szerkesztője, Víg Emese az erdélyi magyar irodalmi folyóiratok és szakmai fórumok ajánlásai alapján 11 költő 11 versét választotta ki. A költeményeket a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészei mondták el, az ebből készült „klipekre” az Erdélyi Figyelő Facebook-oldalán lehetett szavazni. Az idei versenyen a legtöbb szavazatot Papp Attila Zsolt Valaki ismét megérkezett című verse kapta, amelyet Marosán Csaba szólaltatott meg. A második helyen Simonfy József és Albert Csilla áll, a Csak azt ne című verssel, a harmadik pedig Varga László Edgár A névadás önbizalma című költeménye, amelyet Laczkó Vass Róbert adott elő.

Erdélyi városokban lépett fel áprilisban Térey János. A Látó szépirodalmi folyóirat vendégeként április 13-án a marosvásárhelyi G. Caféban olvasott fel, beszélgetőtársa Vida Gábor volt. Jégkorszak és vulkánok címmel pedig a sepsiszentgyörgyi Tein kávé- és teaházban tartott szerzői estet április 15-én, a Szent György Napok irodalmi programjainak keretében. A költővel Murányi Sándor Olivér beszélgetett, a házigazda Szonda Szabolcs volt.  

Szabó Róbert Csaba Alakváltók című regényét mutatták be április 27-én a kolozsvári Gaudeamus könyvesboltban. A szerzővel Márton Evelin beszélgetett.

Vágvölgyi B. András volt az E-MIL Álljunk meg egy szóra estsorozatának vendége május 5-én, a kolozsvári Bulgakov kávéházban. A szerzővel László Noémi beszélgetett.

Csaknem húsz százalékkal meghaladta a tavalyi rekordot az idei, sorrendben 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál látogatóinak száma. Az április 21-24. között tartott rendezvényen a dedikálásokkal együtt több mint 400 program, mintegy 200 új kötet, valamint 600 szerző, tudós és művész várta az érdeklődőket a Millenáris parkban, ahol a fesztivál zárónapján átadták a Budai Díjat is. Az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent 100 Magyar Népmesét nevezték meg a legjobb oktatássegítő könyvnek, a legjobb hangzóanyag a Napkút Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum közösen kiadott, Lázár Ervin meséit tartalmazó könyv-CD-je lett.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében