"szédülten vonulsz könyvtárakon át"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 12. (698.) SZÁM – JÚNIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Aeneas, Dido. Dido, Aeneas
Balázs Imre József
Mindig az újraolvasás szüli az ötletet – beszélgetés a 80 éves Láng Gusztáv irodalom­történésszel
Aurel Dumitraşcu
Versek
Sebestyén Mihály
Kémtörténet
Czakó Gábor
Ősnyelv-e a magyar? Nyelvészetünk homályos foltocskái
FISCHER BOTOND
Versek
Váradi Nagy Pál
A láthatatlan mozdony
Pataki Anett
Éjszaka a peronon
Nagy Benjámin
Akkor pedig színről színre
Sárkány Tímea
Versek
ANDRÉ FERENC
Versek
Láng Orsolya
Vers
Hornyák Balázs
Dies irae
Földesi Csenge
Két anyám volt
Szőcs István
Nagyon túl a Dunán, Tiszán is
Jakab-Benke Nándor
A rövidtávfutó magányossága. Felfedezések a TIFF-en
Papp Attila Zsolt
Dívák, fenegyerekek és a kinőtt zakó. Beszámoló a 15. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválról
Péter Beáta
Mindannyian Zucco-k vagyunk?
KISS ERNŐ CSONGOR
Több magányt
MOLNÁR ZSÓFIA
Mikszáth-falfirka, nárciszillat
Nagy Hilda
Regényes összművészet Vajdaságból
Jakabffy Tamás
Barokk hullám Kolozsváron – svindlerek és nemesek
Nagy Borbála
Létallegóriák
 
Váradi Nagy Pál
A láthatatlan mozdony
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 12. (698.) SZÁM – JÚNIUS 25.

Az utasokkal teli peronoktól messze, a rendezőpályaudvar túlsó feléből kifut egy régi iparvágány a kukoricás mentén, a ma már csak téglaszínű rakásokként meglévő gyár gazos udvarán át, egy egyszerű váltón keresztül, és ismét a mezőn egy holtvágányban ér véget. A földhalomból kiálló kampón rozsdás viharlámpa lóg. Ezen a holtvágányon áll a láthatatlan mozdony.

 

A láthatatlan mozdony nyilván fekete, itt-ott rozsdás, mert milyen lehet egy gőzmozdony ennyi idő után. Vagy meglehet, hogy inkább szürke, sok korommal-mocsokkal, olajba ragadt porral, amilyen egy megviselt dízelmozdony. Vagy lepattogzott festékű, rozsdás, megfáradt rugójú így leeresztett áramszedős villanymozdony abból a fajtából, amely egymaga vígan elhúzott több tucat megrakott tehervagont még úgy is, hogy nem egy féktuskó be volt szorulva, vörösen izzott és a sínekre csöpögött. A láthatatlan mozdony láthatatlan, így nem tudni pontosan, milyen fajta, mennyi a végsebessége, mennyi a teljesítménye.

 

Vannak pályaszakaszok, ahol már nem járnak vonatok és megfakult a sínkorona, kivéve ahol autóutat keresztez a vasút. Nagy melegben érződik még a talpfákat tartósítani hivatott vegyszer kigőzölgése, de a sínek között gaz serken, bokrok nőnek, fák vastagodnak, az állomásépületek és bakterházak beáznak, tetejük beszakad, a téglákat elhordják, megrogynak a hidak, kimossa az árvíz a töltést és a sínek a levegőben ívelnek hosszú métereken át, lóg róluk a talpfa. Hallgatnak az alagutak.

 

Időnként, mikor nem figyeli senki, messze a hegyekben mintha visszhangoznak valamit a sziklafalak, felvágódik egy-egy beszorult, rozsdás váltó, reccsennek a hasadozó síntalpak, megmozdulnak az alátétek a lazuló csavarok alatt, és átáll egy-egy jelzés a keskeny peronok végi oszlopokon. De az is lehet, hogy csak a szél.

 

Ahogy a személyvonat befut a városba, fokozatosan szűkül a táj a sínek mentén. A szántóföldeken túlról autópálya szegődik a vasút mellé, abból leágazik a bekötőút, az autópálya ismét eltávolodik, következnek a gyártelepek, üzemek és nagybani lerakatok, a volt kaszárnya. Autókereskedés, fényes áruházak, motelek aprózzák fel mind inkább a teret. Ez még nem a város, vannak még kisebb szántóföldek, utánuk és a régi ipartelep után következnek csak a házak. Ezen a részen, még a rendezőpályaudvar csattogó váltóin innen van az a kukoricás, amely körbenövi a téglaszínű omladékot, ahová kifut az a holtvágány, amelyen a láthatatlan mozdony áll.

 

 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében