"innen és túl ott vagyok"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 11. (697.) SZÁM – JÚNIUS 10
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Ármos Lóránd
Variációk nyári képre
Demény Péter
Ahogyan élünk - Beszélgetés Balla Zsófiával
Ileana Ursu
Versek
Pomogáts Béla
Erdélyben és Európában. Lászlóffy Aladár költészetéről
HORVÁTH BENJI
A furcsa tenger
Haklik Norbert
Örmény sirató
Solymár András
Hála
Élő Csenge Enikő
Kétéltű
Gál Hunor
Versek
Bánóczi Beáta
Versek
Szabó Csenge
Rekedt kiáltást magában visszaküldő vak visszhang
Jancsó Miklós
Potyások
Varga Melinda
Versek
Szőcs István
Származni, hej! (III.)
Gyenge Zsolt
Sieranevadától Brassóig, Peckinpahtől Coenig – román filmek a riviérán
CSUSZNER FERENCZ
„Nem lehet, hogy mi éppen jelentünk valamit?”
TŐTŐS DOROTTYA
Passzus az elbeszéléshez
Pap Ágnes
Halandó és halhatatlan egy fedél alatt
Cicatéren túl
Jakabffy Tamás
Ligeti és Kubrick
Dabóczi Géza
Mézes-mázas manóinvázió
Hírek
 
Pap Ágnes
Halandó és halhatatlan egy fedél alatt
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 11. (697.) SZÁM – JÚNIUS 10

Cseh Katalin: Baba néni és Márk. Gutenberg Kiadó, Csíkszereda, 2015. Kürti Andrea rajzaival

A Vágyországból, Végtelenvásárhelyről útnak induló Márk rossz fékezés nyomán kerül a Földre, de ez az apró kis manír hatalmas örömöt hoz Baba néni életébe. A zafírkék szemű, ezüstfehér kontyú néni és a bodor hajú, fürkész tekintetű kisfiú Cseh Katalin legújabb verseskötetének főszereplői. Ők ketten egy különös hangulatú, hétköznapi rituálékból felépülő, könnyed ritmusú verslánc figurái, amelyben a földi és az égi, a realitás és a vágyak személyes párbeszéde bontakozik ki. Baba néni a maga kis kertes házával, takaros konyhájával, ódon tárgyaival, mindennapi foglalatosságaival az élet ízig-vérig megtestesítője, míg vele szemben Márk elsősorban a vágyak követe, a gyerekkor felhőtlenségének alakja, egy olyan, még csillagbaráttal is rendelkező kis lény, akinek hátizsákjában csodatermő, mesebeli gyógynövények vannak. Baba néni és Márk kapcsolata a földi és égi találkozása.
Ennek alárendelődve alakul a kötetben az idő- és térbeli utazás. Nem hiányoznak a hétköznapiságot közelhozó nappali cselekvések sem, de leginkább az este, az éj honol, hiszen ez maga a titokzatosság, a rejtelem ideje. Ilyenkor fokozottak a vágyak, az álmok, az emlékezés, amelyek mintegy kulcsszavai a kötetnek. Ezt erősíti az is, hogy a szerző saját édesanyja emlékére írta a kötetet.
A kézzelfogható valóság, a csendes nosztalgia, a lélekmozgató vágyak gyermeki zeneiségben, szókapcsolatokban élénkülnek meg. Tobzódunk a színekben, amit nagyszerűen kihasznál Kürti Andrea, a versek illusztrátora: barna koffer, kopott sárga bőrönd, piros kockás asztalterítő mellett elvehetetlenül ott vannak az áttetszőséget sugalló lágy kékek és a központi csillagmotívum meleg sárgája is. A szerethető rajzok mintegy életre keltik a sorokat, s nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az olvasó igényes gyermekverskötetet tarthasson kézben.
Cseh Katalin 38 verse úgy szól a gyerekekhez, hogy közben felnőtt olvasójuk is egy-egy életképet magáénak tudhat. Eszköztelen egyszerűség, tiszta forma, csengő zeneiség jellemzi, jól körvonalazott szavakban a megélt tartalom, s ettől kíváncsiak vagyunk Baba nénire és Márkra. Figyelemmel követjük őket a nagyváros helyszínein, s ha Márk útra kél, a hátrahagyott picinyke csillagot mindannyian keressük… Mert valahol a keresésről, az elmúlásról, a minden földi varázs illékonyságáról is szól a kötet. Ezek után mi is megkérdezzük: „Lássuk, a vágyak most hol vannak? / Lassú szívekben fölgyorsulnak…”
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében