"napjaim füstje száll"
Kereső  »
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 15. (725.) SZÁM – AUGUSZTUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
László Noémi
Igazi nagyság
Papp Attila Zsolt
Brünn és Budapest között, lábjegyzetek nélkül - beszélgetés Haklik Norbert íróval
ROMULUS BUCUR
Versek
Boka László
Kincskeresők – Nagy visszatérők és Kolozsvár-élményeik*
Székely Örs
#yeswecan
Pencs Attila
Versek
MARIUS ŞTEFAN ALDEA
Versek
Borda Réka
A design a kiscicák összefüggéseiben
Simonfy József
világ összes nyelvén hallgatok
LŐNHÁRT MELINDA
Versek
BENE ZOLTÁN
Életrajz, Sonka
Szőcs István
Csököny
Csontos Márta
Versek
FERENCZI SZILÁRD
Alkotni: Halál
Bréda Ferenc
THEATRUM TEMPORIS. Levelek az utókornak. XV. levél. A BA-test bálványai
Borsos J. Gyöngyi
„Írtam, mert jó volt”
Antal Balázs
Néma lázongás
Demeter Zsuzsa
Ha Szakolczay olvas
Horváth Előd Benjámin
A nyelv teste
Portik Blénessy Ágota
Ritmikus harmóniák
 
Portik Blénessy Ágota
Ritmikus harmóniák
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 15. (725.) SZÁM – AUGUSZTUS 10.


Az avantgárd jegyében címmel nyílt Hans Mattis Teutsch munkáiból kiállítás a kolozsvári Bánnffy-palota földszinti termeiben. A brassói születésű művész korai és középső alkotói szakaszát bemutató tárlat a Művészeti Múzeum egyik legjelentősebb idei rendezvénye, mely sajnálatos módon nem kapott megfelelő figyelmet sem a szervezők, sem pedig a kolozsvári közönség részéről.

 

A 31 munkából – linómetszet, akvarell, pasztell, kisplasztikák – álló, a brassói múzeum gyűjteményét képező válogatást öt, a Kolozsvári Művészeti Múzeum tulajdonában lévő festmény egészíti ki, melyek Mattis Teutsch 1917–1932 közötti alkotói periódusából származnak.

 

Hans Mattis Teutsch – a magyar képzőművészeti világban Mattis Teutsch Jánosként ismert – erdélyi festő, szobrász és grafikus Budapesten kezdte művészeti tanulmányait, majd a müncheni Képzőművészeti Akadémián és Párizsban tanult tovább, ahol alkotóként bekapcsolódhatott az absztrakt művészet különböző csoportosulásaiba. Művészete a szecessziótól érkezik az expresszionizmushoz, megőrizve és fokozva a szecessziós vonalritmust. A drezdai Die Brücke-csoport, a párizsi Fauves, majd a müncheni Der Blaue Reiter-kör egymástól eltérő expresszionizmusának hatása egyaránt megfigyelhető munkáin, s bár elfogadja a színek „belső csengését” kereső törekvések lényegét, korai alkotásain mégis ösztönösen minden színhez természeti asszociációt keres.

 

A tízes évek második felétől munkáiban az ífjúkori nosztalgikus hangulatot az eksztázis állapota váltja fel, melynek hatására színvilága is megváltozik: az izzóbb vörösek, a sötétedő lilák, a meleg sárgák és a sokféle árnyalatú zöld bujaságot áraszt, mely a kiállított képeken is megfigyelhető. Szemlélete közel áll az orfikus kubisták zene és képzőművészet rokonságát hirdető eszméihez, mely tiszta szín- és formaritmusokkal, koncentrikus formakapcsolatokkal kívánta megjeleníteni az egyetemes princípiumot.

 

A kiállítás két kurátora, Andreea Pocol és Radu Popica (a brassói Művészeti Múzeum munkatársai) művészettörténészek szerint Mattis Teutschot az sem térítette el művészi szándékaitól, hogy szülővárosában nem értették meg és nem fogadták be alkotásait, később azonban Vaszilij Kandinszkij és Franz Marc műveivel való találkozásakor megerősödött benne, hogy helyes úton jár. Ez utóbbi művészetével nem csupán a szemléleti, de a formai hasonlóság is szembetűnő, hisz nála épp úgy megtalálhatjuk az emberek-állatok-növények alakjainak játékos-misztikus egybefonódását, mint Mattis Teutsch művein. Kompozícióinak lineáris-organikus karaktere az ember-táj, férfi-nő-gyermek egybeolvadását, a kiapadhatatlan, világteremtő energia, az örök körforgás és megújulás eszméit hirdeti, főként az 1916-tól festett Lélekvirágok című sorozata.

 

1916-ban Mattis Teutsch csatlakozott az egyre erősebben a képzőművészet felé orientálódó Kassák-körhöz. Kassák volt az, aki felfedezte benne az expresszionizmus és absztrakt művészet egyik első képviselőjét, 1917-ben Mattis Teutsch munkáival nyitva meg a MA kiállítóhelyiségét. 1921-ben a Der Sturm berlini kiállításán is szerepelnek művei, a szerkesztő, Paul Klee és Chagall képei mellett. 1921-től a romániai avantgárddal is kapcsolatba kerül, a Contimporanul és Integral című lapokban közölve munkáit, szerepelve a Contimporanul 1924-es nemzetközi avantgárd kiállításán Delaunay, Klee, Kassák és Péri alkotásai mellett.

 

Bár a harmincas évektől kissé elfeledték művészetét, majd 1932 után betegsége is megnehezítette az alkotást (végleg fel kellett hagynia a szobrászattal), életműve az európai avantgárd egyik legjelesebb képviselőjévé emeli Hans Mattis Teutsch-ot, aki vallotta, hogy a művészet feladata „az embert önmagához vezetni, s önbizalmát és nyugalmát a képzőművészeti alkotások szemlélete által fokozni”.

 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében