"nem omlunk néma, dermedt pusztaságba"
Kereső  »
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 01. (711.) SZÁM – JANUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
László Noémi
Mnémoszüné
Demeter Zsuzsa
„Az irodalomban végképp nem érdekelnek az Erdély-ideológiák” - beszélgetés a Kemény Zsigmond-díjas Antal Balázzsal
Molnos Lajos
Novellák
Hajdú-Farkas Zoltán
folyó=parton
Tar Károly
A rendes ruhájú emberek meséje
Rauni Magga Lukkari
Örökséganya
Inger Mari Aikio-Arianaick
A világból haza
Varga Borbála
Versek
Skobrák Máté
Versek
HORVÁTH BENJI
Pucér tények torz romantikája
ANDRÉ FERENC
Jól bírja
Benő Attila
Versek
LŐNHÁRT MELINDA
Versek
Sebestyén Mihály
Provenienciaelv, avagy a török üzenet
Szőcs István
Jegyzetek divatos témákról. Városok arcjátéka – kifele
FERENCZI SZILÁRD
Rocketűdök gépzongorán
Kali Ágnes
Idegenségváltozatok, interferenciák
Gaal György
Életképek Kolozsvárról és a Kuncz családról
Imets Anita
Körvonalazott arcok
Emlékbe zárva
Jakabffy Tamás
Horváth Kornél elismerése
Dabóczi Géza
Trimateria
 
Imets Anita
Emlékbe zárva
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 01. (711.) SZÁM – JANUÁR 10.


Nánási Bori: Anonima emlékei. Szófia Kiadó, Budapest, 2016.

 

Hogyan írjunk memoárt a 21. században? Nánási Bori alternatívát kínál Anonima emlékei című első kötetével. Vezérelvként nem az időrendi sorrend egyszerűségét választja, ezzel reprezentálva a történések lefutását, hanem foltszerű, csomópontokba szedett emlékkötegeket kapunk, aminek puzzle-szerű részeinek összerakása a mi feladatunk. Könnyűnek tűnhet a játék, azonban a puzzle-darabok között nem mindig van érintkezési felület, ennél fogva marad a kiegészítés és a foszlányok tetszőleges rendszerezése.

 

Egy nő élete részletekben, aminek alapanyagai egy leírt lány emlékei és egy felnőtt, tapasztalt nő reflektálása, aki mindezt átdolgozza, hozzátold a jelen távolságából egy múltban történt már-már feledésbe merült esemény hangulatához. Az első emlékköteg fontos kulcsszava a találkozás. Ez a névtelen nő életének impulzusait, lüktető pezsgését a találkozásoknak tudja be. Találkozás egy emberrel, egy szerelemmel, egy öccsel, egy síremlékkészítővel, egy fával, egy utcával, a fénnyel, egy járdaszegéllyel. Mindennek a megörökítése egyben lehetetlen és szükséges is. Paradox mindennek a szándéka: az újra nem megélhető megélhetővé tevése. A papír túl földhözragadttá tesz minden transzcendens találkozásélményt, azonban lehetőséget kínál egy más médiumban való továbbélésre.

 

Egy másik kötegben megismerkedünk a kis Anonimával, megértjük felnőttkori érzéseit, ok-okozati viszonyokat fedezünk fel életében. Anonima, kinek apja „Anonimus”, anyja pedig csak „anya”, öccse pedig csak „öcsém”. A teljes névtelenség burkába bújva nyílik ki egy kislány nehéz sorsa születése napjától kezdve. A nem kívánt gyermek személyes találkozásokból, másoktól hallott és észlelt jelenségekből alkotja meg a saját valóságát, ami elkülönített részként jelenik meg a felnőttek világához képest. A háború elteltével apránként lehull mindenről a lepel, tanúi lehetünk annak, hogyan lesz az eperlekvárból puszta reményvesztettség, hogyan takarják el a könyvek az otthon elviselhetetlenségét, hogyan lesz az oroszoknak arcuk is Anonima számára.

 

A kategorizáció és felcímkézés ellen küzdő nő életének megrázkódtatásokkal teli emlékei képet adnak a 20. század háborús viszonyairól, érzésekről és csapásokról, ugyanakkor elgondolkodtat az emberi létsorsról, a mulandóságról és annak megakadályozhatóságáról.

 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében