"néked is ott kell lenned"
Kereső  »
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 20. (730.) SZÁM – OKTÓBER 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Vörös István
1517
Erős Kinga
Luther, a műfordító
Papp Kinga
A reformáció nem egyház­alapítást, hanem megújulást jelent - beszélgetés Sipos Gábor történésszel, az EME elnökével
Egyed Emese
Életünket? Vérünket?
Bertha Zoltán
Nemzet a csillagokban. Németh László régi erdélyi protestáns drámahőseiről
Szabó T. Anna
Cím nélkül, 2017
Juhász-Boylan Kincső
Versek
GOTHÁR TAMÁS
A névadás lehetőségei
Dezső Katalin
Versek
Szajbély Mihály
Búcsú Labádi Gergelytől
Werner Lutz
Versek
Szakács István Péter
Rövidprózák
FERENCZI SZILÁRD
Lelkek, testek, (köz)életek. Beszámoló a 17. Filmtettfesztről
CSUSZNER FERENCZ
Drámai pillanatkép
Karácsonyi Zsolt
Zsoltár-körök az Űrben
László Noémi
Örülhetnek, hogy viccelünk
Nem mindegy
Jakabffy Tamás
A King’s College dalnokai Kolozsváron
Zakariás Ágota
Variációk csendre
 
László Noémi
Nem mindegy
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 20. (730.) SZÁM – OKTÓBER 25.


tízparancsolat? tízparancsolat 12 részben. Szerk. Dávid István, Vitus-Bulbuk István. Erdélyi Református Egyházkerület, Exit Kiadó, Kolozsvár, 2016.

 

Ne ölj, ne lopj, ne paráználkodj – számomra röviden ennyi a tízparancsolat. Elképzelhetetlen az átfogó törvényt egyéni prioritások keretébe fogni, mégis megteszem. Azt hiszem, hasonló indíttatású vállalkozások ellenében született az Exit kiadó gondozásában megjelent tízparancsolat? kötet, ez a többszólamú, bölcs kórusmű, melynek segítségével kissé fölrázódhatunk mindennapjaink nagyfokú virtualitása által is indukált mindenmindegy letargiánkból.

 

Persze, nehéz elképzelni, miért lapozná föl ezt a mózesi törvényeket behatóan tárgyaló, huszonegyedik századi szellemű könyvet az, akit az egész probléma sajnos indulásból nem érdekel, vagyis az, akinek erre a könyvre legnagyobb szüksége lenne. Én például fellapoztam, és azonnal megakadtam Egyed Péter a hazugságról kelt, szívszorítóan időszerű értekezésében.

 

Nem tudom eléggé lelkesen buzdítani az olvasót arra, hogy az itt nyomtatásban sorjázó, de eredetileg a kolozsvári református egyetemi misszió által a 2015/2016-os tanévben szervezett előadások formájában elhangzott szövegekből kedve és titkos vagy teljesen nyílt prioritásai szerint szemelgessen. Ha másnak nem, hát gondolatébresztőnek. Bár a kötet léte, mint olyan, önmagában is gondolatébresztő.

 

Lebilincselő például dr. Gloviczky Eszter a „Ne paráználkodj!” égisze alatt előadott eszmefuttatása szenvtelen hormonokról, sírig nem tartó szerelemről, a templomi eskü leginkább feledésbe merült, „vele tűrök, vele szenvedek, sem egészségben, sem betegségben hűtlenül el nem hagyom” részéről. Kétezer után, számítógépes játékok és játékfilmek világán kívül gondolhatjuk-e komolyan, hogy létezik eskü? Oly sok az esküvő és az esküszegő, hogy ebben az áradatban mindannyian enyhén nevetségesnek tűnünk.

 

Ezt a nevetségességet hivatott az itt ajánlott könyv oldani. Nem árt időről időre elgondolni, hogy esküdni nem viccből esküszünk, hogy a hazug szó ártalom, hogy a hit ereje nem puszta virtualitás. A többiről nem is merek itt prédikálni. Megteszik mások, máshol.

 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében