"a mese mi vagyunk"
Kereső  »
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 01. (735.) SZÁM – JANUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
HORVÁTH BENJI
Ima
Demény Péter
„Érdeklődni érdekesebb, mint ítélkezni” - Interjú Nádasdy Ádámmal
Demeter Zsuzsa
Az Elefánt, a Cowboly, az Eső és egyéb mesebeli párbajok. Laudáció Szántai János Kemény Zsigmond-díjára
Szántai János
Versek
Nora Nadjarian
Rövidprózák
Szondy György
Versek
Sebestyén Mihály
Pergamon indokolatlan ragyogása
György Alida
A sapka
Toroczkay András
Versek
Solymár András
Büszkeség
Pap Zsolt
Van egy ország, ahol lakom
Csontos Márta
Versek
Beretvás Gábor
Itt élned
Bartha Réka
Szürreális haláltánc királlyal, bolonddal
Codău Annamária
Néha ki kell dühöngnünk magunkat
ANDRÉ FERENC
Aranyélet
László Noémi
Alapvetően fáj
Jakabffy Tamás
InstruMentor
Részeg Imola
Generációs perspektíva
 
Részeg Imola
Generációs perspektíva
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 01. (735.) SZÁM – JANUÁR 10.

 Változás, alkalmazkodás, önkritika és újragondolás. Ezek voltak a hívószavai a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér MAYBE 4: Újragondolás című kiállításának. A MAYBE tizenöt évvel ezelőtt indult, a helyi művészetis diákok seregszemléjeként, mára már inkább egy generációs szemle, a 70-es és 80-as években született, valamilyen módon Sepsiszentgyörgyhöz és a MAGMÁ-hoz kapcsolódó alkotók közös tárlata.

 

Ha végigmegy az ember a négy, munkákkal borított termen, nem ússza meg, hogy a legalapvetőbb művészetfilozófiai kérdésekkel újra és újra ne szembesüljön. Mi a mű, ki vagy mi az alkotója? Vegyük-e komolyan az idő munkáját az anyagon, és tekintsük-e azt is a műalkotásnak (Kusztos Attila: Nem megfelelően tárolt negatív)? Mi kell ahhoz, hogy egy közönséges, mindennapi rítus hirtelen teljesen más színben tűnjön fel előttünk, és funkcionalitásától elszakítva műként szemlélhessük (Martini Yvette: Sure)? Mitől válik alkotássá egy falra ragsztott felirat, vagy egy ablakra felkasírozott alaprajz (Csíki Csaba: Ápold a virtuális kapcsolataidat, László István: [dis]like)? Hogyan lehet beszélni a kifejezhetetlenről, hogy közben ne banalizáljuk (Ördög-Gyárfás Ágota: dog_lullaby.exe)? Mi az emlék megjelenítésének adekvát formája (Éltes Barna: Újragondolt emlék. Dédapám kapuja)? Művé válik-e attól hétköznapi környezetünk, ha a videokamera által meghatározott képkeretben és a videoábrázolás konvencióit felrúgva, szokatlan ritmusban vagy perspektívákban mutatjuk be (Szabó Péter: Frame)? Mi a különbség egy betonlapon látható halvány krétavonal és a fal repedései, karcolásai között? Vajon nem tekinthetjük az idő anyagon hagyott nyomait is rajznak? És miért nem látjuk a „suge pula” feliratot is rajznak, ha ugyanolyan krétanyom a betonfalon, mint a vonal (Izsák Előd: Rajz)? Hogyan lehetséges, hogy egyedi hangokat vélünk hallani, amikor mindig csak egy természeti, emberi és indusztriális hangkavalkád ritmikusan differenciálódó folyamával találkozunk? Hogyan lehet kiállítani és demonstrálni egy filozófiai eszmefuttatást (Ivácson András Áron:Ø→∞)? Lehet-e kiállítás tárgya a művészetről szóló beszéd, avagy miért ne lehetne kiállítani egy rádióműsort (Vetró-Bodoni Barnabás: Beszélő szemek. Rádióbeszélgetések hanganyagai*)? Mi a szín és hogyan lehetne új megközelítésből látni (Váncsa Domokos: Színpaletta)? Mi a pont? Hogyan lehet ezt az idő kontextusában értelmezni, aztán pedig térben megjeleníteni (Péter Alpár: Pont II.)? Hogyan lényegül át az anyag megformált anyaggá, a megformált anyag pedig művé (Daczó Enikő: Átlényegülés)? Hogyan lehet tematizálni társadalmi és környezetvédelmi kérdéseket (Toró Attila: Ember, ne mérgelődj!)? Leheteséges-e az önreflexió ready-made-ekből készült installációval (Ferencz S. Apor: A harcos újragondolja mozdulatait)? Illetve, ha reprezentáljuk a giccset egy átértelmezett giccsel, mire jutunk (Kozma Levente: Lépcsőházi ökoszisztéma)?

 

A komoly témák mellől természetesen a humor, az irónia, az önirónia, sőt a couleur locale sem hiányzik. Kiemelésre érdemes még az eddig nem említett grafikasorozat, amely a kiállításmegnyitóján bemutatott Fantomatika című képregényhez készült. Sárosi Mátyás rajzainak elég, ha csak a címeit soroljuk: Gábor Áron lézerágyúja, Kiborg hargitai fecskemadár, Bajusz implantátum, Kiborg bálványosi bakmedve, Keresztszemes mátrix, Komcsi blokknegyed a holdon.

 

Ha egy mondatban kellene megfogalmazni, azt mondanám, hogy a MAYBE egy generációs perspektíva az élet és művészet éppen itt és most, éppen számunkra felmerülő problémáira.

 

*  http://www.vetrobaji.net/category/radio/
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében