"vadaknak nyoma bennünk"
Kereső  »
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 03. (737.) SZÁM – FEBRUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Zalán Tibor
Karnyújtásnyi idő
Tamás Dénes
„Erdély normális, velem van a baj...” - beszélgetés Vida Gáborral
Vallasek Júlia
Angolkeringő. A vigasztalanok boldogsága
Kele Fodor Ákos
A szív vége. Cigány újmesék.1
Simonfy József
Versek
Nagy Tamás
Törésveszély
ANDRÉ FERENC
aki másnak verset ás
Solymár András
Büszkeség
GOTHÁR TAMÁS
Versek
Kollár Dávid
Változatok Bernadettre 2.
Tzveta Sofronieva
Saga a lebontott udvarról
FAZAKAS ATTILA
Versek
Abafáy-Deák Csillag
Norvég minta
Batári Gábor
Yesabel mesél, mesél és mesél
Jakab-Benke Nándor
Lédererné, nincs sok a kosárban
CSUSZNER FERENCZ
Elhangolt nagybőgő
Bréda Ferenc
SZÍNÉSZ-ESSZÉ. Theatrum entis: Hanumanus Humanus. II. Párodosz
Oláh András
Akik voltunk
László Noémi
Mentőöv a láthatáron
Beszéd közben
Jakabffy Tamás
Megszentelt hidak
Zakariás Ágota
Lőrincz Gyula: 13. sor
 
Zakariás Ágota
Lőrincz Gyula: 13. sor
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 03. (737.) SZÁM – FEBRUÁR 10.


Eltérő művészeti eszközökkel és szemlélettel létrehozott munkákkal találkozhattunk Lőrincz Gyula évfordulós kiállításán: két különböző műfajú anyag került itt kiállításra, egyrészt a látványos bogárcsapat a kiállítóterem közepén elhelyezve és a visszafogottabb, intimebb hangulatú grafikák a háttérben. Ez a kettősség jellemzi talán az 50. életévet is: egyszerre van jelen a játékosság, a kísérletezés, a bohém életérzés, ugyanakkor pedig a visszavonulás is a család, a magánélet területére. A korábbi évekhez képest pedig egyfajta visszatérés is megfigyelhető az előadóművészeti műfajok, a videómunkák, performanszok világából az egyetemen elsajátított technikák, a hagyományosabb műfajok fele. Erre nagyon jó példa az itt kiállított grafikai sorozat, amely tavaly nyáron jött létre.

 

A hagyományosabb műfajok mellé azért mégis becsempészte Lőrincz Gyula a performanszot is, hiszen a kiállításmegnyitót tutajozás előzte meg, melynek során a művész a megnyitó előtti napon egy általa készített tutajon leúsztatta a Szamoson az Oberon, a tündérkirály című előadás díszletéhez készített óriásrovarok egy részét a Magyar Operától a kiállításnak 2017. november 17–24. között otthont adó Tranzit Házig. Mindezt a megnyitón egy videófelvételen követhettük végig az egykori ortodox zsinagóga zsúfolásig megtelt termében.

 

A színpad helyett a Szamoson hullámzó bogarak minden helyi kontextus nélkül is jókedvű, látványos és könnyen érthető műalkotást jelentenének. De ennek a munkának így egyéb jelentései is vannak, Carl Maria von Weber Oberon, a tündérkirály című operájához készült díszlet részét képezik, szimbolikusan köti össze a színházat a Tranzit Házzal. Az áthajózás az alkotás folyamatának is egyfajta vizuális leképezése, átjárást jelöl a kreatív alkotói folyamatból a mindennapok világába. Jó választásnak tartom, hogy ily módon a folyó is a kiállítás egyik főszereplője lehetett, hiszen nagyon kevés műalkotás született eddig a Szamoson.

 

A bogaraknak felnagyítva és a színházi kontextusból kiragadva kissé groteszk hatásuk lesz. Az állati jelleget az élettel telítettség jelenti alapvetően, amit mindig a mozgás fejez ki. A rovarok egy relációs, résztvevői/befogadói magatartást váltottak ki a látogatókból: megérinthettük őket, a gyerekek felmásztak a hatalmas rovarokra, ezzel szemben a grafikák a hagyományosabb befogadói magatartáshoz kapcsolódnak. A grafikákon található mozgás inkább befele irányul, a hallgatásra, a csendre, a visszavonulásra (és az alázatra) utalnak.

 

Arányok tekintetében: ha a rovarok a mikroszint felnagyításai, akkor a grafikák is az intim mindennapok, egy párkapcsolat, családi viszonyok apró részleteinek felnagyításainak tekinthetőek. Középen a felfokozott nyüzsgés, körben pedig a rend képei.

 

Bár kerek évfordulós kiállítás, nem egy hagyományos értelemben vett életműösszegző tárlatot láthatunk itt, hiszen Lőrincz Gyula munkássága még messze nincs lezárva, hanem ízelítőt kapunk abból, ami most a művészt leginkább foglalkoztatja.

 

 

 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében