"a Minden és a Semmi fölött"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 15. (701.) SZÁM – AUGUSZTUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
ZALÁN TIBOR
Az üres hely
Demeter Zsuzsa
Engem az íróasztalom szocializált – interjú Centaurival
SERESTÉLY ZALÁN
királyi magtár
Hans Bergel
A novella
Sigmond István
Negyedíziglen
Nagy Attila
Reményik Sándor halálának pontos körülményei
Solymár András
Szalonpunk
Haklik Tamás
Black Jack (II)
BENE ZOLTÁN
Öregek, fiatalok
Tamás Dénes
Az élő ház
Szőcs István
Hírük, nevük – és hírig-azgatóik
Papp Attila Zsolt
„Kik nőt vesznek, mint egy szép állatot”
Bréda Ferenc
THEATRUM TEMPORIS. Levelek az utókornak
Antal Balázs
Fanyar dalok könyve
Pap Ákos
Amikor a pokol ajtaja bétevődik
Demeter Zsuzsa
Témák és tabuk a harmadik Korunkban
Jakabffy Tamás
Nyári Teremtés
Túros Eszter
Tűzzel festők
 
Papp Attila Zsolt
„Kik nőt vesznek, mint egy szép állatot”
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 15. (701.) SZÁM – AUGUSZTUS 10.

A Lánchíd környékén különös úszó „csomagot” húznak ki a Dunából: az utazóládának használt fonott kosár egy nő holttestét rejti. Egy bérház szobájában üvegcserepek a padlón, Jacobi Viktor Leányvásárának dallamai a levegőben, a tükör előtt egy nő szépítkezik, csak homályosan látjuk, a kamera hátrál, egyre hátrál, egészen az ajtóig, amelyen – ekkor már halljuk – dörömbölnek: „Államrendőrség, nyissák ki!”

 

Így kezdődik a Félvilág című tévéfilm, ezzel a magyar filmtől szokatlanul „műfaji” és in medias res felvezetéssel, és így indul Szász Attila rendező és Köbli Norbert legújabb közös munkájának nézői és kritikai diadalmenete. A Félvilág elnyert egy halom díjat az idei Magyar Filmhéten (a Liza, a rókatündér mellett a legdíjazottabb alkotás volt a kissé „hollywoodias” díszletek közt visszatérő szemlén), köztük a legjobb tévéjátékfilm és a legjobb forgatókönyv díját – teljesen megérdemelten. Szásznak és Köblinek ez már a második közös munkája, A berni követ után, és minden jel arra mutat, hogy ez egy olyan együttműködés, amelynek folytatódnia kell – A berni követre ráadásul meglehetősen hasonló hangulatvilág és témakör jellemző, mint A vizsga című filmre, amelynek szintén Köbli volt a forgatókönyvírója, Kulka János pedig a legemlékezetesebb férfiszereplője, de a rendezői székben Bergendy Péter ült. Köblinek és alkotótársainak igen jól fekszenek azok a témák, amelyek a magyar „félmúltból” merítenek, Szász és Bergendy filmje egyaránt az ’56-os forradalom leverése utáni időkbe kalauzol bennünket, a konszolidálódó kádárizmus komor, műfajilag a film noir keretei közé ágyazott díszletvilággal.

 

A Félvilág azonban távolabbra merészkedik a huszadik század magyar történelmében: a film cselekményének alapjául egy jól ismert bűneset, a magyar kriminalisztika egyik, zsurnaliszták és írók – például Krúdy – által is „megénekelt” ügye szolgál. Mágnás Elzát, a századelő híres-hírhedt budapesti luxuskurtizánját, néhány hónappal az első világháború kitörése előtt (ezt akkor persze tudni nem, legfennebb sejteni lehetett) holtan találják... hasonló körülmények között, mint a film expozíciójában.

 

Mindebből sejthető, hogy egy thrillerbe csöppentünk, de a Félvilág filmelbeszélése mégis túlmutat önnön műfaji keretein. A Kovács Patrícia alakította Mágnás Elza (polgári nevén Turcsányi Emília) története parabolájává válik egy adott női sorsnak, de oly módon, hogy nem válik szájbarágós tanmesévé a patriarchális társadalom által kizsákmányolt „női princípiumról”. Elza számára ugyan a saját teste, szexuális vonzereje a szegénységből és alávetettségből való kitörés eszköze (a kurtizánból egy híres bútorgyáros, a Kulka alakította Max Schmidt kitartottja lesz), ellenpontként azonban ott van a fiatal cselédlány, Szebeni Kató alakja, aki megszédül az orfeumi éjszakák csillogó-villogó perspektívájától, végül mégis a „szerény, de tisztességes” cselédsorsot választja úrnője „életpályamodellje” helyett.

 

És ne feledkezzünk meg az egész sztori kulcsfigurájáról, Elza bigottan vallásos(nak tűnő), talpig feketében járó komornájáról: Gryllus Dorka színészkarrierje – talán – legmeggyőzőbb alakítását nyújtja, valósággal remekel Kóbori Rózsi, az egykori „éjszakai pillangó” életformával felhagyó, legjobb barátnője mellett alávetett státusba kényszerülő (?) vénlány szerepében. Ezek az „alávetettségek” és „kényszerűségek” azonban nem értelmezhetők a szereplők közt fokozatosan kibomló, összetett viszonyháló nélkül: az Elza–Rózsi–Kató „háromszög” (plusz Max) sokkal bonyolultabb, mélyebb és lélektanilag-társadalmileg meghatározottabb kötődések mentén alakul, mint azt elsőre gondolnánk. Háttérnek pedig ott van a Monarchia dekadens, (pénzen vett) erotikától fülledt nagypolgári szalonjainak világa, ahol – a filmet záró, megzenésített Szép Ernő-vers szavaival – „a szerelem nem nagy eset” és „nőt vesznek, mint egy szép állatot”, az „édes pezsgők”, parfümök, kávéházi dalocskák, ajándékba kapott ékszerek, no meg a nyomor, az árvaság, az elhagyatottság „szép nyomorúsága”.

 

Elza számára feltűnik ugyan a menekülés lehetősége – méghozzá elég sztereotipikusan, egy szegény, ám őrülten szenvedélyes ifjú poéta alakjában –, de már nem tud elszakadni ettől a „félvilági” élettől. A lehetőség, hogy eljátszhatja Jeanne D’Arc-ot, természetesen dúsgazdag szeretője pénzén, erősebbnek bizonyul a friss szerelemnél – a sors iróniája, hogy ez a „szerep” végül a Rózsié marad, egy mesteri hommage-jelenetben.

 

Ez a viszonyháló apró gesztusokból, félmondatokból, párbeszédfoszlányokból áll össze. A Félvilágban nagyjából minden a „helyén van”: a forgatókönyv pontos, fordulatos, de átlátható, a dialógusok kiválóak, a főbb karakterek remekül felépítettek, a történet izgalmas és megragadó, a zene pedig meglepően innovatív, mert a korhű dalbetéteket anakronisztikus, modern, gépzenei futamok tarkítják. A Szász–Köbli alkotópáros mesterien elegyíti a sötét, nyomasztó pszichotriller, a kosztümös történelmi film, a pszichodráma műfaji sajátosságait. A korábbi filmjeik noiros hangulatát itt felváltja a némiképp a viktoriánus London mozgóképi reprezentációit idéző, átesztétizált képvilág: a „boldog békeidők” atmoszférája, amelyből itt csak a boldogság hiányzik. És – mint tudjuk – a béke sem sokáig marad.

 

 

Félvilág, színes magyar film, 88 perc, 2015. Rendező: Szász Attila. Forgatókönyvíró: Köbli Norbert. Operatőr: Nagy András. Vágó: Hargittai László. Zene: Parádi Gergely. Szereplők: Kovács Patrícia, Gryllus Dorka, Döbrösi Laura, Kulka János, Sándor Péter, Bordán Irén, Fekete Ernő, Elek Ferenc.

 

 

 

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében