"akár mennyben a mindennapi kenyér"
Kereső  »
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 24. (734.) SZÁM – DECEMBER 25
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Bejárni telek sivatagait
László Noémi
Költőmersz, minden időben - interjú Falcsik Marival
Horst Samson
Versek
Tar Károly
Északi fényben
Vlad Drăgoi
makromódszerek
HORVÁTH BENJI
Kísértettek
SERESTÉLY ZALÁN
Bábel és zoë – a szellem engesztelése
OZSVÁTH ZSUZSA
Versek
GOTHÁR TAMÁS
Versek
Papp Attila Zsolt
Versek
Varga Melinda
Versek
BORCSA JÁNOS
Pessoa „olvasói”
Beretvás Gábor
A háborúnak sosincs vége
FISCHER BOTOND
Egy élő Brecht Nagyváradon
Domokos Zsófia
Résnyi líra
Miklós Krisztina
Interjú a halállal
Kovács Péter
Kinyomozni az eredetiséget
Jakabffy Tamás
A keleti kereszténység hangjai – „magyarul”
Tiberiu Aldeman
Névtelen keresztek
 
Kovács Péter
Kinyomozni az eredetiséget
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 24. (734.) SZÁM – DECEMBER 25


Noszlopi Botond: Leállósáv. Erdélyi Híradó Kiadó – FISZ, Budapest–Kolozsvár, 2016. (Hortus Conclusus, 43.)

 

 

 

Noszlopi Botond Leállósáv című verseskötete hangulatában és hangnemében két egymástól teljesen elkülönülő részre osztható. Az első, kisebb gyűjtemény a Száz éjkuvik szerteröppen címet viseli. A gondolatok a kinti, illetve a benti szférák, a végtelen-véges idő közötti ellentétekre alapozva bontakoznak ki. A versek beszélője gyakran a változás, a révbe érés bizonytalanságáról elmélkedik. „Minden hát befejezetlen,/magam is vázlat vagyok?” (Félegész)

 

A teljes gyűjteményt Sárosi Lilla emlékének ajánlja a szerző. Az emlékezés azonban nem tud teljesen az eredetiség síkjára vetülni. Három vers elolvasása után már tudja, mire számítson az olvasó.

 

Néhány alkotás mégis teret ad az eredetiségnek. Gyász című költeményét, például két, négysoros szakasszá formálja. Az ég kabátjáról gombokként leszakadó galambok méltó látleletei annak, hogy a lírai alkotás beszélője szembenézett már az elválással, sőt azt is tudja, mennyire elégtelenek a szavak egy ilyen megrázkódtatás érzékeltetéséhez. Ennek ellenére a költő mégis arra a következtetésre jut, hogy „egy forgószél közepén” újra kell „vasalnunk fekete ingünk”, felkészítve magunk a halál utáni változásokra.

 

Száz éjkuvik szerteröppen teret ad a múltidézésnek is, a Vir című versben egy leánykérés pillanatai elevenednek fel. A költő megidézi a mediterrán tájak szépségét, a fent és a lent magassága és mélysége közti különbségeket, így lesz a vers határeset az elcsépelt frázisok és az eredetiség között. Míg a kezdő szakaszok napsütéses idillt formálnak, addig a zárósorok megadják az alkotás zamatát. A verszárlat képanyaga – a gyűrű, és a makréla csillogása közti párhuzam – által bravúros mikrokozmosz születik a mediterrán makrouniverzumban.

 

A kötet második része A szelíd kertész és más travesztiák címet kapta. A szerző a 19. század magyar irodalmának kedvelt műfajait műveli, parodisztikus módon. „Naiv legyél vagy bölcs, kiégett,/ameddig bírja májad-léped,/igyál a búra s lépj tovább!” (Bordal)

 

Az előző rész filozofikusságát, borongós költőiségét az önironikus hangnem váltja fel. Úgy érzem, a két ciklus valahol összeegyeztethetetlen, talán azért, mert túlságosan erős a kontraszt a versek között. Az olvasó ráhongolódik a Száz éjkuvik szerteröppen melankolikusságára, és sokkhatásként éri a hirtelen előtüremkedő irónia, szarkasztikusság.

 

Kitartó és élénk nyomozókedvvel megáldott személyeknek ajánlanám Noszlopi kötetét, akik képesek kibányászni az eredetiséget klisék törmelékei közül.

 

 

 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében