"a kertet az idő fölássa"
Kereső  »
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 07. (741.) SZÁM – ÁPRILIS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Április, Európa
Demeter Zsuzsa
Helyzetjelentés a nap-nem-sütötte sávról - beszélgetés Nagy Zsuka költővel
Nagy Zsuka
oral history
HEGEDŰS IMRE JÁNOS
A fénymadár
Octavian Soviany
Versek
Haklik Norbert
Mona Lisa elrablása
Gothár Tamás
Versek
HORVÁTH BENJI
Senkik
Gál Hunor
Versek
GELLU NAUM
Versek
Láng Orsolya
Goethingen.
Sebestyén Mihály
Felhővillamos
Szántai János
Mi történt Twin Peaksben?
CSUSZNER FERENCZ
Fókuszban a részegség
Pap Ágnes
Szívfürdő
László Noémi
Lencsi lencséje
Könyvek könyve
Jakabffy Tamás
(Dísz)doktor Schiff András
Portik Blénessy Ágota
Maria Ciupe szőnyeg-festményei
 
László Noémi
Lencsi lencséje
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 07. (741.) SZÁM – ÁPRILIS 10.


 

 

Albert Homonnai Emőke: Lencsi könyve. Versek egykori gyermekhangra. Fazakas Ildikó rajzaival. Gutenberg Kiadó, Csíkszereda, 2017.

 

 

Akik egymáshoz korban közel állnak, azokból egykönnyen ikerpár lesz a környezet szemében. Ez történik az itt fellapozott gyermekvers-kötet főszereplőivel is, bár egyáltalán nem ikrek ők, és igen fontos, hogy a könyvet az időben későbben érkező leányzó hangján írták. Hogy ne mondjunk olyan csúnyát: a kisebb.

 

Időben, térben egyaránt sokfelé ágazó rímes-ritmusos utazásra indul, aki Lencsi könyvét fellapozza, merthogy a szerző a huszadik század harmincas éveiben született kislány szemén át láttatja azt a családtörténetet, pontosabban egy családtörténetnek azt a részét, amit a gyerekszem fölfog.

 

Olyan tárgyak, fogalmak kerülnek be e versek világába, melyek a gyermeki szem szűrőjén fönnakadnak. Lencsi lencséjén át bámészkodva tarka forgataggá szerveződik a fánk, a sakk, a torokgyík, az uzsonnavendég, fölvillan egy esetleges nyúlvadászat, betoppan a festő nagybácsi, a talán Bécsben vigadó nagymama, említést nyer a tikmony és a derelye lelki ereje.

 

Rövid látogatást teszünk egy budapesti leánynevelő intézetben még Jékelyi igazgató úr idején: „Tanévet kezdünk a Baár-Madas-ban,/ meg fogjuk szokni új helyünk lassan,/ (…) Jékelyi tudja, hogy mi a pálya,/ szakmai már ez ártalom nála.” Mindez teljesen rendben van, persze a múlt század derekáról lévén szó előkerül a háború, a házkutatás, a légópince és a gettó témája is, melyek súlyát enyhíteni hivatott a játékos ritmusra szökellő sok kézenfekvő rímpár.

 

A Gutenberg Kiadótól immár megszokott, rendkívül igényes kivitelben büszkélkedő könyvecske játékosan vezeti végig kis olvasóit a huszadik század derekán regisztrált-elképzelt női sorson, melyet itt-ott bizony nehezbít az elbeszélő testvér „kisebbségi” helyzete. Vigasztalódhatunk azonban mégis azzal, amit mindannyian, kiknek közeli testvérünk van, tudunk: akik egymáshoz korban közel állnak, azokból egykönnyen ikerpár lesz a környezet szemében.

 

 

 

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében