"térképjel maradok"
Kereső  »
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 03. (713.) SZÁM – FEBRUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
MARKÓ BÉLA
Csak író volt. (Mózes Attila halálára)
Antal Balázs
A látható életmű
Karácsonyi Zsolt
Versek
Fekete Vince
Vargaváros (versek)
Zsidó Ferenc
Huszonnégy
DAN SOCIU
Gyűlölettől kiszáradt szájjal
Borcsa Imola
Macskaének
Németh Gábor Dávid
Versek
Bánóczi Beáta
„Én nem tudom, mi ez, de jó nagyon”
Bordás Máté
Versek
Kabai Csaba
Másodosztály
Csontos Márta
Versek
Fried István
A regény mint hegedűverseny. Szántó György Stradivarijának „rejtélye”
Szőcs István
Jegyzetek divatjukmúlt ügyekről. Mi maradt meg a „hazai magyar” irodalomból?
Papp Attila Zsolt
A langyosokat kiköpi az Úr
GYŐRFI KATA
Megöleljék-e érkező szeretteiket vagy ne?
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
Létezik másfajta világrend is
ANDRÉ FERENC
Körülírások
A horzsolás kitartó feszítése
Jakabffy Tamás
A Szimfonikus táncok
Túros Eszter
In memoriam Jakobovits Miklós
 
Jakabffy Tamás
A Szimfonikus táncok
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 03. (713.) SZÁM – FEBRUÁR 10.


Morbiditással gyanúsított egy ismerősöm, amikor mondtam: megrendüléssel hallgatom a zeneszerzők pályazáró műveit, sőt már rég célirányos érdeklődés ébredt bennem az utolsó alkotások iránt. Anélkül, hogy különösebb biográfiai felkészüléssel alapoznám meg, olykor kitartóan – de legtöbbször eldöntetlenül – firtatom, megsejthető-e ebben vagy abban az utolsó opuszban az elmúlás előjele. Nincs (egyelőre) semmi affinitásom a halál iránt, de hát annyi mindent beszélnek az előjelekről, sorsszerűségről, nemlét-érzetekről! Meg a zeneszerzők túlfinomult belső szeizmográfjáról. Másfelől meg annyi tiszteletet érzek egyik-másik komponistai életmű iránt, hogy méltónak és „kegyeletinek” tartom a fent említett megrendülést.

 

Egy ilyen utolsó művet hallhatott nemrégiben a kolozsvári közönség is, a közkedvelt Szergej Rahmanyinov Szimfonikus táncait (bár pontosabb volna utolsó befejezett művéről beszélnünk). Parádés koncert volt, hiszen Brahms Schicksalsliedjével (op. 54.) és Musszorgszkij/Sosztakovics Halálénekeivel és haláltáncaival társítva került műsorra a fiatal Gabriel Bebeşelea kiváló karmesteri teljesítménye mellett – akit egyébként ettől az évadtól állandó karmesteréül alkalmazott a kolozsvári Filharmónia, és meggyőződésem szerint nagyot is nyert általa.

 

A Szimfonikus táncokat hallgatva megkísérthet a feltételezés, hogy a táncforma jószerével ürügyként szolgált Rachmanyinov áradó fantáziavilágának megmutatkozásához. Valójában egy háromtételes szimfonikus fantázia ez a mű, amely minden kétséget kizáróan a pravoszláv zene ihletésével, a nagy romantikus elődök eszményeinek elismerésével, a monarchikus közép-európai (tánc)kultúra beemelésével, a nyugati keresztény liturgikus zenére való utalással, de a Rahmanyinov-életmű sikereinek és kudarcainak felidézésével is kiteljesít, felszabadít, sőt ha megfelelően hangoltak vagyunk, akár katarzissal is megajándékozhat. „Remekmű a javából – írta Kovács Sándor –, még ha türelmetlen avantgardista fiatalok számára annak idején, a negyvenes években kissé anakronisztikusnak tűnhetett is alapvetően későromantikus hangjával. A vége furcsa haláltánc (a háborús időszak elején!), amelyben ott bujkál az utolsó ítélet, a Dies irae dallama (mint oly sok más Rachmaninov-kompozícióban), s végül diadalra jut.”

 

A Szimfonikus táncokat a Philadelphia Orchestra élén Ormándy Jenő mutatta be 1940-ben. A komponista és a zenekar között 1909-ben szövődött kapcsolat, ekkor szerzőnk karmesterként állt a filharmonikusok pulpitusára. Aztán sorozatban első három zongoraversenyét, majd a Paganini-témára írt rapszódiáját is a PhO-val mutatta be, és negyedik zongoraversenye is erre a színpadra készült (volna). Amikor Rahmanyinov a „táncokat” befejezte, úgy döntött: a korábban tervezett fantasztikus jelzőt inkább szimfonikusra cseréli, nehogy a plakátok olvastán a közönség félreértse. (Sőt „csak Táncoknak kellett volna nevezni – mondta egy riporternek –, de attól tartottam, az emberek jazz-zenekarra írt tánczenére fognak gondolni.”)

 

Rahmanyinov nagyon tisztában volt vele, milyen a bukás. Első szimfóniájának bemutatója a szentpétervári zenekar kapkodó és elégtelen felkészülése miatt 1897-ben botrányba torkollt. (Ennek nyomán Rahmanyinov jó három éven át egy sort sem írt.) A Szimfonikus táncokat azonban – 1941 januárjában – ünnepelte a közönség, ám a kritikusok kevésbé. A három tánc közül az első (Non allegro – Lento – Tempo I) részben filmzeneszerű, pergő, majd a jórészt fúvósokra bízott középrészben csodálatos dallami világba merülő tétel. Különlegessége e középrésznek a tenorszaxofon hangján megszólaló vezérdallam – Rahmanyinov egész munkásságában itt játszik egyedül szólószerepben a szaxofon. Az orosz-ortodox liturgikus zene épp úgy felismerhető a „mélyben”, mint a szerző Első szimfóniájának reminiszcenciái – bár ő meg volt győződve róla, hogy ez az utalás rejtve marad a hallgatók előtt. A második tánc (Andante con moto) nagyszerű, hosszan „érlelődő” keringő, amelyben kivált a fafúvósok hangulatgazdagsága és a vonóskar nagyívű kísérő közege ellenpontozza egymást. Különös feszültséget kelt e táncban, hogy épp a vonósok bontják ki teljes bőségében a tétel háromnegyedénél (!) a vezérdallamot. A harmadik tánc (Lento assai, Allegro vivace) a Rahmanyinov által is többször parafrazált Dies irae szekvenciát járja körül – mintegy a világégés sejtelmének/tapasztalatának leképeződése –, de megszólal benne a Vesperásából ismert Blagoszloven jeszi, Gaszpagyi-dallam is, amely a feltámadás fogalomkörére épített liturgiai utalás. Lehetetlen félreérteni a helyzetet: a mélyen vallásos Rahmanyinov a veszélyhelyzet és a révület érzetéből szinte örömre-hálára felbukkanva írja kéziratába: „Alleluja!”, majd partitúrájának végére: „Köszönöm, Uram!”

 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében