"szent terek, új szavú rajkók"
Kereső  »
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 18. (728.) SZÁM – SZEPTEMBER 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
A mindig élő irodalom múzeuma
Fekete Vince
Mindannyian szótárai vagyunk a világnak - beszélgetés Temesi Ferenccel
ŞTEFAN AUGUSTIN DOINAŞ
Versek
Vallasek Júlia
Van még balzsam Gileádban?
SELYEM ZSUZSA
Nagyanyánk megérti a fraktálokat
Murányi Sándor Olivér
Zseton
Fried István
Kovács András Ferenc körbe néz
Ármos Lóránd
Újrakezdés
Bordás Máté
Versek
Pencs Attila
Versek
OZSVÁTH ZSUZSA
Kilométer/óra
Vajsenbek Péter
Versek
SERESTÉLY ZALÁN
„ahogy énvelem is történt már nemegyszer” Az organikus, a funkcionális és az animisztikus kritikája az autopoietikus gép felől
KÉSZ ORSOLYA
Demo-verzió
Lakatos Artur
Népiblog
Leoninus, augusztusban
Beretvás Gábor
A ránk hagyott Paradicsom. Makk Károly művészete
FISCHER BOTOND
Kelet-európai polgárok kivonulás közben
Zsidó Ferenc
Borcsa János irodalmi látlelete*
ANDRÉ FERENC
Szocializáció a szocializmusban
Asztalos Veronka-Örsike
Fegyverek közt hallgatnak a múzsák?
Jakabffy Tamás
A Mester és Margarita – opera-musicalben
Portik Blénessy Ágota
Egy vándor „emlékiratai”
 
Murányi Sándor Olivér
Zseton
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 18. (728.) SZÁM – SZEPTEMBER 25.

Zuglóba játékpark érkezett. A gyerekek abbahagyták a focit, és rohantak megnézni az ütközős autókat, amelyek hátukon egy rúddal vették az áramot. A két karbantartó, Pepe és Álmos, akit Alinak becézett mindenki, nagy népszerűségre tettek szert, mert az igazgató távollétében odaadtak ingyen is egy-egy kisautót – főleg a lányoknak, akikre szemet vetettek. Pepe ritkán mosolygott. Harminc körüli magas férfi volt, kopaszodó homlokkal, kék szemmel és feltűnően vastag bajusszal. A nála jóval izmosabb Ali alig lehetett húsz, sűrű fekete haja arcába lógott, mélybarna szemei melegséget árasztottak. Talán azért is, mert állandóan mosolygott. A játékok különböző színűek voltak, de a csinosabb lányoknak kötelezően a piros jutott. A szélük körbevéve gumival, hogy ne sérüljenek az ütközésnél. Aki ügyesen vezetett, keveset karambolozott. Főleg a feleségüket vagy gyereküket vivő férfiak kerülték el jól a találkozásokat. A pálya körül sóváran álltak és figyeltek a gyerekek, akiknek nem volt pénzük. A játékot a felnőttek is élvezték.

 

Zordoknak feltűnt, hogy Halálka nővére tele van zsetonokkal, amiket a kisautók orrába kellett dugni, hogy három percig működjenek. Halálkát még gyerekkorából ismerte, együtt fociztak az udvaron. A fiúnak túl sok látszott a szemfehérjéből, ezért ijesztő volt, innen kapta a nevét. Meg csontos arcáról, amelynek látása – mintha csupasz volna a koponyája – elrémített mindenkit, pedig barátságosan viselkedett. Amikor hórihorgas termetével megjelent, a félénkebb játszótársak befutottak a lépcsőházakba, és csak akkor jöttek elő, amikor kiderült, hogy itt játék lesz. Felnőttként azóta is a lakóparkban focizik, senki nem tudja, miből él. Húga és nővére is ilyen titokzatos volt. A kisebbiknek minden fiú csapta a szelet az udvaron. Reni, akit Zordok magában Renitensnek nevezett, kacér vigyorral hallgatta az udvarlók hőstörténeteit, mígnem egyikük lyukat beszélt a hasába. Nővére, Bibi molettebb volt, de igen forró vérrel áldotta meg a természet. Bárkinek kigombolta kérésre a garázsok mögött a nadrágját. – Térdelj le és szeress! – kérte tőle nem egyszer Zordok. Bibi ilyenkor engedelmesen elé guggolt, majd finoman térdre helyezkedett. Vigyázott, sose vágatta le annyira a haját, hogy ne legyen mit markolni. A két lány egymás után szülte a gyerekeket, de az apa személye minden esetben ismeretlen maradt.

 

A harcos egyik délután fura hörgést hallott a játékok melletti lakókocsiból. Kisvártatva kilépett rajta Pepe, és odaszólt kollégájának, Alinak: – Te jössz! A sötét férfi becsukta maga mögött az ajtót. Mocorgás lett odabent és suttogás, majd lökdösődésre utaló hangok szűrődtek ki. Aztán Zordok újra hallotta a hörgést. – Tigrist is hoztak? De hát nem cirkusz! – tűnődött magában. Azzal körbeindult a játékok körül. Nem volt nála sem pénz, így csak bámulta, mint autókáznak barátai, akikkel együtt rúgta annak idején a labdát udvarukon. Pár perccel később bánatosan figyelte a vidám körhintázókat. Merthogy az ütközős autók mellé egyéb, kevésbé érdekes játékokat is hoztak Aliék, akiknek arany életük volt az igazgató távollétében. Még ételt is hordtak nekik az emberek, sőt italt, egész nap itták a söröket. Zordok az önfeledten autókázókat nézte, majd okosórájára pillantott. Ideje távoznom – gondolta. Szomorúan sétált a lakókocsi felé, amelynek ebben a pillanatban újra kinyílt ajtaja. Halálka nővére, Bibi lépett ki rajta. Csapzottan igazgatta szoknyáját. Zavartan nézett körül, majd kócos hajába túrt, aztán a táskájában kezdett kotorni, mintha ellenőrizni akarná, hogy megvan-e mindene. Mielőtt elsietett volna, Zordok kezébe nyomott egy zsetont.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében