"inkább hallgassuk a tengert"
Kereső  »
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 02. (736.) SZÁM – JANUÁR 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
Száz év magány a halhatatlanságnak
Karácsonyi Zsolt
Atlantisz, ami létezik - beszélgetés Bréda Ferenccel
MAX BLECHER
Heges szívek
Egyed Péter
Laudatio Bréda Ferencről
Gaal György
Murádin Jenő születésnapi beszélgetései
Haklik Norbert
Novellák a legnagyobb cseh megteremtőjétől
Horváth Sz. István
Novellák
Imre Ábris
Versek
Pencs Attila
Versek
Vlad Moldovan
Versek
Bogdán László
Utazás a másik világba
Lovász Krisztina
Szavadat ne feledd…
FELLINGER KÁROLY
Versek
Czakó Gábor
Szerhij Patkanov és a szabir tabu
Szántai János
Az utolsó Jedik, avagy egy mítosz vége
Bréda Ferenc
SZÍNÉSZ-ESSZÉ. Theatrum entis: homo artifex scaenicus1
Fried István
Kisebbségtörténelem Csák Máté földjén
Miklós Krisztina
A fej, ami a mienk
Fleisz Katalin
A magány csapdájában
Jakabffy Tamás
Collier világnyi szobája
SZEKERNYÉS JÁNOS
Színek és formák geometriája
 
SZEKERNYÉS JÁNOS
Színek és formák geometriája
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 02. (736.) SZÁM – JANUÁR 25.

Színek és formák geometriája

80. életévét töltötte volna be 2017 októberében az 1999. május 4-én Temesvárott elhunyt kivételes tehetségű festőművész, Molnár Zoltán. Sepsiszentgyörgyön született, majd Kolozsvárott, a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola festészeti szakán Kádár Tibor és Abodi Nagy Béla növendékeként diplomázott. Kivételes előmenetele, kitűnő érdemjegyei alapján kinevezést a Temesváron frissiben alapított Pedagógiai Főiskola rajztanárképző karára kapott, ahol több éven át tanított. Mérhetetlen ambícióval látott munkához: az oktatás mellett lázasan festett, és nagyobbszabású köztéri alkotások tervezését és kivitelezését is vállalta. Rendszeresen részt vett a megyei és országos seregszemléken, csoportos kiállításokon. Első egyéni tárlatát a Romániai Képzőművészek Szövetsége temesvári szervezete galériájában nyitotta meg, amelyen lírai fogantatású, választékos színvilágú akvarellekkel jelentkezett. Szabadfoglalkozású művészként köz- és belső tereket ékesítő műtárgyakat alkotott, amelyek Temesvárott, Szatmárnémetiben, Besztercén, Nagykárolyban, Szinaján és Ploieşti-ben kerültek felállításra. Visszhangos sikert aratott a temesvári Román Opera kortárs balett-együttese, a Chore Studió előadásai számára készített háttér-föggönyeivel. A Temesvári Állami Magyar Színház grafikusává szegődve is készített díszletterveket néhány produkcióhoz. Egészsége megrendülése az 1980-as évek elején betegnyugdíjba kényszerítette. Festményei egyikét 1989 decemberének lázas napjaiban felvitte a temesvári színház épületének homlokzati erkélyére s felfogta a főtérre néző vaskorlátra a mozgosító feliratos jelszavak fűzérébe.

 

Festőművészként a figurális, a tárgyias ábrázolástól indult, hogy az elvonatkoztatás, a stilizálás, a redukálás szakaszain végighaladva az évek során eljusson a térilluziót keltő struktúrákig. Serkentően hatott egyéni stílusa megtalálására, kialakítására Malevics, Mondrian, Kandinszkij, Moholy Nagy és Vasarely művészetének megismerése, céltudatos elemzése. De nem a szuprematizmus, a konstruktivizmus vagy az op-art irányzatok utánzására törekedett – minimalista eszközökkel geometrikus formákból, alapszínekből építkezve teremtett személyes formavilágot. A struktúraelvű geometrikus festészet minimalista ágának elkötelezettjeként fokozatosan lemondott a tárgyi elemek és motívumok megjelenítéséről, precíz kompozícióit csak a színek és formák együttesére, egyensúlyára alapozva szerkesztette meg.

 

Gondosan megválasztott, remek érzékkel összetársított, expresszív színeivel, finom árnyalat-átmeneteivel főként az érzelmekre, míg szigorúan szerkesztett formáival, letisztult mértani alakzataival az értelemre hatott. Példás alapossággal, sablonok és technikai eszközök, modern szerszámgépek igénybevételével dolgozott. A színeket alkotópályája csúcsán leginkább festékszóró-pisztollyal vitte fel a vászonra. Letisztultság és rend hatja át festményeit, amelyek síkban képezik le a teret. Némelykor a harmadik dimenzióba is kilépett reliefes, betétes megoldásokat választva. Kimért, transzcendes töltetű alakzatai és konstrukciói a kozmosszal és a mikrokozmosszal állnak párbeszédben. Festészetében a geometria szerkezeti alapképlet, világos, áttekinthető rendszer: arányok, kapcsolódások, harmóniák és ellentétek megjelenítése színekben, árnyalatokban, formákban és struktúrákban.

 

Sokrétű életművének néhány emblematikus alkotását gyűjtötték össze özvegye és fiai világra jöttének 80. évfordulóján a temesvári városháza galériájában. A tárlat hitelesen demonstrálta, hogy a festőművész Molnár Zoltánt méltán tartja a geometrikus absztrakció legjelentősebb temesvári vezéregyéniségeként, élenjáró romániai képviselőjeként számon a legújabb kor művészettörténete.

 

 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében