"napjaim füstje száll"
Kereső  »
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 15. (725.) SZÁM – AUGUSZTUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
László Noémi
Igazi nagyság
Papp Attila Zsolt
Brünn és Budapest között, lábjegyzetek nélkül - beszélgetés Haklik Norbert íróval
ROMULUS BUCUR
Versek
Boka László
Kincskeresők – Nagy visszatérők és Kolozsvár-élményeik*
Székely Örs
#yeswecan
Pencs Attila
Versek
MARIUS ŞTEFAN ALDEA
Versek
Borda Réka
A design a kiscicák összefüggéseiben
Simonfy József
világ összes nyelvén hallgatok
LŐNHÁRT MELINDA
Versek
BENE ZOLTÁN
Életrajz, Sonka
Szőcs István
Csököny
Csontos Márta
Versek
FERENCZI SZILÁRD
Alkotni: Halál
Bréda Ferenc
THEATRUM TEMPORIS. Levelek az utókornak. XV. levél. A BA-test bálványai
Borsos J. Gyöngyi
„Írtam, mert jó volt”
Antal Balázs
Néma lázongás
Demeter Zsuzsa
Ha Szakolczay olvas
Horváth Előd Benjámin
A nyelv teste
Portik Blénessy Ágota
Ritmikus harmóniák
 
Horváth Előd Benjámin
A nyelv teste
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 15. (725.) SZÁM – AUGUSZTUS 10.


Hyross Ferenc: Tömegvonzás. Fiatal Írók Szövetsége, Budapest, 2016.

 

„a / corpus kiterítése, lemosása, / szabdalása, fogyasztása.” De a halott test is élő, a test hajlék, lakói vannak. És a corpus folyton lakót és szerepet cserél, szerző, apa, nyelv, táj lesz belőle. Fekszik a napon, hűl a vízben. Mondani akar valamit, mondat valamit, elhagyattatik és elhagyják. És mindig vissza fog térni.

 

Kevés olyan könyvet fogtam a kezembe, ami olvasás közben valami élő lény benyomását keltette. Mintha nem is fognám, csak ott lenne, csúszna át a kezemen, mozgolódna, tárulkozna kiszolgáltatott szemekkel, „ínye vérzik szeme kér: hideg / vagyok és gyenge, oltsd belém a lelket.”

 

Persze nem csak erről van itt szó. Hyross első kötete végletesen precíz szövegfolyam. Kegyetlenül hántja le a belső és külső táj rétegeit. Nem hagy fellélegezni, csak úgy tudjuk végigkövetni, ha közben mi is hagyjuk magunkat kiszolgáltatni ennek a hántásnak. Vállalva ezáltal, hogy a Krusovszky Dénes fülszövegében említett „elrugaszkodások és visszaérkezések nyugtalan ritmusa” még sokáig visszhangozzon bennünk. Hogy így jártunk, nem vonhatjuk ki magunkat belőle, mert a nyelvnek ebben a szét- és újrakomponált testében, ebben az élő, burjánzó, skizofrén szövetben minden össze van kötve, mind ott vagyunk, példákként az emberre, önmagunkra, és „a bolygótest súlyánál fogva vonz.”

 

Kedves olvasó, aki szeretnéd megőrízni mindennapi kimért áljózanságodat, ne nyisd fel ezt a könyvet. Mert „a távolság munka,” és itt féltve őrzött titkokra derül fény. Nem lehet szégyenkezés nélkül olvasni. A vaku összeránt, a lassú hömpölygés nyomokat hagy a bőrön. A szerelem „csak egy üreg. amiben pont / elférsz. ruháidra, bőrödre idővel / majd kirakódik a só.” Soha nincs vége a hiánnyal, a traumával folytatott párbeszédnek, nem is lehet: „ez egy lassú beszélgetés, szinte / hormonális, ahogy az örökölt sejtjeimben / fehérjék fogalmazódnak meg.”

 

Az angyalok létjogosultsága kérdéses. Úgy tűnik, az enyém is. Az apa mindig valahol máshol van, és nem mindegy, „ha egy férfi emlékszik férfira” vagy „ha egy fiú.” De bárhogy is van, „folytasd a márványban is a mázsás / repülést. mert hatalmas voltál, mint / egy dinoszaurusz és szótlan mint egy / halálos beteg.”
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében