"akarják, vegyél mindig másik maszkot"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 18. (704.) SZÁM – SZEPTEMBER 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
HORVÁTH BENJI
Ballada éjjel
SZÉKELY FERENC
„A kaland az életem tartozéka” - beszélgetés a 75 éves Cseke Gábor költővel, íróval, szerkesztővel
Donal Ryan
Amit megtudhatunk (All We Shall Know)
Tamás Dénes
Versek
Csontos Márta
Versek
MÁRTON EVELIN
Csen csenbasi
OZSVÁTH ZSUZSA
Novellák
Szén Benjámin
Versek
Élő Csenge Enikő
Versek
Szőke Olivér
Versek
ŞTEFAN MANASIA
Daniela
Szőcs István
„Egymaga fele a teremtésnek?”
Lovász Krisztina
Nyestes
Kántor Lajos
Szelek és vitorlák
Czakó Gábor
Az idő és a Van
Papp Attila Zsolt
Európa, te műkincsekkel süllyedő hajó
GYŐRFI KATA
Mindenki oda jár vakációzni
Király Farkas
Kolozsvári ponyvaszpotting
MOLNÁR ZSÓFIA
Feljegyzések a kulcslyukból
Abból, amink most van
Jakabffy Tamás
A zene – és a körülmények
Zakariás Ágota
Conti-mentális terek a Bánffy-palota pincéjében
 
MOLNÁR ZSÓFIA
Feljegyzések a kulcslyukból
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 18. (704.) SZÁM – SZEPTEMBER 25.


Elekes Dóra: Dettikéről és más istenekről. Treszner Barbara rajzaival. Csimota, Budapest, 2016.

 

Mint címe is mutatja, a Dettikéről és más istenekről szóló (első látásra) gyermekkönyv, a szépíró, műfordító, szerkesztő Elekes Dóra legújabb kötete megosztja az olvasók figyelmét „az univerzumon” belül és kívül lakó, kártyázó, kúszó-mászó-száguldó, varázsoló és elmélkedő szereplők között. Az effektusban a most bemutatkozó illusztrátor Treszner Barbara bátor interpretációi is közrejátszanak. Az alkoholizmust tematizáló ifjúsági (?) művéért 2015-ben Az Év Gyermekkönyve Díjjal kitüntetett szerző Elekes most is „családban marad”: a „nőtté válásról”, ellopott apukáról, szobanövényekről és a semmiről, leitmotívumként pedig az istenek(ként látott emberek) természetéről szól egy kulcslyukban lakó, nadrágtartós képzeletbeli barát szemszögéből.

 

Az átfogott témák köre, logikai rendje helyenként beláthatatlan, mert hajtűkanyaros; a kalandok sora hol természetesen szövődik, hol kissé egyenetlen, és összeférhetetlennek érezhető alakokat léptet fel egyetlen tér-­időben. Ez nem is csoda – hanem bűbáj: a zsugorodás–növekedés csak a „varázs- és a sima ló” megkülönböztetésének kérdése; helyszín pedig lehet egy tornacsuka, az ágy alja és Dettike feje is. Az istenkirálynő (címszereplő), úgy váltogatja azonosságát, egy D®N betű vagy neme cseréjével, mint posztmodern regényekben szokás – vagy a mesében.

 

Az ábrázoltak ugyanakkor ízig-vérig reálisak: fanyar–huncut mosolyra késztető például az istennők „osztják ki a feladatokat és ők is végzik el azokat” passzus. Társadalomkritikai ízt kap az apukakölcsönző intézménye, amely lakóinak „drága és fárasztó” tartását példázza. Így fonódik össze hagyományosan mesei (mézeskalács házikó) és Lewis Carroll-i vagy L. Frank Baum-i humoros és nyugtalanító, abszurd és meggondolkodtató könyvvilágmindenséggé.

Amely barátságról és kötődésről, elengedésről és empátiáról, kistesó érkezéséről, főleg pedig a képzelőerő hatalmáról tanít ritmusos, laza, következetes nyelvén. Ez egy gyerek növekedését például figyelmesen utánképezi (a szemből csorgó vízből könnycsepp lesz) – „ki van csukva”, hogy ez az aspektus ne ragadja meg az olvasót, még ha az „istenválasztást” szokatlannak is találja, vagy az egész koherenciája bizonytalan előtte néhány pillanatban. Utóvégre egy „szép, tágas” kulcslykból sem látszhat minden.

 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében