"szédülten vonulsz könyvtárakon át"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 12. (698.) SZÁM – JÚNIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Aeneas, Dido. Dido, Aeneas
Balázs Imre József
Mindig az újraolvasás szüli az ötletet – beszélgetés a 80 éves Láng Gusztáv irodalom­történésszel
Aurel Dumitraşcu
Versek
Sebestyén Mihály
Kémtörténet
Czakó Gábor
Ősnyelv-e a magyar? Nyelvészetünk homályos foltocskái
FISCHER BOTOND
Versek
Váradi Nagy Pál
A láthatatlan mozdony
Pataki Anett
Éjszaka a peronon
Nagy Benjámin
Akkor pedig színről színre
Sárkány Tímea
Versek
ANDRÉ FERENC
Versek
Láng Orsolya
Vers
Hornyák Balázs
Dies irae
Földesi Csenge
Két anyám volt
Szőcs István
Nagyon túl a Dunán, Tiszán is
Jakab-Benke Nándor
A rövidtávfutó magányossága. Felfedezések a TIFF-en
Papp Attila Zsolt
Dívák, fenegyerekek és a kinőtt zakó. Beszámoló a 15. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválról
Péter Beáta
Mindannyian Zucco-k vagyunk?
KISS ERNŐ CSONGOR
Több magányt
MOLNÁR ZSÓFIA
Mikszáth-falfirka, nárciszillat
Nagy Hilda
Regényes összművészet Vajdaságból
Jakabffy Tamás
Barokk hullám Kolozsváron – svindlerek és nemesek
Nagy Borbála
Létallegóriák
 
Nagy Borbála
Létallegóriák
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 12. (698.) SZÁM – JÚNIUS 25.


Május 9–31. között Nógrádi Kiss Magdolna festménykiállítása kapott helyet a Reményik Sándor Galériában. A művészt nem első alkalommal láthatta Erdélyben a nagyközönség, hisz 2014-ben a sepsiszentgyörgyi Míves-házban és a Brassó Megyei Könyvtárban is bemutatkozott munkáival.

 

Nógrádi Kiss Magdolna művészeti tanulmányait 1973-ban kezdte egy budapesti képzőművészeti szakkör keretében, melyet 1976-tól a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola rajz szakán folytatott. A diploma megszerzése után számos vidéki és fővárosi iskolában oktatott rajzot és tartott művészeti vagy művészettörténeti szakkört. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének, illetve a Symposium Társaságnak. 2011-től, egy hosszabb szünet után képeivel ismét rendszeresen szerepel csoportos és egyéni kiállításokon. Művészeti munkássága mellett elméleti tanulmányokat is folytatott az ELTE Bölcsészettudományi Karán, illetve a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, ahol esztétika szakos diplomát és PhD-fokozatot is szerzett.

 

S ezen elméleti megalapozottság munkáin is kiérződik. A javarészt figuratív kompozíciókon a nagybetűs Élet jelenik meg, annak érzelmi sokszínűségében, végtelen variációjában. Arctalan árnyalakjai a mindennapi ember metaforái: az életteli, vidám, a tettrekész vagy tanácstalan, eltévelyedett, elkeseredett, a belefásult, hideg és magányos, elszigetelt emberi lété. Mindegyik képben magunkra ismerünk, egy aktuális állapotra vagy meghatározó érzelemre. Noha alakjainak expresszív gesztusai egyszerű testbeszéddé redukálódnak, figurái sokkal inkább formaként hangsúlyozódnak, mint sem a valóság imitációjaként. Így, az elnagyolt alakok a színek és vonalak ritmusának önálló játékává válnak, csoportokba, ikonikus pózokba rendeződve vagy éppen szétválva, egyedülállón az emberi létezés metaforái. A lavírozott tus vagy az akvarell hatásááig vizezett akril a formabontás hiteles eszköze, az elmosódásé, a fátyolozottságé. Ilyen értelemben e megjelenített alakok mintha saját maguk, saját személyiségük és létük után keresgélnének tétován az étervégtelen síkján. Nem csak arcukat, de testüket is elvesztették ezek az árnyak. Az individuum nyomasztóan lassú, de visszafordíthatatlan feloldódásának lehetünk tanúi, a materialitás megszűnésének, ahol nem marad más, csupán a megfigyelés, az észlelés. S ez így van rendjén, hisz Nógrádi Kiss Magdolna munkái meghagyják a létezés legnagyobb örömét számunkra, az érzékelés és észlelés katarzisát, a befogadás örömét.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében