"fények törnek elő a földből"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 23. (709.) SZÁM – DECEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
Arany János és a foci
Lőrincz P. Gabriella
„Sem vers, sem más nem tükrözheti a Gulág szörnyűségét” - beszélgetés Dupka György íróval
Király Farkas
Versek
Vallasek Júlia
Angolkeringő. A gyáva hős
Jancsó Miklós
Daisy
Balla Zsófia
Versek
Heinrich Böll
A kenyér íze
BÁLINT SZILÁRD
Versek
ANDRÉ FERENC
Versek
Gothár Tamás
Versek
SELYEM ZSUZSA
A sárkány még puffant egyet
Luke Turner
Metamodernista kiáltvány
Haklik Norbert
Középkori Sherlock Tallinból
Bogdán László
A másik világ
Szőcs István
Jegyzetek divatos témákról. Túlélni mindent, és a Semmit is!
Ferenczi Szilárd
Élet a filmben, film az életben
FISCHER BOTOND
Drogok, bohócok és társadalmi érzéketlenség
Antal Balázs
Posztmodern betyárok
László Noémi
A vesztes igaza
Szabadok és egyenlőek
Jakabffy Tamás
A múzsa és a költő
Horváth Előd Benjámin
Új démonok, régi alkatrészek
 
Horváth Előd Benjámin
Új démonok, régi alkatrészek
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 23. (709.) SZÁM – DECEMBER 10.


„A művészetnek egy újfajta megközelítését látom körvonalazódni a legújabb tárlatokon. Egy olyan hozzáállás ez, ami azt mondja, tudom, hogy amit alkotok, gagyinak vagy egyenesen bugyutának tűnhet, és hogy már meg lett csinálva előttem, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell komolyan venni. Egyszerre tanúsítván tájékozottságot és tudatosságot a művészetek terén, félelem és szégyenérzet nélkül, ezek a fiatal művészek nemcsak a közvetlenség és elidegenedés közötti különbségtétel mesterséges voltára mutatnak rá, hanem azt is felfogják, hogy egyszerre lehetnek ironikusak és őszinték, és ebből az összetett-elegyes tudatállapotból csinálnak művészetet.” (Jerry Saltz: Őszinteség és irónia lepacsiznak. New Yorker folyóirat, 2010. május 27.)

 

Októberben a kolozsvári Kisállomás épülete a Grupul Gara Mică (Kisállomás Csoport) kezdeményezésére, a román vasút, a kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Com’on Cluj projekt jóvoltából rövid időre kulturális placcá változott. Egy hónapon keresztül különféle kiállítások, performanszok, workshopok, fórumok és előadások helyszínéül szolgált. Ezt az akciót zárta az október 27-én megnyílt, és november 4-én a Kisállomással együtt bezárt DIY (do it yourself, azaz: csináld magad) című csoportos tárlat, ahol Kolozsvár legfiatalabb képzőművészei mutatkoztak be a publikumnak. Szám szerint huszonnyolcan: Ajder Roxana Daniela, Andreea Anghel, Bába István, Adriana Bădoi, Balarău Rareş, Ionela Blaj, Patrick Biris, Botiş Ştefan, Gagyi Botond, Erjon Çuli, Filep Norbert, Camilia Filipov, Gáspár Szilárd, Pavel Grosu, Andrei Ispas, Kopacz Kund, Sergiu Laslo, Natalia Lazurca, Máthé László, Mădălina Mihailovici, Mihai Nuţu, Păcurar Matei, Andrei Sclifos, Vanessa Singenzia, Ştefan Norbert, Todor Tamás, Tivadar Andrea és Matei Ţigăreanu.

 

Miféle démonok kísértik a legfiatalabb művészeket a korlátlan(nak tetsző) információ, a megállíthatatlan(nak tetsző) fejlődés és a kétségbeesett nosztalgia korában? A szemünk előtt halványul a forma transzcendens sejtelemmé, és szilárdul meg újra, folytonos instant avulásnak kitéve. Bajszos, balkán asztaltársaság, a jelenlét, az arc itt-ott elmosódott, maszatos, az akt nyomasztóan elnagyzolt, torz, a kapcsolat pixeles, a mészáros műanyag papucsban és sportnadrágban hasznosítja magát és a marhát. A kutyának mintha bűntudata lenne, arrébb áll, farka, feje lelóg, ma nem érzi magát közel a farkashoz. A vigyor megmarad, az arc már bomlik szét. Ismerős szereplők, pillanatok, helyzetbe hozott klisék, az anyag egyszerre testesül meg és oszlik fel, folyamatos átváltozás, folyamatos mozgás. Egyszerre vagyunk a játszmában és rajta kívül, tükröződünk folyamatosan mindenütt, tükörképekkel, hologrammokkal, reprezentatív kódokkal kommunikálunk.

 

Fontos kihangsúlyozni, hogy e tárlat az optimizmus jegyében született. A fiatal művészek optimizmusa a jövőre nézve, hogy lehetséges elhagyatott és megrongálódott tereink újrahasznosítása a kultúra jegyében. A legtöbb munka helyben, a Kisállomás terében készült el. Az elhagyott, üres tér lehetőséget ad egy új tér kialakítására, új teremtésre, új elgondolásokra, új formai nyelvre, új összefüggésekre. Ezek a fiatal képzőművészek megmutatták, hogy otthonosan tudnak mozogni a romok között, csöppet sem tiszteletlenül, kéz a kézben a régivel, új kontextusba helyezve, helyzetbe hozva az elmúlást. Elhasznált klisék darabjaiból, rossz alkatrészekből a kép összeáll, új életet és új funkciót és egyszersmind megkerülhetetlen jelenlétet nyervén.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében