"a mese mi vagyunk"
Kereső  »
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 01. (735.) SZÁM – JANUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
HORVÁTH BENJI
Ima
Demény Péter
„Érdeklődni érdekesebb, mint ítélkezni” - Interjú Nádasdy Ádámmal
Demeter Zsuzsa
Az Elefánt, a Cowboly, az Eső és egyéb mesebeli párbajok. Laudáció Szántai János Kemény Zsigmond-díjára
Szántai János
Versek
Nora Nadjarian
Rövidprózák
Szondy György
Versek
Sebestyén Mihály
Pergamon indokolatlan ragyogása
György Alida
A sapka
Toroczkay András
Versek
Solymár András
Büszkeség
Pap Zsolt
Van egy ország, ahol lakom
Csontos Márta
Versek
Beretvás Gábor
Itt élned
Bartha Réka
Szürreális haláltánc királlyal, bolonddal
Codău Annamária
Néha ki kell dühöngnünk magunkat
ANDRÉ FERENC
Aranyélet
László Noémi
Alapvetően fáj
Jakabffy Tamás
InstruMentor
Részeg Imola
Generációs perspektíva
 
ANDRÉ FERENC
Aranyélet
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 01. (735.) SZÁM – JANUÁR 10.


 

24 karát. Kortárs költők versei Arany János születésének 200. évfordulójára. Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, 2017.

 

 

Elmúlt Arany János kétszázadik szülinapja, amit egy egész éven keresztült ünnepeltünk mindenféle módon. Szerencsére rengetegen eljöttek őt felköszönteni, így nem félhomályos magányában kellett elfújnia a tortán a tömérdek gyertyát. Bár nem fiatal, még mindig nagyon fiatalos és aktuális, így korához méltóan meglehetősen nagy mennyiségű ajándékkal, gesztussal lepték meg ország- és világszerte: számos ízlésesen csomagolt kiállítás, irodalmi pályázat, tematikus folyóiratszám stb. emlékezett meg a költő életművéről és munkásságáról, minden csapból, minden híd alatt ő csordogált. Nagyon helyesen.

 

De vajon meddig nyúlik még az aranyláz? Mit lehet kezdeni egy ennyire terjedelmes, ennyire kanonizált és befolyásos életművel? A 24 karát kortárs költők szövegeit gyűjti össze, a Visy Beatrix szerkesztette antológiában 48 szerző versei lépnek párbeszédbe az Arany-korpusszal, Kovács András Ferenctől Parti Nagy Lajoson át Csehy Zoltánig a legkülönbözőbb költők próbálnak nyelvet keresni a feladathoz. Átiratok, továbbgondolások, episztolák, különféle kreatív megoldások illusztrálják, hogy a mai napig érdemes helyzetbe hozni ezt a költészetet. Ráadásul minden szövegből egy részlet a szerzők kézírásában is olvasható, ezáltal személyességet, bensőségességet kölcsönöz a kötetnek.

 

Külön szimpatikus, hogy nem az elégikus, lantletévő, szoborrá merevített Aranyhoz intézett lagymatag dicshimnuszok olvashatók a kötetben, hanem leginkább a humoros, nyelvi kreativitás felől közelítenek felé, így a vélhetően az összes aranyos szóvicc, szókapcsolat fellelhető a kötet oldalain. Arra, hogy pontosan hogyan is lehet hozzányúlni egy ilyen jelentős életműhöz, semmiképp sem tudnék adekvát választ adni, az viszont biztos, hogy így mindenképp érdemes – pontos, visszafogott, mégis izgalmas könyvet sikerült ajándékba összehozni. Remélem, Arany is örült az ajándéknak és igazán boldog volt a szülinapja.

 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében