"napjaim füstje száll"
Kereső  »
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 15. (725.) SZÁM – AUGUSZTUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
László Noémi
Igazi nagyság
Papp Attila Zsolt
Brünn és Budapest között, lábjegyzetek nélkül - beszélgetés Haklik Norbert íróval
ROMULUS BUCUR
Versek
Boka László
Kincskeresők – Nagy visszatérők és Kolozsvár-élményeik*
Székely Örs
#yeswecan
Pencs Attila
Versek
MARIUS ŞTEFAN ALDEA
Versek
Borda Réka
A design a kiscicák összefüggéseiben
Simonfy József
világ összes nyelvén hallgatok
LŐNHÁRT MELINDA
Versek
BENE ZOLTÁN
Életrajz, Sonka
Szőcs István
Csököny
Csontos Márta
Versek
FERENCZI SZILÁRD
Alkotni: Halál
Bréda Ferenc
THEATRUM TEMPORIS. Levelek az utókornak. XV. levél. A BA-test bálványai
Borsos J. Gyöngyi
„Írtam, mert jó volt”
Antal Balázs
Néma lázongás
Demeter Zsuzsa
Ha Szakolczay olvas
Horváth Előd Benjámin
A nyelv teste
Portik Blénessy Ágota
Ritmikus harmóniák
 
László Noémi
Igazi nagyság
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 15. (725.) SZÁM – AUGUSZTUS 10.


Mióta nem járunk fonóba és nem építünk kalákában csűrt, nem fésüljük a gyapjút és nem ültetjük a tyúkokat, mióta nem fordul egy közösségként velünk az évszakok kereke, azóta saját felelősségünkké vált az ünneplés és a lazítás.

 

Attól tartok, sokan megfeledkezünk erről. Eleve gondot okoz, hogy az adófizetőknek januárban kezdődik az esztendő, a pályázóknak tavasszal, a fesztiválozóknak nyáron, az iskolásoknak és esetleg a színészeknek ősszel, a téli sportok szerelmeseinek pedig talán de­cem­berben.

 

Az eltolódott évkezdethez képest azután a felgyülemlő stressz levezetésének időszakai is össze-vissza keverednek, míg végül oda jutunk, hogy egész évben vannak stresszeseink, lazulóink és ünneplőink. Képtelenek vagyunk becsületes össztársadalmi munkát, ünnepet, alkotást összehozni, rendszerint kiderül, hogy egy-egy kulcsfontosságú figura túl elfoglalt, idegösszeroppanást kapott vagy nyaralni ment.

 

Augusztusban Nagyboldogasszony és a hét vezér vérszerződése árnyékában hűsölünk, ha el nem felejtettük kikapcsolni a nyomtatót, befizetni a villanyszámlát, beírni a vizsgajegyeket, leadni a vezércikket, lecserélni a téli gumikat, letakarítani az esztergapadot. Őrülten igyekszik lazítani az ember, csak sajnos tele az elméje csiszolatlan munkadarabokkal, és hiába fénylik a nagyasszony jó bortermést ígérve, ha a táj fölé sűrű felhőként hajol a szorongás.

 

A nyári napfordulókor eszembe jut Rilke őszi versének első sora, „Herr: es ist Zeit. Der Sommer war sehr groß.” (Itt az idő, Uram. Nagy volt a nyár. Komlós Aladár fordítása), s utána egész nyáron azon töprengek, hogyan lesz nagy a nyár. Arra persze nem gondolok, hogy sehogyan sem kell a nyárnak nagynak lennie, mivelhogy ő eleve az.

 

Szeretném, ha velem együtt most legalább még ketten gondolnák azt, hogy Rilke tulajdonképpen erre céloz, erre az eleve a világban – de különösen a nyárban – szunnyadó nagyszerűségre, amit mióta nem járunk fonóba és nem ültetjük a tyúkokat, eltévesztettünk szem elől. Vagy szív elől. Nagy lazaság vagy laza nagyság: egyik sem az igazi. Ami igazán nagy most: a nyár. Tessék ünnepelni!

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében