"akár mennyben a mindennapi kenyér"
Kereső  »
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 24. (734.) SZÁM – DECEMBER 25
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Bejárni telek sivatagait
László Noémi
Költőmersz, minden időben - interjú Falcsik Marival
Horst Samson
Versek
Tar Károly
Északi fényben
Vlad Drăgoi
makromódszerek
HORVÁTH BENJI
Kísértettek
SERESTÉLY ZALÁN
Bábel és zoë – a szellem engesztelése
OZSVÁTH ZSUZSA
Versek
GOTHÁR TAMÁS
Versek
Papp Attila Zsolt
Versek
Varga Melinda
Versek
BORCSA JÁNOS
Pessoa „olvasói”
Beretvás Gábor
A háborúnak sosincs vége
FISCHER BOTOND
Egy élő Brecht Nagyváradon
Domokos Zsófia
Résnyi líra
Miklós Krisztina
Interjú a halállal
Kovács Péter
Kinyomozni az eredetiséget
Jakabffy Tamás
A keleti kereszténység hangjai – „magyarul”
Tiberiu Aldeman
Névtelen keresztek
 
Tiberiu Aldeman
Névtelen keresztek
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 24. (734.) SZÁM – DECEMBER 25


Bogdan Vladuță professzionális művész, önfegyelme megkívánja, hogy ne teljen el nap munka nélkül. Szenvedély és szigorúság összhangja a munkában nem egy olyan jelenség, amivel manapság gyakran találkozunk, és nem az első, ami egy festőt jellemezne. Vladuță rendíthetetlenül halad saját útján. Hivatása az igazmondás. Hogy elmondhassuk, meg kell találnunk, hogy megtaláljuk, keresnünk kell az igazságot. Keresni, megtalálni, elmondani. Ez az ő útja, ahol az igazság állandó, a művészet megkerülhetetlen. A művészet mint szórakozás az az elv, amit Vladuță idegenkedve utasít el. A :Baril galériában nyílt újabb, X-ek és mártírok című kiállításán a mártíromságról hív meditálni, bizonyságot téve a meghurcoltak tetteiről és szenvedéseiről.

 

Bogdan Vladuță a történelmet múltbeli relikviák és emlékek kitartásaként fogja fel, amelyek csupán az identitás terét hívatottak fenntartani, eképpen archetípusokat kínálva fel, önmagunk megértésére kötelezve bennünket. Jogaink és szabadságunk a régiek harcának és szenvedésének eredménye a hatalommal szemben (legyen szó bármilyen hatalomról). A mártíromság ürügyén Bogdan Vladuță szinte anatómiai pontossággal vizsgálja meg a hatalom és az elnyomottak, a társadalom és azok viszonyát, akik életüket adták egy nemesnek tekintett cél érdekében. Minél nehezebbé válik a téma, annál nagyobb ambícióval demonstrálja Vladuță, hogy a művészet sokkal több mint életillusztráció vagy szórakozás, hogy elterelné a figyelmet a brutálisról és kegyetlenről.

 

Jogok nincsenek, csak amennyiben elismerik őket. Ellenkező esetben a konfliktus, a szenvedés, a felforgatás ürügyeként szolgálnak. Vladuță felületein a szürke árnyalatok és az inaktív formák egy felszín fölötti, kaotikus felfordulást feltételeznek. A hit nevében folyik ez a rengeteg áldozattal járó, erőszakos küzdelem. A mártíromságnak, mondja Vladuță, „anatómiai körülményei vannak: levágott fejek, megcsonkított kezek és lábak, antropomorf alakzatok, száraz szögek és állványok.” Mindezeken túl nem a szigorú értelemben vett anatómiai elem válik elsődleges szemponttá – egy csonka törzsből lövell az artéziás vér a szinte esztétikusan elrendezett artériákból –, hanem az ezt követő eszmei felfordulás. Nem csak Vladuță festészete szembetűnő, hanem ötleteinek mélysége is.

 

És még volna valami. „A kereszt az X rokona,” mondja Vladuță. Továbbá – teszem hozzá én, a kiállított művek érzelmi nyomásának fokozására – az X tiltást is jelent (No trespassing!), ami a(z elnyomó) Hatalom eszköze – a hideg, nehéz, szinte nedves betondarabok, vagy a vesztőhelyre emlékeztető falrészletek a fotográfiákon –, de a matematikában a sokaságot jelöli, a megalázott és engedelmes tömeget, és az egyedit, a magányt, az ismeretlent, a névtelen hőst, kezében az igazság kardjával. Ismerjük még az X-et a Windows-ból is – a zárás, elzárás, kilépés jele: Keresztet rá!, szól a román mondás. A kereszt és a kard a győzelem és a halál jelképei. In hoc signo vinces!

 

 

 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében