"innen és túl ott vagyok"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 11. (697.) SZÁM – JÚNIUS 10
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Ármos Lóránd
Variációk nyári képre
Demény Péter
Ahogyan élünk - Beszélgetés Balla Zsófiával
Ileana Ursu
Versek
Pomogáts Béla
Erdélyben és Európában. Lászlóffy Aladár költészetéről
HORVÁTH BENJI
A furcsa tenger
Haklik Norbert
Örmény sirató
Solymár András
Hála
Élő Csenge Enikő
Kétéltű
Gál Hunor
Versek
Bánóczi Beáta
Versek
Szabó Csenge
Rekedt kiáltást magában visszaküldő vak visszhang
Jancsó Miklós
Potyások
Varga Melinda
Versek
Szőcs István
Származni, hej! (III.)
Gyenge Zsolt
Sieranevadától Brassóig, Peckinpahtől Coenig – román filmek a riviérán
CSUSZNER FERENCZ
„Nem lehet, hogy mi éppen jelentünk valamit?”
TŐTŐS DOROTTYA
Passzus az elbeszéléshez
Pap Ágnes
Halandó és halhatatlan egy fedél alatt
Cicatéren túl
Jakabffy Tamás
Ligeti és Kubrick
Dabóczi Géza
Mézes-mázas manóinvázió
Hírek
 
Hírek
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 11. (697.) SZÁM – JÚNIUS 10

A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét május 12–15 között került megrendezésre. A rendezvény keretein belül a Helikon-délután  elnevezésű eseménysorozat vendége Kulin Ferenc József Attila-díjas irodalomtörténész volt, akivel Egyed Emese beszélgetett. Szintén az Ünnepi Könyvhét keretei közt sorra kerülő E-MIL-esteken május 13-án Király Lászlóval László Noémi, Fekete Vincével Karácsonyi Zsolt beszélgetett, 14-én pedig k. kabai lóránttal Horváth Benji, Csider István Zoltánnal André Ferenc beszélgetett. Május 12-én Péterfy Gergely, 13-án Varró Dániel tartott közönségtalálkozót.  Május 15-én Gergely Borbála, Horváth Benji, Kulcsár Árpád és Visky Zsolt olvasott fel és beszélgetett a fiatal irodalom helyzetéről André Ferenc moderálásával, valamint A Szem irodalmi folyóirat szerzői olvastak fel, este pedig közösségi versmondásra került sor Szilágyi Domokos verseiből.

Debrecenbe látogatott a Helikon május 13-án a KULTerdő rendezvénysorozat keretein belül. Karácsonyi Zsolt főszerkesztővel, illetve Horváth Benjivel és André Ferenccel Juhász Tibor költő beszélgetett. A beszélgetés után André Ferenc és Horváth Benji slammeltek, majd a Debreslam csoport tagjai is bemutatkoztak.
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalomtudományi Intézete által szervezett Fogalmak, képek, fordítások című, Nemes Nagy Ágnes munkásságáról szóló konferenciára május 24-én került sor a kolozsvári Bölcsészkaron. A rendezvény során Angyalosi Gergely, Balázs Imre József, Balla Zsófia, Báthori Csaba, Berszán István, Demény Péter, Egyed Emese, Kovács Flóra, Schein Gábor Gábor előadásait hallgathatták meg az érdeklődők.

Lövétei Lázár László volt az E-MIL Álljunk meg egy szóra! elnevezésű eseménysorozatának vendége május 25-én, a kolozsvári Bulgakov kávéházban. A költővel, szerkesztővel, műfordítóval László Noémi beszélgetett.

A Romániai Írók Szövetsége kolozsvári fiókszervezete május 26-án osztotta ki a tavalyi könyvtermést értékelő díjait. Cseke Péter tavaly megjelent sajtótörténeti munkáiért Kacsó Sándor-díjban részesült, Horváth Benji, a Helikon szerkesztője Beatcore című verseskötetéért a Dsida Jenő-díjat vehette át.

Besztercére látogatott a Helikon május 31-én. A Helikon-délelőtt rendezvényen Karácsonyi Zsolt főszerkesztő, valamint André Ferenc és Serestély Zalán olvastak fel gimnáziumi tanulóknak.

Május 31-én, a bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színházban osztotta ki a Romániai Írók Szövetsége az elmúlt év legjobb könyveit értékelő díjait. A kisebbségi irodalmak kategóriában Vak visszhang című verseskötetéért Fekete Vince költőt, a Székelyföld folyóirat főszerkesztő-helyettesét is díjazták Ivo Muncian szerb költővel egyetemben. A Romániai Írók Szövetsége nagydíját Mircea Cărtărescu nyerte el Solenoid című kötetéért.

A Hévíz Irodalmi Díjat idén Kemény Istvánnak ítélték oda Zrínyi Miklós és az üvegplafon című írásáért. A díjat a folyóiratban előző évben megjelent legjobb írásnak ítélik oda, Kemény István esszéjét a Hévíz 2015/4–5. számában publikálták. A díjátadásra Hévízen került sor június 1-én.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében