"lehet a rajzon újra ősz"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 19. (705.) SZÁM – OKTÓBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
A nem, a hiába és ami azt követi
Elek Tibor
Útközben, külső és belső otthonok felé - beszélgetés Ármos Lóránddal, Bálint Tamással és Farkas Wellmann Évával
NICHITA STĂNESCU
Nyolcórai tűnődések
MIRCEA DINESCU
Dal lámpaoltáskor
ANA BLANDIANA
Alig kezdtem megszokni
Andrei Fischof
Versek
Pomogáts Béla
Számvetés a történelemmel
Eszteró István
Tíz ujjamból kinövő (Szonettciklus)
Haklik Norbert
Példabeszédek egy bákói liftaknából
Bihari Csilla Rozália
Nagypénteki tragédia
Gál Hunor
biodizájn
Sánta Miriám
Versek
HORVÁTH BENJI
Kedves Olvasó,
Váradi Nagy Pál
A túra
Medgyesi Emese
Tacet
Szőcs István
Jegyzetek – megint divatba jött témákról. Alíz és a történészek Tündérországban
Bakk Ágnes
A magyar ugar nem a vadnyugat
GYŐRFI KATA
Még a nézők megérkezése előtt kezdődik el
Fried István
Mikor alkalmi, mikor alkal­matlan a vers?
Balázs Imre József
Szabad
Erdős Katalin
Hegedűk lelkén
Időtlen bújócska
Jakabffy Tamás
Cso-cso-szán és Muti visszatér Milánóba
Túros Eszter
Free Camp 2016
 
Jakabffy Tamás
Cso-cso-szán és Muti visszatér Milánóba
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 19. (705.) SZÁM – OKTÓBER 10.


Ennek a pár sornak az aktualitását személyes élmény adja, egy forgalmas őszi hétköznap délelőtt a milánói Teatro alla Scalában. A méltán nagyhírű operaintézmény háztömbnyi épületet lakik be, s amilyen pompátlan-klasszicista a főhomlokzata (legalábbis a párizsi, a bécsi vagy a budapesti operaházakéhoz képest), annyira monumentálisak a hátsó, modern technikai épületei, amelyeknek egyikén még manapság is dolgoznak: toronydaru emeli a beépítendő elemeket sietve, hiszen december elejére el kell tűnnie a vasmonstrumnak a zsinórpadlás gyárcsarnoknyi fehér hasábja mellől. December hetedike tudniillik a 4. században élt Szent Ambrus püspök emléknapja, márpedig ez a dátum az ambrozián Milánóban kiemelkedő nap – s mint ilyen, a Scala mindenkori évadnyitó napja is. Van valami jelképesség is abban, hogy ennek a hatalmas, kozmopolita városnak, az itáliai gazdagság – kereskedelem, pénzügy, bankszektor, ipar, kultúra, divat – fellegvárának a védszentjét a római katolikus egyház, az anglikán közösség, az evangélikus kereszténység, az antikhalkédóni egyházak és az ortodox kereszténység egyaránt tiszteli.

 

De kanyarodjunk vissza a Scalához! Messze tehát az évadnyitás, mégis szembeötlő a készülődés. Az új szezon tizenöt operabemutatójából kilenc olasz zeneszerző műve lesz, köztük négy Verdi- és két Puccini-szerzemény; a többi német nyelvű előadás. És két nagy visszatérésnek is tanúja lesz a publikum: Puccini Pillangókisasszonyának egykor heves indulatokat kiváltó eredeti verziója újra megszólal a Scalában, és a korábbi zenei igazgató, a 2005-ben viharosan távozott Riccardo Muti újra közreműködést vállalt a milánói szentélyben.

 

Ami a Pillangókisasszonyt illeti: Puccini remekművének „időzítése akkor nem volt megfelelő egy olyan opera számára, amelyben egy nő megölte magát a közönség előtt” – nyilatkozta az operaház jelenlegi vezetője, Alexander Pereira. Majd így folytatta: „Azt hiszem, fontos, hogy 1904 óta most először úgy mutassuk be ezt a mesterművet, ahogy azt annak idején Puccini megálmodta.” (A mostani változatot a Scala vezető karmestere – és jövő januártól már zenei igazgatója –, Riccardo Chailly fogja vezényelni, a címszerepet Maria José Siri uruguayi szopránénekesnő alakítja, aki először játszik majd Puccini-műben.)

 

A másik nagy visszatérés pedig, mint mondtuk, a Riccardo Mutié. A Scala múzeumában, ahol hangszerrégiségek és megfakult plakátok, a nagy zenészek olajportréi és bronzbüsztjei között Liszt zongorája külön emelvényen csodálható meg, időszaki „szentélyben” lehet bolyongani és szemlélődni fény- és hangpompás látnivalók közepette Muti tiszteletére, aki június 5-én maga nyitotta meg a 75. születésnapja alkalmából installált tárlatot. A neves karmester a tervek szerint 2017 januárjában két koncertet vezényel majd a Scalában a Chicagói Szimfonikus Zenekar élén. A nápolyi születésű karmester, aki 2010 óta vezeti a chicagói szimfonikusokat, 2005-ben hagyta ott a világhírű operaházat, amelynek 19 évig volt a zeneigazgatója. (Akkoriban az intézmény intendánsával, Carlo Fontanával kirobbant vitája után hagyta faképnél a Scalát. Egy hónappal később jótékonysági koncertet vezényelt még az operaházban a Bécsi Filharmonikusok élén, azóta viszont nem lépett fel Milanóban. Ez a mostani kiállítás és a két koncertre való felkérés tehát amolyan kiengesztelődés-féleként is értelmezhető, amellyel a Scala mintegy megkövette a mestert.)

 

A Scalának egyébként nem kevés magyar vonatkozása is van: 1933-ban bemutatták Kodály Székely fonóját, 1942-ben – a budapesti bemutató előtt három évvel – Ferencsik János itt vezényelte Bartók Csodálatos mandarinját. Több mint húsz esztendőn át magyar volt a balettmester: Szalay Karola, 1983 és 1985 között pedig Róna Viktor volt balettigazgató-helyettes. Első magyar énekesnőként Némethy Ella lépett színpadra a Scalában, 1938-ban pedig Svéd Sándor aratott fergeteges sikert a Tell Vilmos címszerepében. Az operaszínház fennállásának 200. évfordulóján, 1978-ban Marton Éva és Melis György magyarul énekelte A kékszakállú herceg várának Juditját és Kékszakállját.

 

Nem érdektelen szót ejteni arról sem, hogy az operaműfaj e mekkája 1872 óta városi tulajdon, de 1997-től egy nyitott magánalapítvány működteti, és költségvetésének mintegy harmada magánforrásból származik (tavaly 10,8 millió euró érkezett új magánadományozóktól).

 

 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében