"a város végül úgyis elcipel magába"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 14. (700.) SZÁM – JÚLIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
A láthatatlan város képei
Portik Blénessy Ágota
Patikai tárgyilagossággal az erdélyi régiség emlékeiért - beszélgetés az idén 70 éves Kovács András művészettörténésszel
Pomogáts Béla
Az Erdélyi Helikon és az „erdélyi gondolat”
Király László
Hajnal
ANDRÉ FERENC
városnézés
László Noémi
Egyetlen
HORVÁTH BENJI
Untitled City
Papp Attila Zsolt
A Kolozsvár–York alagút
Jancsik Pál
Mátyás még vigyáz Kolozsvárra
SELYEM ZSUZSA
A halál se
MÁRTON EVELIN
Kolozsvár
Jánosi Vivien
Csigasütő
Szabó Attila
És ha ordítanék?
Lövétei Lázár László
Versek
Ștefan Baghiu
Az ilyen napokba vonulok vissza
Szőcs István
Sötét őstörténeti folyó-show
BIRÓ ANNAMÁRIA
Székely Árkádia
Gaal György
Akik a magyartanárokat képezték. Házsongárdi séta sírjaik közt
Bokor Zsuzsa
Néma filmkockák. Kérdések egy film kapcsán
Szántai János
Lépcsőházi filmkockák a 700 éves Kolozsváron
Bartha Katalin Ágnes
Egy színésznő és kolozsvári közönsége
Demeter Zsuzsa
Kolozsvárinak lenni...
MOLNÁR ZSÓFIA
Válogatás egy életpálya irodalmi útjaiból
Túl sok szülő közt a gyermek
Jakabffy Tamás
A magyar zenei misszió zászlóshajójáról
Portik Blénessy Ágota
A természet vonzásában
 
Jakabffy Tamás
A magyar zenei misszió zászlóshajójáról
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 14. (700.) SZÁM – JÚLIUS 25.


Június 28-án Londonban Gloucester hercegnője adta át Fischer Ivánnak, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) zeneigazgatójának a brit Royal Academy of Music (Királyi Zeneakadémia) tiszteletbeli tagságát elismerő oklevelet. A mindössze 300 művészt keblére ölelő klubnak nem jelentéktelenebb tagjai voltak egykor, mint Mendelssohn-Bartholdy, Liszt, Sztravinszkij, a kortársak között pedig a tavalyelőtt elhunyt Claudio Abbado, a pár hónapja meghalt Nicolas Harnoncourt, Sir Elton John, Placido Domingo, Sir Paul McCartney, Schiff András vagy – a következő évadban épp a BFZ vendégeként fellépő – Martha Argerich és Pinchas Zukerman.

 

De az is a közelmúlt eseménye, hogy az Argentin Zenekritikusok Szövetsége Fischernek ítélte oda a legjobb külföldi karmestert megtisztelő kitüntetést, a BFZ számára pedig a legjobb külföldi szimfonikus zenekarnak járó elismerést adományozta, miután tavaly júniusban két nagy sikerű koncertet adtak a Buenos Aires-i Colón Színházban. Az argentin díj mellett a BFZ a Carnegie Hallban megtartott februári koncertje révén ráadásul a New York Observer dicsőséglistájára is felkerült, minthogy – a hivatalos indoklás szerint – a tavaly fellépett zenekarok közül a BFZ kínálta hallgatóinak „a legegyedibb hangzást és temperamentumot”.

 

Mi tagadás, Fischer Iván nem „bonyodalommentes” személyisége a kulturális életnek. Az aktuális magyarországi kormányzat – és így a kultúrpolitikai széljárás – cenzúrázatlan bírálójaként emeli fel olykor hangját, társadalmi, politikai érzékenysége félreérthetetlenül rányomja bélyegét kultúrdiplomatai működésére is. Külföldi elismertsége és erkölcsi hitelfedezete világszerte akkora, hogy szavára mindenhol adnak, ő pedig egyszer-más­szor nem rest karmesteri pálcáját letéve a mikrofont kezébe venni, hogy humanitárius, ideológiai, aktuálpolitikai nézeteinek – nyilván túlnyomóan ellenzéki tónusban – nyoma maradjon a számozott bársonyfotelekbe süppedők tudatában.

 

A BFZ harminchárom éves történetében eddig négy nagyobb „fesztiválzenekar-vita” zajlott le a sajtóban és a párnázott ajtók mögött, természetesen a kultúrpolitika és a művelődésfinanszírozás erővonalai mentén. A negyedik, a budapesti önkormányzat hirtelen és drasztikus támogatáscsökkentése nyomán fellobbant vita épp csak hogy lecsengett, Fischer már higgadt hangú összegző cikket küldött a Népszabadságnak (Hatalmas tömeg áll mögöttünk), amelyben a BFZ létkérdéseinek főnixmadárként megújuló, csak aktuálpolitikai háttérszíneit tekintve más problémakörét elemzi, miközben épp az átpolitizáltság vélelmét próbálja oszlatni a magyarországi közgondolkodás előtt, gyaníthatólag nem sok sikerrel. Mondataiból kiérezni, hogy valójában a művészeteszményt magát félti, a zenélés méltóságát, komolyan vehetőségét, nemzetközi mérhetőségét. Aki áttekinti – és végig tudja nézni! – azt a kultúrtámogatás szempontjából egyre inkább standardnak tekintett ízléskonglomerátumot, amelynek elváráshorizontja mind kivételesebben haladja meg a popularitásigénybe gyökerezettséget, aggódni kezd az olyanszerű zenei csúcsintézmények sorsa miatt, mint amilyen a BFZ. Különös, hogy miközben a Fesztiválzenekart a második Orbán-kormány idején stabilan és számottevően támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma, addig Budapest önkormányzata érvágásszerű hirtelenséggel csökkentette – mégpedig nagy arányban – a szubvenciót. A Budapest díszpolgárának címét elnyert Fischer Iván zenekara, úgy tűnik, annak a politikai huzavonának a megrángatott áldozatává lett, amely a kormány és a főváros között eszkalálódott már a múlt évben. A BFZ vezető testülete ezért úgy döntött, hogy az amerikai eredetű alapítványi modellt és az európai hagyományú közpénztámogatást a brit szerződéses rendszerrel kombinálja. A zenekar munkaviszony helyett tehát szabadfoglalkozású muzsikusokat szerződtet egyes projektekre, miközben a leggyakrabban foglalkoztatott művészekkel készenléti megállapodást köt. „Nincs választásunk – írja Népszabadság-cikkében Fischer Iván. – A nemzetközi zenei életben három évre előre kell tervezni. Ha lemondanánk a sikeres BFZ-modellről, és a hazai szokások szerint működnénk, állami vagy fővárosi fenntartásban, munkaviszonyban szerződtetett zenészekkel, évenként meghatározott támogatásokkal, tartalék nélkül, azonnal lemaradnánk a nemzetközi versenyben, nem tudnánk teljesíteni kitűzött célunkat, a világ élvonalában való folyamatos jelenlétet és a tehetségesek itthon tartását.”

 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében