"innen és túl ott vagyok"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 11. (697.) SZÁM – JÚNIUS 10
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Ármos Lóránd
Variációk nyári képre
Demény Péter
Ahogyan élünk - Beszélgetés Balla Zsófiával
Ileana Ursu
Versek
Pomogáts Béla
Erdélyben és Európában. Lászlóffy Aladár költészetéről
HORVÁTH BENJI
A furcsa tenger
Haklik Norbert
Örmény sirató
Solymár András
Hála
Élő Csenge Enikő
Kétéltű
Gál Hunor
Versek
Bánóczi Beáta
Versek
Szabó Csenge
Rekedt kiáltást magában visszaküldő vak visszhang
Jancsó Miklós
Potyások
Varga Melinda
Versek
Szőcs István
Származni, hej! (III.)
Gyenge Zsolt
Sieranevadától Brassóig, Peckinpahtől Coenig – román filmek a riviérán
CSUSZNER FERENCZ
„Nem lehet, hogy mi éppen jelentünk valamit?”
TŐTŐS DOROTTYA
Passzus az elbeszéléshez
Pap Ágnes
Halandó és halhatatlan egy fedél alatt
Cicatéren túl
Jakabffy Tamás
Ligeti és Kubrick
Dabóczi Géza
Mézes-mázas manóinvázió
Hírek
 
Jakabffy Tamás
Ligeti és Kubrick
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 11. (697.) SZÁM – JÚNIUS 10


Nincs okunk elvitatni tőlük: a román muzikológusok megadják a módját! A tíz éve halott Ligeti György (1923–2006) életművének avatott megközelítése, értékelése, feldolgozása, zenetörténeti pozicionálása – mint mondják – még sok izgalmas feladatot tartogat számukra. Vélhetőleg nem csupán az évforduló ürügyén megmutatni akart tisztelet, de ez a „tennivalósági szemle” is magyarázza, hogy Kolozsváron május végén kétnapos Ligeti-konferenciát szerveztek közismert európai zenetudósok részvételével. Önkényesen ragadunk ki csupán néhány nevet: Wolfgang Marx (Dublin), Michael Searby (London), Manfred Stahnke (Hamburg), Heidy Zimmermann (Basel), Louise Duchesneau (Hamburg), Kerékfy Márton (Budapest), Julia Heimerdinger (Bécs). És persze az is szép gesztus – sőt valószínűleg több is annál –, hogy Ligeti György szülőföld-kötődésének (Dicsőszentmárton és Erdély) zenei tettenérhetőségéről is bőven szó esett a szakmai találkozáson, amelynek az előadásokon és eszmecseréken túl izgalmas momentuma volt a Musik im technologischen Zeitalter sorozat (Sender Freies Berlin, 1962–63) keretében készült Ligeti György-film bemutatása is.
Lehetőségeinket persze meghaladja, hogy a Ligeti-konferencia ismertetését vagy épp szakmai summáját kínáljuk a Helikon-olvasóknak. Az eseményt azonban kiváló alkalomnak – ha tetszik, akár ürügynek is – tekinthetjük arra, hogy egy nevezetes „Ligeti-ügyről” ejtsünk szót e helyen: az egyik ismert kórusműve, a Lux aeterna és Stanley Kubrick 1968-ban elkészült, azóta klasszikus filmtörténeti ténnyé patinásodott sci-fijének, a 2001: Űrodüsszeiának az összefüggéséről.
Ligeti már hét-nyolc éve a szabad Nyugat-Európában élt, amikor – bár egyáltalán nem volt vallásos affinitású – komolyabban kezdte foglalkoztatni egy gyászmise megírása. A Svéd Rádió kérte fel végül a Requiem komponálására. 1965 márciusában hatalmas sikerrel mutatták be a zeneileg és technikailag egyaránt rendkívül nehéz gyászmisét, amely elnyerte a Nemzetközi Kortárs Zenei Társaság első díját, és minden kétséget kizáróan hozzájárult Ligeti nemzetközi elismertségének megerősödéséhez. A gyászmise liturgiailag rögzített ötödik részét azonban Ligeti kompozíciója nem foglalja magában. Erre viszont egy évvel később, 1966-ban alkalmat szolgáltatott a stuttgarti Schola Cantorum, amely felkérte Ligetit egy kíséret nélküli (a capella) kórusmű megírására. A zeneszerző azonban épp súlyos bélperforáció-műtét után lábadozott egy bécsi kórházban, fájdalmait pedig akkora morfiumadagokkal enyhítették, hogy függővé vált, és több mint két éven át küzdött maga is, környezete is a szabadulásért. Életrajzi vonatkozásokat is tekintetbe vevő értékelői nem győzik eléggé hangsúlyozni, hogy a Lux aeterna – az említett, önálló „ötödik tétel” – nem a kábító anyag hatása alatt írt „pszichedelikus zene”.
Valódi remekmű ez, megrendítő tisztasága, koncentráltsága, kozmikus klaszter-hangzatainak különössége, a szövegjelentésnek tökéletesen megfelelő reflexivitása egyaránt magasra emeli Ligeti életművében. Érzéki és eseménytelen, képes rá, hogy teljesen kiszakítson a külvilágból, és magába szippantson, mint egy fekete lyuk minden elképzelhető anyagot.
Aztán meglepetés érte: levelet kapott egy New York-i barátjától, aki gratulált Ligetinek a 2001: Űrodüsszeiában felhangzó zenéjéhez. Az elképedt Ligeti megnézte a filmet, amelyben valóban felismerte a Lux aeterna, az Atmosphères és a Requiem egyes részleteit. Természetesen azonnal felháborodott levelet írt az MGM-nek, és tüstént felvette a kapcsolatot a legnevesebb berlini jogászokkal. Így is hat év pereskedésébe telt, hogy az MGM mindössze 3500 dollárt fizessen a szellemi tulajdon jogtalan használata miatt (aminek nagy részét Ligeti kiadói tették zsebre).
Bár az MGM-mel való pereskedést méltatlannak érezte, Ligeti a kártérítésen felül azért jelentős összegeket kapott a filmzene eladásából származó jogdíjakból. A pereskedés és a feszültségek dacára Ligeti alkotásai felcsendülnek Kubrick későbbi filmjeiben (Ragyogás, Tágra zárt szemek) is.
Arisztokratikus volt? Finnyás? – ki tudná megmondani. A filmzeneszerzést Ligeti mindig kerülendőnek tartotta; nem komoly zeneszerző, aki effélét művel – gondolhatta. Mégis a filmzenébe kapaszkodhatott a hatvanas évek végén s a hetvenesek elején, ennek köszönhette, hogy tisztesen megélhetett – világhírneve mellett is.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében