"holdudvarunk körül az est"
Kereső  »
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 12. (722.) SZÁM – JÚNIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
Preapokalipszis
BIRÓ ANNAMÁRIA
„Amolyan beszélgetős emberként szeretem magam látni” - interjú Milbacher Róbert íróval, irodalom­történésszel
MÁRTON EVELIN
Nehezen
Domokos Johanna
E(c)setelem
Száz Pál
Részletek a Phytolegendáriumból
Oláh András
Versek
HORVÁTH BENJI
Kísértettek
Vass Csaba
Semmi dráma
László Liza
Versek
Décsy Eszter
A hivatalnok
Dimény H. Árpád
Versek
Kocsis Dorottya
Az igazi veszedelem
Bihari Csilla Rozália
Átjáró
Gyenge Zsolt
Kifosztják, és ő mégis ujjong. Fesztiválnapló a 70. cannes-i filmfesztiválról
FISCHER BOTOND
Fenegyerek a játékboltban
Tamás Dénes
Minek a vége?
László Noémi
Verssel a veszély ellen
Demeter Zsuzsa
A Malomárok írója
Jakabffy Tamás
Felívelés
Portik Blénessy Ágota
Dupla vagy semmi
 
Jakabffy Tamás
Felívelés
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 12. (722.) SZÁM – JÚNIUS 25.


Tavaly november 29-én a kolozsvári Zeneakadémián kiváló előadásban szólalt meg Bartók két zongorára és ütőhangszerekre írt szonátája. A perkutista Simion Emil és Dorin Pop mellett a két magyarországi zongorista, Demény Balázs és Fülei Balázs remekelt. Egészen más temperamentumokat és egészen hasonló perfekcionizmust tapasztalhattak a hallgatók, nem csupán a Bartók-művet követve, hanem a Balázsok által előadott két Mozart-szonátát is figyelve (C-dúr szonáta négy kézre, KV 521; D-dúr szonáta két zongorára, KV 448).

 

Aztán májusban jött a hír, hogy a kolozsvári születésű és zongoristai alapozását Buzás Páltól megkapó Demény Balázs Liszt-művekből összeállított versenyprogramjával elnyerte az egyik legrangosabb franciaországi zongorakompetíció, a Párizshoz közeli Maisons-Lafitte királyi kastélyában szervezett 19. Concours International de Piano Ile-de France nagydíját. A Párizsi Magyar Intézet különdíját a nemzetközi zsűri szintén Demény Balázsnak ítélte oda, így a versenygyőztes önálló koncertet adhat október 26-án az intézetben – további hat franciaországi koncertalkalom mellett.

 

Liszt zongoraműveinek Demény-interpretációi már hat évvel ezelőtt is feltűnést keltettek: a Liszt-emlékévben a nagy romantikus komponistát megidéző budapesti nemzetközi zongoraversenyen és egy tíz koncertből álló turné során aratott nagy sikert – Brüsszelben, Budapesten, Berlinben, a Bukaresti Ateneumban, Szatmárnémetiben, Nagyváradon, Kolozsváron, Udvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, majd a Kolozsvári Magyar Napokon.

 

Liszt ide, Liszt oda, Demény Balázshoz – bevallása szerint – a legközelebb Bach és Bartók áll, és persze Mozart sem feledhető a sorból. De végső soron egy nemzetközi karrier íve előtt álló zongoraművésznél előnyös, ha „mindenevő”. Scarlatti, Haydn, Beethoven, Csajkovszkij, Szkrjabin, Dohnányi, Enescu művei szintúgy Demény repertoárján találhatók.

 

Egyetemi és mesteri tanulmányait Demény Balázs a Budapesti Zeneművészeti Egyetemen Kemenes Andrásnál, illetve párhuzamosan Berlinben, Georg Sava és Gabrielle Kupfernagel növendékeként folytatta. Számos díja, elismerése között nem a mostani az első kimagasló jelentőségű nemzetközi versenysikere. Európa-szerte olyan rangos fesztiválok és helyszínek meghívottja, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Gasteig München, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagyterme, a Művészetek Palotájának Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme vagy a Berlini Filharmónia Nagyterme. 2016 őszén pedig ő képviselte Magyarországot a jokohamai (Japán) nemzetközi zongorakoncerten, ahol Bartók 3. zongoraversenyét adta elő a Kanagava szimfonikus zenekar közreműködésével, Ken Takaseki vezényletével.

 

Lassan hozzá kell szoknunk a gondolathoz, hogy Demény már nem (pusztán) az egyetemi ifjúság számára meghirdetett hangszerversenyeken tündököl. Elérkezik az idő, hogy – neve és játéka egyre ismertebbé válván – a magyar és a nemzetközi zenészszakma elismert/igényelt regiszterébe kerüljön. Vérmérséklete folytán játékában az akadémikus tudást soha nem írja felül a pillanatnyi megoldás, a rögtönzött brillírozás. Pontossága a kidolgozottság, a jól előkészítettség biztonsága miatt kikezdhetetlen, interpretációinak stiláris és érzelmi rétege mögött nyugalom, derű, a kiegyensúlyozott jelentéskeresés munkája vélelmezhető. És igen, elkövetkezik lassan az az idő, amikor Demény Balázs „érdemeinek” ismertetése már nem az elnyert díjak, a pódiumhelyszínek és társzenészek felsorolásában fog testet ölteni, hanem játéka kritikai profilírozásában, egyénisége, komolysága, énkiteljesítése, felelősségtudata sokszempontú megközelítésében.

 

És azt se hallgassuk el végezetül, hogy Demény bontakozó zenészkarrierje és fénylően sikeres pályakezdése mögött egy megindító családi vonatkozás is húzódik. Édesapja, a kolozsváriak előtt jól ismert Demény Attila zeneszerző és operarendező ugyanis a menedzser és az odaadó támogató teljes arzenáljával állt és áll Balázs mögött. Aki tanúja lehetett, magában bizonyára „kitünteti” azt az apát, aki figyelmének teljével, lankadatlan szervező munkájával, bátorításával, zenei partnerségével ápolgatja ezt az egyre sikeresebb, egyre érzékelhetőbb és ígéretesebb zongoraművészi pályát.

 

 

 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében