"a város végül úgyis elcipel magába"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 14. (700.) SZÁM – JÚLIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
A láthatatlan város képei
Portik Blénessy Ágota
Patikai tárgyilagossággal az erdélyi régiség emlékeiért - beszélgetés az idén 70 éves Kovács András művészettörténésszel
Pomogáts Béla
Az Erdélyi Helikon és az „erdélyi gondolat”
Király László
Hajnal
ANDRÉ FERENC
városnézés
László Noémi
Egyetlen
HORVÁTH BENJI
Untitled City
Papp Attila Zsolt
A Kolozsvár–York alagút
Jancsik Pál
Mátyás még vigyáz Kolozsvárra
SELYEM ZSUZSA
A halál se
MÁRTON EVELIN
Kolozsvár
Jánosi Vivien
Csigasütő
Szabó Attila
És ha ordítanék?
Lövétei Lázár László
Versek
Ștefan Baghiu
Az ilyen napokba vonulok vissza
Szőcs István
Sötét őstörténeti folyó-show
BIRÓ ANNAMÁRIA
Székely Árkádia
Gaal György
Akik a magyartanárokat képezték. Házsongárdi séta sírjaik közt
Bokor Zsuzsa
Néma filmkockák. Kérdések egy film kapcsán
Szántai János
Lépcsőházi filmkockák a 700 éves Kolozsváron
Bartha Katalin Ágnes
Egy színésznő és kolozsvári közönsége
Demeter Zsuzsa
Kolozsvárinak lenni...
MOLNÁR ZSÓFIA
Válogatás egy életpálya irodalmi útjaiból
Túl sok szülő közt a gyermek
Jakabffy Tamás
A magyar zenei misszió zászlóshajójáról
Portik Blénessy Ágota
A természet vonzásában
 
Portik Blénessy Ágota
A természet vonzásában
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 14. (700.) SZÁM – JÚLIUS 25.


Június 8. és július 3. között Soó Zöld Margit gyűjteményes kiállítása kapott helyet a Bánffy-palota földszinti kiállítótermeiben. 22 év után ismét egyéni kiállításon találkozhattunk a művésszel és munkáival.

 

A termekbe lépve különleges világ elevenedett meg előttünk, varázslatos lelki utazásra csalogatva a látogatót: rég elfeledett, zegzugos kolozsvári házak, Dubrovnik kanyargó utcái, Füzesmikola buja zöldjei, a dobrudzsai ősz aranyló barnái, a Duna-delta párás, súlyos levegője vagy a fogat vacogtató csíkdelnei tél szele vágott arcunkba. S legyen szó e lírai hangvételű tájakról, vagy a drámaibb töltetű, fekete-fehér tusrajzokról, a művész kézjegye összetéveszthetetlen, egyéni stílusa távolról felismerhető minden egyes alkotáson.

 

Soó Zöld Margit egyike azon kolozsvári művészeknek, akik bár a főiskolán festészetet tanultak, a hatvanas-hetvenes években mégis főként grafikáikkal váltak ismertté. A hatvanas évek monotípiái expresszív, szimbolikus töltetű képek, melyek a korszak modern törekvéseihez kapcsolódnak. Technikai, formai kísérletezés, és határozott, erőteljes tartalom jellemzi ezeket. S bár ez utóbbi tárlaton sajnos nem kerültek be a válogatásba, egyedi látványuk erősen beégett retinánkba korábbi kiállítások alkalmával. A későbbi, a hetvenes-nyolcvanas évek tusrajzai összetett, érett kompozíciók, amelyekben a művész visszatér a míves, kimunkált grafikai nyelvezethez a szerkesztés szigorúan ellenőrzött szabályait tartva szem előtt, melyeket néhol spontán, könnyed foltok lazítanak fel. E korszak terméséből több meghatározó képet is láthattunk: a Szilágyi Domokos emlékére készített Kényszerleszállást, illetve a Rekviem egy költőért alkotást, a Sors és jelkép című budapesti kiállításon is szereplő Kalitkát, vagy a kissé dekoratívabb vonulatba sorolható Napfa, illetve A víz csendje vagy a Genézis sorozatból származó munkákat.

 

Bár a művész grafikusnak vallja magát, pasztelljein és akvarelljein kiütközik tanárainak (Abodi Nagy Béla és Miklóssy Gábor) nevelése. A fekete-fehér grafikák virtuóz rajzossága és mérnöki precizitású szerkesztési elvei mellett a színes munkákon megmutatkozik Soó Zöld Margit színtani tudása, lelki érzékenysége és lírai beállítottsága. Ezek nagyrészt meditatív, önreflexív alkotások, melyekben a művész természetközelsége és természetimádata nyilvánul meg. A pasztellek finom árnyalatait ellensúlyozni látszik a kétezres évek újabb fekete-fehér grafikai vonulata, mely néhány szénrajz kivételével ismételt visszatérés a tusrajzhoz. Ám ezúttal már nem merev kompozíciós elvek szerint, hanem a gyökerek, ásványok és göcsörtös fatörzsek konkrét látványeleméből kiindulva, az alkotási folyamat egy absztraktabb irányba tolja el a vonalat, a formát. Az ábrázolt forma természetből való közvetlen kiemelése, és az egyszerűsítő grafikai nyelvezet a természettel való mély és hosszú távú kapcsolatról, illetve annak nagyon alapos megfigyeléséről vall.

 

A meditatív munkák sorához tartoznak az utóbbi évek felhőábrázolásai is, melyek a művészi inspiráció és erő megújulásáról tanúskodnak az elmúlt időszak testi és lelki nehézségei ellenére. Bár a kiállítás e lírai tájábrázolásoknak köszönhetően kissé nosztalgikus színezetet kapott, a művészt ismerve felfedezhettünk magunknak egy kis rejtett humort, játékosságot is a képekben. Nem hallgathatjuk el azt a tényt sem, hogy a tárlat apropója Soó Zöld Margit 85. születésnapja. E közös ünneplés örömére fia, Soó Zöld Balázs, illetve közeli barátja és pályatársa, Unipan Helga kurátor kitartó munkáját dicséri e színvonalas kiállítás, melynek folytatását várjuk a közeljövőben!

 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében