"fények törnek elő a földből"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 23. (709.) SZÁM – DECEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
Arany János és a foci
Lőrincz P. Gabriella
„Sem vers, sem más nem tükrözheti a Gulág szörnyűségét” - beszélgetés Dupka György íróval
Király Farkas
Versek
Vallasek Júlia
Angolkeringő. A gyáva hős
Jancsó Miklós
Daisy
Balla Zsófia
Versek
Heinrich Böll
A kenyér íze
BÁLINT SZILÁRD
Versek
ANDRÉ FERENC
Versek
Gothár Tamás
Versek
SELYEM ZSUZSA
A sárkány még puffant egyet
Luke Turner
Metamodernista kiáltvány
Haklik Norbert
Középkori Sherlock Tallinból
Bogdán László
A másik világ
Szőcs István
Jegyzetek divatos témákról. Túlélni mindent, és a Semmit is!
Ferenczi Szilárd
Élet a filmben, film az életben
FISCHER BOTOND
Drogok, bohócok és társadalmi érzéketlenség
Antal Balázs
Posztmodern betyárok
László Noémi
A vesztes igaza
Szabadok és egyenlőek
Jakabffy Tamás
A múzsa és a költő
Horváth Előd Benjámin
Új démonok, régi alkatrészek
 
Luke Turner
Metamodernista kiáltvány
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 23. (709.) SZÁM – DECEMBER 10.

 1.

Felismerjük az oszcillálást, mint a világ természetes rendjét.

 

2.

Fell kell szabadítanunk magunkat a béklyó alól, amit egy évszázad modernista ideológiai naivitása hozott létre, és szerelmes utódjának poszttraumás cinizmusa zárta le.

 

3.

A mozgást a pozíciók közti oszcillálás teszi lehetővé, ahol az egymással szemben álló elgondolások egy hatalmas elektromos gépezet pulzáló polaritásaiként operálnak, működésbe lendítvén a világot.

 

4.

Tudomásul vesszük, hogy minden mozgás és tapasztalás korlátolt, és e korlátok mindenfajta átlépési kísérlete értelmetlen. Egy rendszer alapvető hiányossága nem azért kívánja meg a hűséget, hogy egy ismert véget beteljesítsünk, vagy hogy pályájához kötve rabszolgáivá tegyen, hanem inkább azért, hogy esetleg bepillantást nyerhessünk valamiféle rejtett exterioritásba. A létezést gazdagítja, ha úgy vágunk neki a dolgoknak, mintha azok a korlátok túlléphetők volnának, mert az ilyesmi tárja ki a világot.

 

5.

Minden dolog visszavonhatatlanul halad a maximálisan entrópikus különbözőség állapota felé. A műteremtés feltétele a különbség ismerete vagy felismerése. A hatás a maga zenitjén közvetlen tapasztalása a különbségnek önmagában. A művészet szerepe az, hogy felismerje saját ambícióinak paradox mivoltát, a többletet próbálván jelenlétbe csalni.

 

6.

Jelenünk az azonnaliság és avulás ikerszületésének tünete. Egyszerre altat el a nosztalgia, és zaklat fel a jövő látomása. Az új technológia lehetővé teszi különböző események egyidejű tapasztalását és érvénybe léptetését különféle pozíciókból. Közel sem halálhírét keltve, e létrejövő hálózatok a történelem demokratizálását segítik elő, megvilágítván elágazó ösvényeit, amelyek mentén nagy narratívái bejárhatják az itt és mostot.

 

7.

Míg a tudomány keresni kezdi a költői eleganciát, a művészet az igazság felkutatását tűzi ki célul. Minden információ tudást alapoz meg, akár empirikus, akár aforisztikus, igazságértékétől függetlenül. Egy mágikus realizmus tudományos-költői szintézisét és informált naivitását kell befogadnunk. A hiba értelmet tenyészt.

 

8.

Gyakorlati romanticizmust indítványozunk, amelyet nem fog vissza ideológiai horgony. Ilyenformán a metamodernizmus irónia és őszinteség, naivitás és hozzáértés, relativizmus és igazság, optimizmus és kétely közötti, és ezeken túli állapot, amely eltérő és megfoghatatlan horizontok sokaságát űzi. Rajta hát, feleim, menjünk oszcillálni!

 

 

HORVÁTH BENJI fordítása

 

 

 

Luke Turner: 1982-ben született Manchesterben, jelenleg Londonban él és alkot. Szerkesztő a Notes on Metamodernism című esztétikai és kulturális online folyóiratnál (http://www.metamodernism.com/). Metamodernista kiáltványát 2011-ben adta ki. Rengeteg csoportos és egyéni kiállítás, projekt, per­for­mansz résztvevője, számtalan előadás, cikk, esszé és tanulmány szerzője. Bővebben: http://luketurner.com/about/.

 

 

 

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében