"vidámságot adj, ne tanácsot"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 17. (703.) SZÁM – SZEPTEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
László Noémi
Hiába
Karácsonyi Zsolt
„Mintha versre gondolnék...” - Beszélgetés a 65 éves Markó Bélával
MARKÓ BÉLA
Számok
Werner Lutz
A dombok ideje
ANDRÉ FERENC
Rondó-szombat
Fekete Vince
Rondó-szombat
Karácsonyi Zsolt
Rondó-szombat
László Noémi
Rondó-szombat
Papp Attila Zsolt
Rondó-szombat
Kádár Hanga
Apám leánya
Vajna Ádám
Versek
Vas Máté
Versek
Szőcs István
Haszonköltészet-tenyésztés – irodalomoktatás
Sebestyén Mihály
Lenin összes művei anyósom kiadásában
Oláh András
Versek
Kántor Lajos
Szelek és vitorlák
Ferenczi Szilárd
Sorozat szorozva
BORCSA JÁNOS
Szentgyörgyi László kételyei
Asztalos Veronka-Örsike
„A púpom púpjából csöpög a világ”
Teremburán innen, Teringettén túl
Jakabffy Tamás
Érdem és kegyelet: a dadogó oratórium
SZEKERNYÉS JÁNOS
Díjazott alkotóművészek Temesváron
 
SZEKERNYÉS JÁNOS
Díjazott alkotóművészek Temesváron
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 17. (703.) SZÁM – SZEPTEMBER 10.


Negyedik alkalommal került sor a temesvári Helios Galériában a Díjazottak szalonjának megrendezésére. A csoportos tárlaton 25 temesvári képző- és iparművész mutatta be egy vagy két újabb keletű alkotását. A fölötte magas színvonalú tárlat elsődleges célja az összegzés, a sikerek, a kivételes eredmények számbavétele, együttes bemutatása volt. A hírkeltést, a „megkoszorúzott” művészek felvonultatását, népszerűsítését a Romániai Képzőművészek temesvári szervezete elsőrendű feladatának érzi és tekinti. Az újabb sikeres csoportos tárlat is meggyőzően tanúsította, hogy Temesvár a 21. század elején is az ország rangos képzőművészeti központjának számít. Országos és nemzetközi szinten is jegyzik, az alkotóközösség élvonalára figyelnek, és prominens tagjait értékes díjakkal is honorálják.

 

Több mint hatéves szünet után, az elmúlt év őszén a Romániai Képzőművészek Szövetsége ismét kiosztotta országos díjait. A 14 díjazott között két temesvári is akadt: a térfestészet terén komoly eredményeket elért Corina Nani, valamint a művészettörténész Ileana Pintilie, aki két könyvet is megjelentetett a Szigma-1 csoport alapítójáról és vezetőjéről, Bertalan Istvánról (1930–2014). Figyelmet keltettek a Bukarestben megrendezett országos festészeti kiállításon a temesvári Dana Constantinescu és Cristian Sida vásznai: mindkettőjüket kiválósági díjjal tüntették ki. Az évente a Temes Megyei Tanács által kiosztott Pro Cultura Timisiensis díj 2015-ben Rodica Banciu Regep textilművésznőnek, a temesvári Nyugati Egyetem képzőművészeti és design kara nyugalmazott professzor asszonyának, valamint az ifjú tehetségek kategóriájában a festő Torony Edithnek jutott, aki példamutató szorgalmával és a gesztuális festészet elkötelezett művelésével alapozta meg elismertségét. Temesvár város helyi tanácsának kiválósági díszoklevelei a festőművész Călin Beloescu, Viorel Cosor és Sorin Nicodim, a szobrász Linda Saskia Menczel, és a szobrász-művészetteoretikus, Kelemen Gabriel – aki 2015-ben jelentette meg Universalitatea Arhetipului Sferă-Vortex / The Universality of the Vortex-Sphere Archetype című román és angol nyelvű albumát, amelyet Universal Standing Wave Principle című videofilmjével együtt Temesvár és Bukarest után az Amerikai Egyesült Államokban is bemutatott – birtokába jutottak. A bánsági képzőművész társadalom a temesvári Művészeti Múzeum földszinti termeiben megrendezett évi szalonján a több mint 100 kiállító közül bemutatott munkáiért a Primus inter pares fődíjjal a szakmai zsűri Sorin Bijan grafikusművészt tüntette ki. A nevesített bronzérem Varga Luigi István szobrászművész alkotása. A műfajok szerint odaítélt ifjúsági díjaknak Silvia Moldovan, Dorina Laura Duduleanu, Iancu David, Amalia Maria Samoilă és a szobrászszakon diplomázott Varga Pataki Annamária örvendhetett.

 

A korábbi évekhez hasonlóan a 2015-ös esztendőben is a Béga-parti városban élő és alkotó képzőművészek sorából a legtöbb díjjal Suzana Fântânariu grafikusművészt „babérozták”, aki a kisinyovi és nemzetközi képzőművészeti biennálék nagydíjaival gazdagította országos és nemzetközi trófeáinak három tucatot jócskán meghaladó, impozáns gyűjteményét. Az Európát járó, számos nemzetközi alkotótáborban vendégeskedő festő Costin Brăteanu a lengyelországi Tomaszów Lubelskiben kilencedik alkalommal megrendezett vizuális művészeti szimpózium fődíját hódította el 2015-ben, míg a keramikus Viorica Bocioc a spanyolországi L’Alcovában megtartott nemzetközi seregszemlén és versenyen diadalmaskodott.

 

 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében