"a halhatatlanság nem lovagi torna"
Kereső  »
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 05. (715.) SZÁM – MÁRCIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Király László
Epilóg. Arany - 200.
BIRÓ ANNAMÁRIA
Hogyan legyünk Arany János-nyomolvasók? - beszélgetés Hász-Fehér Katalin irodalomtörténésszel
Fried István
Arany János, Béranger, Goethe. (Műfordítói kétségek és lehetőségek Arany Jánosnál)
VARGA LÁSZLÓ EDGÁR
Arany Jánoshoz
Boda Edit
Képeslap Arany Jánosnak
Varga Melinda
Híd-avatás a Szamoson
Dimény H. Árpád
úgy a földön is
HORVÁTH BENJI
homály 2.00
Egyed Emese
Antistrófa Emil Wittgensteinnak
Bogdán László
Levéltöredékek Arany Jánosnak
Egyed Emese
Lapolvasó szem, átszerkesztő ceruza. Arany János széljegyzeteiről
Borcsa Imola
Majális
Gál Hunor
Versek
Élő Csenge Enikő
#annyirajóvoltál
Bardo Madin
Versek
Fekete Vince
A? WALESI? BÁRDOK? AVAGY VISSZA A XIX. SZÁZADBA
Lavinia Braniște
Antitücsök
Szőcs István
Jegyzetek divatjukmúlt témákról. Mi maradt meg a „hazai magyar” irodalomból?
Gyenge Zsolt
Beszámoló a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválról
Bréda Ferenc
THEATRUM TEMPORIS. Levelek az utókornak. Tizenegyedik levél. A szöveg szó-szobrai
Benke András
Mit lehet látni egy vak tükörben?
László Noémi
Ének az esőben
Enciklonpendium
Jakabffy Tamás
Dimitrie Cantemir és a török zene
Kántor Lajos
Időutazás Dobribán Emillel
 
Kántor Lajos
Időutazás Dobribán Emillel
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 05. (715.) SZÁM – MÁRCIUS 10.

Amikor végignéztem Dobribán Emil Mondo Cane című tárlatát – és a művész megkért, hogy beszéljek a még készülő katalógus bemutatóján – nem tudtam, milyen időutazásra, egyúttal pedig térbeli utazásra vállalkozom.

 

1962: Dobribán Emil négyéves – én láthatom ifjú Korunk-szerkesztőként a Mondo Canét, fiatal olasz filmesek felkavaró művét. Keresem filmlexikonokban a filmet, nem találom, a Wikipedia azonban kisegít, és rátalálok Paolo Cavara nevére: épp kilencven éve született – akárcsak a Korunk folyóirat, Kolozsváron, vagyis 1926-ban.

 

1973 márciusában (Dobribán a 15. évében jár) elindítjuk a Korunk szerkesztőségének főtéri helyiségeiben a Korunk Galériát, és a hivatalosság teljes kikerülésével működtetjük is, 1974 decemberétől már a régi Vármegyeháza földszintjén, el egészen az 1986-os bezáratásig (ez persze már a megyei pártbizottság akaratából következik be). Ebben az időszakban a majd Dobribán Emil számára is fontossá váló sok festő, grafikus mutatkozik be nálunk, köztük néhány tanára, Veress Pál, Mircea Vremir, sőt a galérianyitást megelőzően Victor Ciato. Persze említeni kell a nagy névsorban Barcsay Jenőt, Nagy Albertet, Mohy Sándort, Mircea Chirnoagát, Tóth Lászlót, Jakobovits Miklóst, Kusztos Endrét – vagy a hazai neoavantgárdban kulcsszerepet játszott Baász Imrét.

 

1986: Dobribán művészi indulása. A Csíkszeredában megnyílt Hargita megyei tárlat, ahol – teljesen véletlenszerű, hogy szerkesztői minőségben arra járok – feltűnik nekem a még főiskolás Dobribán egyik munkája, a Kerékpárosok című festmény ígéretes kompozíciója, a kép struktúrája. (D. E. szerint ez volt az első leírt kritikusi vélemény valamelyik alkotásáról.)

 

1994: Dobribán Emil ígéretes jelentkezése a harmadszor újranyílt, most a Nagy-Szamos (Iaşilor) 14-es ház udvarában, a hátsó épületben továbbélő Korunk szerkesztőségében, egyúttal a Korunk Galéria új helyén. Már Józsa István a házigazda, és nem akárki – Ruha István hegedűjátéka tette még emlékezetesebbé a verniszázst. Erre az időszakra emlékezve mondotta Németh Júlia a mostani, októberi megnyitón, hogy Dobribán a kilencvenes évek elején valósággal berobbant Kolozsvárra: „markáns fény- és színbeszédével, olykor performance-ba burkolt sajátos formajátékaival erőteljesen fel is kavarta egy bizonyos réteg jól beidegződött állóvizeit”. Jelen könyvből számos kedves ismerős, barát méltató szövegeiből kapunk válogatást, a nagyváradi szakaszból például a Jakobovits Mártáéból; és az egykori váradi társak megidézésével – az EMÜK-ben jelen lévő Újvárossy Lászlóval, a Korunk Stúdiógalériában kiállításokat manapság gyakran megnyitó Dorel Găinával, Antik Sándorral – szintén találkozunk.

 

A legfontosabb azonban az számomra – és a könyv kitűnő bevezetőjéből, Dan Breaz szövegéből egyértelműen kiolvasható Dobribán Emil festői pályájának, művészetének lényege –, hogy a mindenkori hivatalosság hangjára nem hallgatva, kereste, járta és járja a maga útját, természetesen nem függetlenül attól, ami a nemzetközi művészvilágban történik. Erre igyekeztünk odafigyelni a Korunk Galériában, az új hangokra. Kezdetben a harsogó színek, egy új expresszionizmus, már párhuzamosan a performance, újabban a land-art meggyőző alkotásai, a határokon túl megvalósítottak, s a Fellegvár aljában és tetején a mi városunkhoz szólók (mint régebben a Hója erdőből hozott képi benyomás) Dobribán kereséseiről és jó találatairól hoznak hírt. Ez az élvonalba beérő művész most megint újra vállalkozik – és a 2016-os kiállítás alapján merem mondani, igazi sikerrel: gazdag, tobzódó színeitől egyelőre elszakadva, feketével és fehérrel fest, nem a grafikára tér át, hanem marad a festészetnél. (Mint ahogy Kusztos Endre nem mondott le a grafikáról – és festői hatásokat ért el.)

 

Jóleső érzés, ha egy harminc évvel korábban leírt mondata az embernek visszaköszön, és jobbakat, egyértelműbb minősítéseket hívnak elő az újabb találkozások.

 

 

 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében