"valahol, talán a lélek füstjén"
Kereső  »
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 08. (718.) SZÁM – ÁPRILIS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
Vissza a tudatlansághoz
BONCZIDAI ÉVA
„Az igazán fontos művészet alapja az erős egyéniség” - Beszélgetés Zalán Tiborral
Vida Gábor
Medve
ZALÁN TIBOR
Rettentő magyar vitéz1
Mihai Măniuţiu
Szent György
Szakács István Péter
Esteban Cocinero féltve őrzött titka
HORVÁTH BENJI
Flatbush Zombies: A kedvenc rapdalod
Sol Niger
Salamon pecsétje. (Bevezetés a mágiába I.)
Solymár András
Hála
Kántor Lajos
Erdély térképén: Berlin
Varga Melinda
Versek
Bogdán László
A Zóna
Szántai János
T2: Trainspotting, avagy Danny Boyle kísértetjárása
Péter Beáta
Szinte Portugália
Cseke Péter
Az emlékezet feltámasztása, avagy a 75 éves Gálfalvi György létértelmező tényszemlélete
Miklós Krisztina
Mikulás-kalendárium
Amikor megdobog a szívem
Jakabffy Tamás
Kodály a Maros felső folyásán
Túros Eszter
Egyensúlyhelyzetek
 
Miklós Krisztina
Mikulás-kalendárium
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 08. (718.) SZÁM – ÁPRILIS 25.


 

Markus Majaluoma: Apa, mikor jön a Mikulás? Koinónia Könyvkiadó, Kolozsvár, 2016. Illusztrátor: Markus Majaluoma, fordította Jankó Szép Yvette.

 

 

Markus Majaluoma Apa-sorozatának második magyarul megjelent darabja az Apa, mikor jön a Mikulás? A szerző saját rajzaival tette színesebbé a történeteit, melyek egyébként is rendhagyónak számítanak: ebben a történetben Anya van tengerentúli konferencián, Apa maradt otthon a gyerekekkel. A Rózsadombi család mindennapjaiból indul a történet, majd a karácsonnyal ér véget.

 

Rózsadombi Benedek három kisgyermek édesapja, az Oszié, a Vejnőé és az Annamarié. Az ősz kopogtatni kezdett, a család közösen seperte össze az udvaron a leveleket, amikor a gyerekek feltették a címadó kérdést: Apa, mikor jön a Mikulás? Innentől kezdve minden nap elhangzik a kérdés, minden nap azt hiszik, hogy az az a nap, amikor eljön. Az őszi hószállingózás teljes mértékben összezavarta a gyerekeket, de Apának mentő ötlete támadt: „Minden napra jut egy ablak. Mögötte ott lapul egy angyalos matrica és egy csokibogyó. Amikor minden angyalt begyűjtöttetek, és az összes csokolásét megettétek, csak akkor fog úgy hullni a pelyhes, akkor jön el a Mikulás.” A kalendárium Annamari esetében nem vált be, hiszen ő fel akarta gyorsítani a folyamatot úgy, hogy egyszerre megeszi az összes csokibogyót, utána rögtön szaladt is az ablakhoz. Hiába.

 

Eljött a várva várt nap: „ITT A KARÁCSONY, APA! [...] MOST ETTÜK MEG AZ UTOLSÓ CSOKIIIT!” Rózsadombi óriási lendülettel készítette az ünnepi vacsorát. Egyszer csak aggodalomba ejtő hírt kapott telefonon: a Mikulás a viszontagságos időjárás következtében nem jut el Rózsadombiékhoz ezen az estén. Innen kezdődnek az izgalmak. Hogy hogyan oldja meg Apa a váratlan és aggályos történést? Putkela bácsi segítsége, Rózsadombi találékonysága, az igazi Mikulás váratlan meglepetése, a szarvasok és a manóbanda jelenléte mind-mind hozzátett egy kicsit a három gyerek legboldogabb karácsonyához. A sok mulatságos jelenet és illusztráció után végül minden megoldódik, mindenkinek kedve telik a véletlenül összegyűlt társaságban. Volt ott körhintázás a Mikulás szakállán, szarvasagolás a Mikulás szolgálati rénjén, közös tánc, melyhez a manóbanda játszotta a talpalávalót, végül együtt énekeltek: „Csendes éj, szentséges éj,/ Mindennek nyugta mély,/ Nincs más fenn, csak a három Mikulás…”.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében