"akarják, vegyél mindig másik maszkot"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 18. (704.) SZÁM – SZEPTEMBER 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
HORVÁTH BENJI
Ballada éjjel
SZÉKELY FERENC
„A kaland az életem tartozéka” - beszélgetés a 75 éves Cseke Gábor költővel, íróval, szerkesztővel
Donal Ryan
Amit megtudhatunk (All We Shall Know)
Tamás Dénes
Versek
Csontos Márta
Versek
MÁRTON EVELIN
Csen csenbasi
OZSVÁTH ZSUZSA
Novellák
Szén Benjámin
Versek
Élő Csenge Enikő
Versek
Szőke Olivér
Versek
ŞTEFAN MANASIA
Daniela
Szőcs István
„Egymaga fele a teremtésnek?”
Lovász Krisztina
Nyestes
Kántor Lajos
Szelek és vitorlák
Czakó Gábor
Az idő és a Van
Papp Attila Zsolt
Európa, te műkincsekkel süllyedő hajó
GYŐRFI KATA
Mindenki oda jár vakációzni
Király Farkas
Kolozsvári ponyvaszpotting
MOLNÁR ZSÓFIA
Feljegyzések a kulcslyukból
Abból, amink most van
Jakabffy Tamás
A zene – és a körülmények
Zakariás Ágota
Conti-mentális terek a Bánffy-palota pincéjében
 
MOLNÁR ZSÓFIA
Abból, amink most van
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 18. (704.) SZÁM – SZEPTEMBER 25.

Erdélyi Szép Szó 2015. Szerk. Fekete Vince, Lövétei Lázár László. Pro-Print, Csíkszereda, 2015.

 

„Legreprezentatívabb”, „évente”, „versek és elbeszélések”: ezek a hívószavai az immár 15. köteténél járó, indulása óta a Fekete Vince szerkesztői nevéhez – fél évtizede Lövétei Lázár Lászlóval karöltve – kapcsolódó antológiasorozatnak. A címével az 1930-as években fennállott, a Nyugattal polemikus párbeszédbe lépő folyóiratra is emlékeztető Erdélyi Szép Szó 2015-ös kötete, úgy tűnik, reflexiói elsődleges tárgyaként fordul a keletiség, regionalitás kérdéséhez.

 

Problémás egyes számban beszélni a kiadványról, mely 46 „még sehány-, első- és legutóbbi kötetes” költő, író friss(ebb) alkotásaiból közöl válogatást; Lászlóffy Csabára és Jánosházy Györgyre egyben emlékezik. Műalkotás-voltukban teljes szövegek állnak itt az ábécé alakította rendben, néha „eredeti” ciklusukból vagy első közlésük kontextusából kiemelve, mégis újra termékeny diszkusszióban egymással. A közös hagyomány, múlt és azokból eredő aktuális kérdések mentén is eggyéolvashatók ezek a textusok. Nehezek és kérdésesek a kapocs-szavak – erre reflektálnak a szerzők: „ha csak hazát akartam, mondd, miért lett gyarmatom? / hol lopta át magát hazám iróniába, gúnyba kötve?” (Székely Örs). Különbséget tehet, tesz a h/Haza írásmódja és mindaz, ami a (normatív/szubverzív) írásjelhasználat mögött a lényegről beszél. Például az ihlet forrása: a 17. századi gályarab-prédikátorok vállalása, a második világháborús megpróbáltatások, a (jelentéssel terhelt) Konzervgyári (rém)történetek vagy a „Decemberi Titkos Némafilmes” által retinára írottak, esetleg az „itt mindenki...” implikálta jelen korképei, pálinkás-jéghokis autosztereotípiák.

 

A szép szavak, a nyelvi nóvumok egy része is a tematikai sűrűsödési pont köré szerveződik: a „romagynő”, „magyarlok” a kifejezés új útjait nyitja, a tájnyelv a korábbiak mai működésére kérdeztet. A „gondatlanságból elkövetett életekről” szólva az is világos, a tér-időhöz kötött az általánosba nyit, így a Táj és szerelem vagy az én és én, a „tegnapi kisgyerek” viszonya révén.

 

Költemények prózában, mester­szonetté szűkülő „koszorú”, lapszélig írt „balladák” regényparafrázisként, metareflexiók; súly és könnyűség, realizmus és expresszionizmus: sok (szak)szó is nehezen fogja át az Erdélyi Szép Szó legújabb, reménykeltő darabját. Az „erdélyi társaság” itt, most szájharmonikázik.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében