"lehet a rajzon újra ősz"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 19. (705.) SZÁM – OKTÓBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
A nem, a hiába és ami azt követi
Elek Tibor
Útközben, külső és belső otthonok felé - beszélgetés Ármos Lóránddal, Bálint Tamással és Farkas Wellmann Évával
NICHITA STĂNESCU
Nyolcórai tűnődések
MIRCEA DINESCU
Dal lámpaoltáskor
ANA BLANDIANA
Alig kezdtem megszokni
Andrei Fischof
Versek
Pomogáts Béla
Számvetés a történelemmel
Eszteró István
Tíz ujjamból kinövő (Szonettciklus)
Haklik Norbert
Példabeszédek egy bákói liftaknából
Bihari Csilla Rozália
Nagypénteki tragédia
Gál Hunor
biodizájn
Sánta Miriám
Versek
HORVÁTH BENJI
Kedves Olvasó,
Váradi Nagy Pál
A túra
Medgyesi Emese
Tacet
Szőcs István
Jegyzetek – megint divatba jött témákról. Alíz és a történészek Tündérországban
Bakk Ágnes
A magyar ugar nem a vadnyugat
GYŐRFI KATA
Még a nézők megérkezése előtt kezdődik el
Fried István
Mikor alkalmi, mikor alkal­matlan a vers?
Balázs Imre József
Szabad
Erdős Katalin
Hegedűk lelkén
Időtlen bújócska
Jakabffy Tamás
Cso-cso-szán és Muti visszatér Milánóba
Túros Eszter
Free Camp 2016
 
Túros Eszter
Free Camp 2016
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 19. (705.) SZÁM – OKTÓBER 10.


Idén tizenkettedik alkalommal rendezte meg szeptember elején a Hargita Megyei Kulturális Központ a csíkszeredai Free Camp Nemzetközi Képzőművészeti Alkokotótábort. A Botár László képzőművész szakmai vezetésével zajló alkotómunkában idén négy országból érkeztek megívottak, Szathmáry Lóránt és Lőrincz Ágnes Németországból, Fazakas Csaba Ausztriából, Gál Lehel, Incze Mózes, Lehel Endre, Mikó László és Schwarz Volker Magyarországról, illetve Constantin Grigoruţă Romániából.

 

A Szakszervezetek Művelődési Házának szocreál környezete nemcsak jellegzetesen urbánus alkotótérként funkcionál, hanem gyakran olyan kapcsolódási lehetőségeket is teremt a különböző helyszínekről érkező művészek munkáival, melyek egy-egy Free Camp kiállítás kötőanyagát is adják. A városi környezet természetszerűleg leválaszthatatlan a Csíkszereda kellős közepén történő művészetről, de hogy ezek milyen viszonyban vannak egymással, az mindig változik a résztvevők, a hangulat függvényében.

 

 A szabadság és nyitottság szellemében megszervezett Free Camp nemzetközi alkotótáboroknak talán legfontosabb karakterjegye a sokszínűség. A résztvevő képzőművészeknek, ha a kétdimenziós vizuális kifejezésmódhoz többé-kevésbé alkalmazkodniuk is kellett, semmiféle egyéb kötöttséggel nem kellett számolniuk. Adott volt a lehetőség, a hellyel, Csíkszereda szűkebb és tágabb környezetével való találkozásnak a lehetősége, a máshonnan érkezett, más-más iskolákon edzett alkotókkal való érintkezésnek a lehetősége, ugyanakkor bő egy hét, amely kizárólag művészetről, alkotásról szólt. Összességében elmondható, hogy ezúttal is baráti hangulatú alkotótábort sikerült szervezni, egyre több ismerős névvel, egyre több visszatérő vendéggel. Ugyanakkor a tábor nemzetközisége mintha kissé szűkülne az utóbbi években.

 

Idén a megyeháza galériájában megrendezett táborzáró kiállításon a gesztusok kerültek előtérbe, a pontosan kijelölt határokon belül mozgó dekoratív gesztusok, vagy éppen a terepen már ismerősen mozgó, a helyhez mégis reflexszerűen, gesztusosan közeledő alkotók játékos megnyilvánulásai, a rutinosan képre vitt, mégis intenzíven megélt gesztusok, a képek síkját szétfeszítő, háromdimenziós folyamatok. Egy ilyen képi környezet pedig erőteljesebbé teszi azokat az alkotásokat, ahol a festőiség, a különböző textúrák és mintázatok, a fények és árnyékok változó dinamikája válik főszereplővé.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében