"már nem hiszem, hogy nincs igazság"
Kereső  »
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 09. (719.) SZÁM – MÁJUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
A lírikus szerkezete
Demeter Zsuzsa
„Képes vagyok bárhol, bármikor szellemnek vagy marslakónak érezni magam” - beszélgetés Kun Árpád íróval, költővel
Vörös István
Versek
Vincze Ferenc
Dsida Jenő reloaded
Bogdán László
A Zóna
Haklik Norbert
Mégsem boszorkányság?
SÁRKÁNY TÍMEA
Kölcsönszavak
Celler Kis Tamás
Versek
Juhász Tibor
Meghív-Lak
HORVÁTH BENJI
Versek
Haklik Tamás
Papagájszárnyak
Vida Kamilla
Birtokviszonyok
Nora Gomringer
Versek
Tamás Dénes
(máj kell jackson)
Beretvás Gábor
Ajándék lónak ne nézd a fogát (?)
Bréda Ferenc
THEATRUM TEMPORIS. Levelek az utókornak XIII. levél. A létezés kabaré-színháza
Antal Balázs
Ki?
ANDRÉ FERENC
Diákjegy haza
Krómozott törlesztőrészletek
Jakabffy Tamás
A „miénk”-e Rózsa Miklós?
Portik Blénessy Ágota
Szilánkokból építkezve
 
Haklik Tamás
Papagájszárnyak
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 09. (719.) SZÁM – MÁJUS 10.


Csak ült a széken, s nézegette az asztalra ejtett fényképet, melyről egy lány mosolygott rá. Roman számára nem csak egy lány volt az, de nem tudta felfogni, kit lát maga előtt. Ragacsos, félig megalvadt vércseppek borították a fotólapocska szélét. Roman vércseppjei voltak azok. Tegnap – kivételesen gyenge cucchoz jutott hozzá – idegességében az elevenig rágta körmeit, ujjhegyei vöröslöttek a vértől. A dílere elutazott a városból, és egy junkie másik árust ajánlott Romannak, így aznap nem tudott lebegni. A mai heroin viszont ütött! Kihúzta a tűt a vénájából, s teljesen megszűnt minden rossz érzés.

 

Másnap Roman későn ébredt, de őt ez nem érdekelte. Sosem nézte az óráját, nem voltak elfoglaltságai. Esetleg csak az – ha ezt lehet elfoglaltságnak nevezni –, hogy elment egy régi haverjához hernyóért. Bírta a srácot, régen mindig együtt lógtak a suliból, tanulás helyett szipózni mentek. Úgy érezte, megbízhat Fakóban, mindent megbeszéltek egymással. Fakó adta neki a becenevét, mert mindig roma zenéket hallgatott, és állandóan arról beszélt, hogy egyszer úgy fog repülni, mint Superman. Így lett belőle Roman. Fakó, aki sápadt arcáról kapta nevét, kölyökként belecsöppent a bűnözésbe. Három éve terítette a drogot, de egyáltalán nem látszott rajta a gazdagság, minden pénzét elvitte a napi adagja. Főállású heroinista lett.

 

Roman, miután felvette kopott nadrágját, s a többi ócska ruhadarabját – ami talán az összes vagyonát jelentette –, elindult, hogy megkeresse Fakót. Gondolatai összekuszálódtak séta közben, eszébe jutott az a lány, aki két héttel ezelőtt nem csak fényképről mosolygott rá, szeretkezett vele, s a fülébe súgta: szeretlek. Roman nem könnyezett, de lelkében érezte, hogy sír. Szája legörbült, keze remegett a kabátzsebében. Hirtelen megállt, olyan gyorsan, mintha árok széléhez ért volna, megijedve, hogy beleesik. Matatni kezdett a zsebében, s mintha szíven döfték volna, rájött, hogy elvesztette a pénzét. A rohadt, kurva életbe! Miből veszem meg a mai adagomat? Gondolataiban átkozta magát, hogy lehet ilyen szerencsétlen, hogy elhagyja a lóvét. Leült a vasútállomás egyik padjára, hesszelte az embereket. Nézte az egyik kisfiút, aki zokogva mondta az anyjának, hogy éhes. Eszébe jutott, amikor tizenkét éves korában ugyanemiatt sírt az anyjának, erre ő elővette a szekrényből a legnagyobb konyhakést, s feldarabolta a kalitkában lévő papagájt.

 

– Edd meg! Tessék, itt a vacsorád! Azt mondtad, éhes vagy, te mihaszna sírógép! Na mi lesz?! Zabálj!!! – üvöltötte neki a muterja.

 

Roman a mai napig nem felejtette el azt a napot. Bőgve nyelte le kedvence tollait, majd szétharapta húsát, vér csurgott a száján, miközben muszáj volt hallgatnia:

 

– Zabáld!!! Nyeld le az utolsó falatig!!!

 

Roman ezek után sosem mondta, hogy éhes.

 

 

Haklik Tamás 1980-ban született Ózdon. Jelenleg is ott él, szociálpedagógus, hajléktalanellátásban dolgozik. 2015 óta fog­lalkozik írással.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében