"felfeslenek a rétegek"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 13. (699.) SZÁM – JÚLIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
A Gutenberg-kódex
BONCZIDAI ÉVA
A versek az ősversből jönnek: ez Isten beszéde az emberhez” - beszélgetés Makkai Ádám költő-nyelvész-műfordítóval
Alexandru Mușina
Rövidprózák
Orcsik Roland
Fantomkommandó
Bogdán László
Vaszilij Bogdanov versei
Száz Pál
Rövidprózák
Lovász Krisztina
Hulló falevelek
Haklik Norbert
Élet a halál előtt
Gáll Barnabás
Szalonpunk
Bihari Csilla Rozália
Láv-sztori a múltból
Finta Klára Enikő
Versek
Bartalis-Kádár Apor
Népek mérlegén
Gaal György
Akik a magyartanárokat képezték. Házsongárdi séta sírjaik közt
Szőcs István
A könyv önkitolása
Ferenczi Szilárd
A felejtés ára
CSUSZNER FERENCZ
Minden csoda. Három nap Nagyszebenben
Gegő Virág
Történetek, történelmek
Erdős Katalin
Feledés–lélek–visszatérés
Megtalált hírnév
Jakabffy Tamás
Hevülettel nem spórolva
Szekernyés János
Digitális színes nyomatok
 
Szekernyés János
Digitális színes nyomatok
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 13. (699.) SZÁM – JÚLIUS 10.

Születésnapi ajándékkal, első egyéni tárlata megrendezésével lepte meg önmagát, kollégáit meg a művészetek barátait Szűcs Enikő grafikus, a temesvári Nyugati Egyetem képzőművészeti és design kar formatervezői szakának adjunktusa. Élet- és alkotói pályája mérlegkészítésre sarkalló, fontos határkövének átlépése arra serkentette a Székelyudvarhelyen világra jött, grafikusi oklevelet a Béga-parti városban szerzett fiatal képzőművésznőt, aki egyetemi oktatóként tizenhat éve a designer-növendékeket ismerteti meg a kompozíció alapjaival, hogy miután alkotásaival tehetsége beszédes tanúbizonyságát adva közel 80 csoportos tárlaton szerepelt, Körforgás címen összeállított önálló tárlatával is nyilvánosság elé lépjen a szegedi Polgári Szalonban.

Szerénysége mellett Szűcs Enikőt választott műfaja, a számítógépes grafika még erősen vitatott helyzete, megítélésének megosztottsága is tartózkodóvá, óvatossá tette. Csendben szorgoskodva kivárt. Köztudott, hogy nagyon sok honi és nemzetközi seregszemléről, bi- vagy triennáléról eleve kizárják a nem hagyományos sokszorosítási eljárásokkal készült nyomatokat. Másfelől a digitális képzőművészet nagykorúvá érését demonstrálva sokasodnak a kimondottan a számítógépes képalkotást felkaroló, népszerűsítő rendezvények. Világszerte jelentős művészeti intézmények – a San Francisco-i Modern Művészetek Múzeumától a New York-i Kortárs Művészetek Új Múzeumáig – nyitották már meg kapuikat a kanonizálódás útját járó új műfaj előtt.

Kifinomult művészi érzékét, fogékonyságát és leleményességét magas fokú grafikusi tudással, jártassággal, ötletességgel és kimért precizitással párosítva szerkesztette meg tartalmas és szellemes digitális képeit Szűcs Enikő. Jellegzetes forma- és színvilágú, speciális vászonalapra nyomtatott grafikáit a számítógépekbe táplált szoftverek adottságainak, kombinációs képleteinek, változatos megoldásainak leleményes kamatoztatásával alkotta meg vizuális élményt sugárzó kompozícióit. A Photoshop képfeldolgozó program segítségével látomásos egyéni kép- és jelvilágot varázsol a képernyőre, illetve a preparált, vakrámákra feszített vászonfelületekre.

Szegeden bemutatott képei tulajdonképpen vonalak, formák, színek, mértani idomok halmazából egybeszerkesztett struktúrák, hatásosan tagolt és társított algoritmusok. Szűcs Enikő saját készítésű, vagy átvett fényképeket visz be a számítógép memóriájába, illetve az egyes programokba eleve beépített képelemeket, formákat, struktúrákat és színeket hívja elő, amelyeket kombinál, egybeszervesít, átdolgoz, torzít, ízekre szed, hogy aztán végül újrakomponálja, képpé építse és lényegítse.

Bizonyos fokig álomszerű az a formavilág, amelyet Szűcs Enikő grafikáin felvonultat. Gyakorta kimondottan olyan dolgokat, különös jelenségeket és bizarr viszonylatokat  jelenít meg, amelyek az álom és a képzelet szüleményei. A valóságból kiszakított, átemelt elemeket izoláltan emeli ki némelykor, máskor meg szokatlan, nem mindennapi kontextusokba állítja. Furcsa keveréklényeket jelenít meg elképesztő attribútumokkal a képzelet és a számítógép szülte helyszíneken. Előszerettel használja a tömlőszerű, a kígyózó csöveket, a tekervényes indákat idéző képződményeket, amelyek még portréit is behálózzák és „ritmizálják”. Szűcs Enikőnek – képei tanúsága szerint – nagyon élénk a fantáziája. Képes ébren is szépeket, titokzatosakat, elgondolkodtatóakat és izgalmasakat álmodni – és alkotni. Jó adag pajkosság, szellemesség, visszafogott játékosság oldja derűssé Szűcs Enikő digitális színes grafikáit.

 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében